Telia“ grupės įmonių veikla Baltijos ir Šiaurės šalyse iki šių metų pabaigos taps klimatui neutralia. Dalį šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos telekomunikacijų milžinė kompensuos investuodama į specialius projektus. Klimatui neutralios veiklos tikslą „Telia“ pasieks dviem metais anksčiau, nei buvo planuota.
Iki Kalėdų „Telia“ taps klimatui neutralia bendrove
© DELFI / Domantas Pipas

„Telia“ iki metų pabaigos investicijas skirs dviejų tipų projektams: inovacijoms, kurios CO2 iš aplinkos šalina pramoniniu būdu, ir biologinės įvairovės bei ekosistemos atkūrimui. Tai yra dar vienas žingsnis siekiant strateginio tikslo iki 2030 metų visoje veikloje pasiekti nulį anglies dioksido (CO2) ir nulį atliekų.

Aurelija Žėkienė, „Telia“ kokybės, procesų ir aplinkosaugos komandos vadovė, sako, kad jau dabar didžiausias dėmesys bendrovėje skiriamas šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo mažinimui, o veiklos poveikis aplinkai aktyviai mažinamas įvairiomis priemonėmis.

„Tūkstančiai „Telia“ mobiliojo ryšio tinklo stočių visoje Lietuvoje naudoja išmanią elektros energijos taupymo programą, pakartotinai naudojame atnaujintą klientų galinę įrangą, o 84 proc. bendrovės automobilių jau dabar atitinka „Euro6“ taršos standartą. Tačiau toliau ieškome papildomų pažangių būdų, kaip galėtume kompensuoti savo veiklos poveikį aplinkai. Tam pasitarnauja anglies dioksido kompensavimas (angl. carbon offsets) – šis metodas suteikia galimybę bendrovės tiesioginėje veikloje išskiriamą CO2 neutralizuoti paverčiant investicijomis į inovacijas ir atsinaujinančios energijos gamybos projektus“, – kalba A. Žėkienė.

Pasak jos, pirmieji „Telia“ CO2 skaičiavimai ir analizės parodė, šioje srityje įmonės grupės jau toli pažengusios ir savo patirtį gali perduoti kitiems. „Į aplinkosaugą atsigręžia vis daugiau Lietuvos įmonių, tarp jų ir mūsų tiekėjai. Tačiau mes norime šį procesą paspartinti. Todėl tolimesni mūsų žingsniai, padedantys įtvirtinti mūsų kaip įmonės neutralumą klimatui, bus susiję būtent su partneriais – skatinsime juos imtis visų įmanomų veiksmų mažinant išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas“, – pasakoja A. Žėkienė.

„Telia“ Lietuvoje jau nuo 2014 m. didžiąją dalį savo veikloje naudojamos elektros energijos perka iš atsinaujinančių energijos šaltinių, o nuo 2019 žalioji energija sudaro 100 procentų įmonės sunaudojamos elektros. Visos „Telia“ grupės įmonių šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas pernai per metus sumažėjo 23 proc. – tai prilygsta 100 tūkst. lėktuvo skrydžių iš Stokholmo į Helsinkį.

Atsakomybė susivienyti bendro tikslo vardan

Sakoma, kad kiekvienai kartai turi tekti po kokį nors išbandymą. Šiai kartai teko patirti...

„Vilniaus vandenų“ pajamas augino didėjantis klientų skaičius ir investicijos į modernias technologijas (1)

Didžiausios Lietuvoje vandentvarkos įmonės „Vilniaus vandenys“ pajamos per pirmuosius devynis...

Per 48 valandas žada sprendimą klimato kaitos problemoms suvaldyti (1)

Genialioms idėjoms kartais nereikia daug laiko – trečius metus vyksiantis renginys „Virtual...

„Maxima“: tvarumas verslui šiandien ne privalumas, o būtinybė

Pasauliui susiduriant su vis didesniais ekologiniais iššūkiais, tvarumas tampa būtina atsakingo...

Socialinė atsakomybė – svarbi tarptautinės įmonės dalis: prisideda prie įvairiausių iniciatyvų

Strateginių rinkos tyrimų bendrovė „Euromonitor International“ yra lyderiaujanti tarptautinė...

Naujausi duomenys: patvirtinti 2339 nauji atvejai, 22 asmenys mirė (402)

Praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 2339 koronaviruso atvejai . Nuo viruso mirė 22 asmenys.

Ant Nausėdos stalo tikrai sudėtinga ministrų dėlionė: kai kurios kandidatūros – tikras galvos skausmas (591)

Prezidentas Gitanas Nausėda ir jo komanda pradėjo išsamiai nagrinėti kandidatus į ministrus....

Butų nuomos kainų pokyčiai – galvosūkis ir patiems ekspertams: nesutaria, kas lėmė tokias sumas (174)

Pavasarį kritusios būsto nuomos kainos per vasarą ne tik stabilizavosi, bet dar ir, palyginti su...