Remiantis neseniai atliktais būvio ciklo vertinimo tyrimais, šarminių baterijų poveikis aplinkai yra didesnis nei įkraunamųjų nikelio metalo hibrido (NiMH) baterijų, kai jos naudojamos energijai itin imliuose buitiniuose prietaisuose, tokiuose kaip žaislai, žibintuvėliai, nešiojamieji garsiakalbiai, fotoaparatai ar kameros, ir yra reguliariai įkraunamos.

Įkraunamosios NiMH baterijos jau po dešimties įkrovų į aplinką išmeta mažesnį šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį nei šarminės baterijos, naudojamos tam pačiam energijos kiekiui išgauti. Tuo tarpu NiMH baterijų bendras poveikis aplinkai, kai vertinami visi įtraukti aplinkosaugos rodikliai jau po 50 įkrovų yra mažesnis nei šarminių baterijų.

„Baterijas dažnai naudojantys pirkėjai gali išlošti rinkdamiesi įkraunamąsias baterijas vietoje šarminių. Ilgainiui toks pasirinkimas atsiperka finansiškai ir yra sveikintinas aplinkos apsaugos požiūriu. Per praėjusius metus IKEA visame pasaulyje pardavė apie 300 milijonų šarminių baterijų, tad įžvelgiame didelį potencialą įkvėpti mūsų pirkėjus naujam įpročiui – visiškai atsisakyti neįkraunamų baterijų“, –sako IKEA korporatyvinės komunikacijos vadovė Baltijos šalims Renata Dantė.

Iki 2021 m. pabaigos IKEA asortimente neliks šarminių baterijų

Hipotetiniais skaičiavimais, jei visi IKEA pirkėjai atsisakytų šarminių baterijų ir rinktųsi tik įkraunamąsias, kuriomis maitintų daug energijos naudojančius gaminius ir kurias įkrautų bent 50 kartų, pasaulyje kasmet susidarytų net 5 000 tonų mažiau atliekų. Potencialas mažinti papildomų atliekų susidarymą yra realus, nes IKEA įkraunamąsias baterijas galima įkrauti apie 500 kartų.

„Norime įkvėpti žmones gyventi sveikiau ir labiau rūpintis aplinka, o šarminių baterijų išėmimas iš prekybos užleidžiant jų vietą įkraunamosioms yra dar vienas žingsnis link tvaresnės ateities. Siūlome pirkėjams patogų ir įperkamą sprendimą, kaip sumažinti atliekų ir ilgiau naudoti gaminį.“, sako R. Dantė.

Sprendimas apima visą šarminių baterijų asortimentą ir yra įgyvendinamas tarptautiniu mastu. Monetos dydžio ličio jonų baterijos kol kas iš prekybos nebus išimtos, nes IKEA asortimente yra prekių, kurios veikia būtent tokio tipo baterijomis.