aA
Visą pasaulį sukausčiusi nežinomybė dėl pandemijos privertė visiems atsisukti į save, o kartu ir į tai, ką turime gražaus savo aplinkoje. Tai ne tik lietuviška gamta, bet ir begalė mūsų šalyje pagamintos produkcijos, kuria norima patenkinti visus lietuvių skonius. Išrankius patiekalams gyventojus savo neįprastais pagardais bando suvilioti jau ketverius metus verslą šioje srityje kuriantis, muzikos prodiuseris Vilius Tamošaitis.
Maži mamutai produktai
Maži mamutai produktai
© Asmeninins albumas

Virtuvėje suktis itin mėgstantis vyras vieną dieną suprato: draugams ir giminėms virti ir dalinti išskirtinio skonio pagardus, padažus, marinatus nebeužtenka. Reikia imtis savo verslo. Taip jau ne vienerius metus entuziastingas jaunasis verslininkas savo darbo laiką leidžia lakstydamas tarp kunkuliuojančių puodų ir garso studijoje esančių pultų.

„Jau nuo pat vaikystės pamenu, kad stovėti prie puodų man buvo taip pat smagu kaip ir prie sintezatorių“, – šypsosi pašnekovas, pradėdamas pasakoti, kaip užgimė „Maži mamutai“ prekės ženklo pagardai.

Pradėjo plaukti užsakymai

Prieš kelerius metus Kalėdoms draugams užkonservavęs nemažai pagardų ir jais nustebinęs artimuosius V. Tamošaitis sugalvojo, kad neužtenka stiklainio vien perrišti su kaspinėliu, o reikia ir sukurti savo etiketę. Taip ir užgimė prekės ženklas, kuriuo papuoštų pagardų dabar galima rasti ir kai kuriose mažose maisto parduotuvėlėse Lietuvoje.

„Po kurio laiko pradėjo į mane kreiptis draugai, kad dar norėtų pagardų. Taip ir pradėjo vystytis viskas“, – prisiminė lietuvis.

Kad pomėgis suktis virtuvėje turi virsti ir papildomų pajamų šaltinių, V. Tamošaitis suprato tada, kai jo gaminių pradėjo prašyti ir nepažįstami žmonės.

„Pradėjo rašyti žmonės, kad jie ragavo, nori patys ar draugams kaip dovanos, tada ir supratau, kad tikrai darau gerai“, – džiaugėsi pašnekovas.

Kai pradėjo gausėti užsakymų, vyras pradėjo galvoti: jei jau gaminius pradeda pardavinėti, reikia naujai užgimusį verslą legalizuoti.

Maži mamutai produktai (Eglė Juzumas nuotr.)
Maži mamutai produktai (Eglė Juzumas nuotr.)
© Asmeninins albumas

„Supratau, kad arba turiu legalizuotis, arba pakabinti puodus ant vinies ir toliau dirbti tik studijoje“, – kalbėjo jis.

Kryžių keliai, kad galėtų toliau virti pagardus

Kad savo produktus vyras galėtų pradėti siūlyti pardavinėti ir parduotuvėms, teko nemažai pasikankinti.

„Nuėjau kryžių kelius, kad galėčiau tai teisiškai tvarkingai daryti“, – atviravo jis.

Visų pirma jaunam verslininkui kilo mintis turėti savo virtuvę, kurioje su visais leidimais galėtų virti produkciją ir ją siūlyti kitiems pardavėjams. Deja, supratęs, kiek tai kainuotų, vyras nusprendė, kad finansiškai negali sau leisti, todėl pradėjo ieškoti partnerių.

Muzikos prodiuseriui pavyko prisikasti prie „Valdorfo“ gamyklos, kurios atstovai sutiko sukirsti rankomis ir padėti entuziastingam jaunuoliui siekti savo svajonės. Nors didžiulėje gamykloje buvo gaminami milžiniški kiekiai padažų, V. Tamošaitį tai šiek tiek išgąsdino. Vis dėlto jis nenorėjo praleisti galimybės.

„Išsivirėme bandomąsias partijas, turėjome po kurio laiko startuoti ir įmonė bankrutavo“, – nesėkmingą pradžią prisiminė jis. Kita vertus, dabar lietuvis džiaugiasi, kad šis projektas nepavyko, nes minėtoje gamykloje buvo naudojama visai kita padažų gamybos technologija.

Vilius Tamošaitis
Vilius Tamošaitis
© Asmeninins albumas

„Idėja su jais buvo brandinta pusę metų, viskam žlugus šiek tiek nuleidau rankas, bet vėliau vėl stojau ant kojų – labai tikėjau savo idėja ir ją branginau“, – kalbėjo pašnekovas.

V. Tamošaitis pradėjo domėtis bendradarbiavimo galimybėmis su kitais Lietuvos padažų gamintojais, tačiau entuziazmą vis užgesindavo išgirsti kiekiai, kiek reikėtų gaminti produkcijos – 3 ar dešimt tonų.

„Visgi su vienais gamintojais vėl susitarėme, pradėjome gaminti testines partijas, liko susitikrinti miligramines prieskonių dalis ir paskutinę minutę iš gamyklos išgirdau, kad viskas jie pasitraukia iš projekto“, – sunkią verslo pradžią prisiminė muzikos prodiuseris.

Nepaisant to, bendradarbiavimą staiga nusprendusi nutraukti įmonė pasiūlė perspektyvią alternatyvą: mažesnių apimčių gamybą užsisakyti pas ūkininkus.

„Ir kaip tik rekomendavo Žalgirio kaime įsikūrusią „Genutės uogainę“, kur dabar ir verdu pagardus. Dabar čia ir verdu savo produktus ir vėl viskas grįžo prie mano rankinio darbo“, – džiaugėsi pašnekovas.

Šiuo metu V. Tamošaičio gaminamų pagardų galima rasti ne tik jo sukurtame interneto puslapyje, bet ir tam tikrose mažose maisto produktų parduotuvėlėse Kaune, Pasvalyje, Kėdainiuose ir kitose Lietuvos vietose.

„Kol kas mano tikslas nėra didieji prekybos centrai, o mažos parduotuvės, kur žmonės renkasi išskirtinį produktą ir jiems negaila sumokėti daugiau už geros kokybės produktą“, – kalbėjo pašnekovas.

Galvojo bus gerai, išėjo – šnipštas

Mangų, habanerų padažas, karamelizuotų svogūnų su vynu ir kriaušėmis, burokėlių pagardas su apelsinais. Tai tik keli neįprasti skoniai, kuriuos kuria muzikos prodiuseris. Virtuvėje nuolat eksperimentuojantis jaunuolis greitu metu žada pristatyti dar 10 naujų skonių. Tiesa, ne visi bandymai būna sėkmingi.

„Receptus kuriu pats ir galva dirba visą parą. Ir ne tik. Žmona mano labai retai stovi prie puodų. Begaminant maistą vis kyla naujų idėjų, skaitau knygas, žiūriu laidas“, – tęsia pašnekovas.

V. Tamošaitis prisimena ir vieną neseniai nutikusią nesėkmę.

Maži mamutai produktai (Eglė Juzumas nuotr.)
Maži mamutai produktai (Eglė Juzumas nuotr.)
© Asmeninins albumas

„Kai paskutinį kartą sugalvojau išplėsti asortimentą, galvojau pradėsiu gaminti marinatų seriją. Sėdžiu, galvoju – ananasų ir imbierų marinatą darysiu. Viską galvoje susidėliojau, nusipirkau produktus, vaikai aplink laksto ir nori ananaso, sakau, kad negalima, nes čia man marinatui“, – eksperimento pradžią prisimena lietuvis.

Pasidaręs pagardą ir paragavęs kūrėjas nusprendė, kad laikas jame pamarinuoti mėsą.

„Nusipirkau vištienos, paprašiau žmonos užmarinuoti, kol studijoje buvau, grįžtu namo, klausiu žmonos, o ji sako, kad nelabai. Pauostau ir tikrai kažkokiais vėmalais atsiduoda. Įvyko kažkokia cheminė reakcija ir tikrai rezultatas ne toks, kokio norėjau. Visgi išsikepėme vištieną, valgome atbulais dantimis. Abu su žmona sutarėme, kad tikrai ne kažką ir viskas keliavo tiesiai į šiukšlyną“, – dabar su šypsena nesėkmingą bandymą prisimena vyras.

Tačiau nesėkmės virtuvėje V. Tamošaičiui gana retos, jis daugiau gali pasigirti sėkmingai pasibaigusiais projektais.

„Pavyzdžiui, labai džiaugiuosi šaltalankių padažų. O jam idėja ir užgimė netikėtai. Ploviausi rankas su muilu su šaltalankiais. Galvoju: tokia gera uoga, reikia kažką su ja daryti. Paragavau vieną jau pardavinėjamą padažą, nepatiko ir nusprendžiau savo geresnį sukurti“, – pasakojo jis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(17 žmonių įvertino)
3.6471

Lietuviai nusprendė į virtuvę įnešti egzotikos: iššūkis kiekvieno liežuviui (13)

Lietuvoje vis daugiau entuziastų bando savo pomėgius paversti verslu . Ne išimtis ir Tomas...

Septyniolika metų ūkininkaujanti Genovaitė: tuo, ką užauginame, dalijamės su visais, įskaitant vabaliukus (10)

Nors iš pirmo žvilgsnio žaliuojantys laukai ir sirpstantys uogų medžiai, besidriekiantys tolimus...

Kaip muzikos prodiuseris bando užkariauti lietuvių skrandžius: teko nueiti ilgą kelią (11)

Visą pasaulį sukausčiusi nežinomybė dėl pandemijos privertė visiems atsisukti į save, o kartu...

Judėjimas „Savi už savus“ vandenlenčių parkui Šiauliuose suteikė smagų pagreitį (1)

Nerti į ežerą – vienas didžiausių malonumų karštą vasaros dieną. Todėl Šiauliuose...

Asociacija „Lietuvos maisto pramonė“ primena: ir pasibaigus karantinui daugeliui žmonių reikalinga pagalba (4)

Asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ vienijamos įmonės karantino laikotarpiu rėmė „...

Top naujienos

Po Karbauskio „valstiečių“ sprendimo jaučiasi kaip gavęs šlapiu skuduru per veidą

Penktadienį, liepos 10 d., Vilniuje daugiau kaip tris valandas posėdžiavusi Lietuvos valstiečių...

VMI gyventojus ragina pasiimti 50 mln. Eur: kitaip pinigai nukeliaus į biudžetą (72)

Valstybinė mokesčių inspekcija ( VMI ) pirmadienį informavo, kad per pastaruosius penkerius metus...

Ant stalo – dar vieno draudimo atšaukimas nuo rugsėjo (50)

Vyriausybė trečiadienį svarstys Kultūros bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijų siūlymą...

Koronavirusą pramanu vadinęs 30-metis vyras mirė pabuvojęs COVID platinimo vakarėlyje (164)

30-ies metų amžiaus pacientas mirė pabuvojęs vadinamajame COVID vakarėlyje. Jis manė, kad...

Gavęs sąskaitą vilnietis nustebo: už lemputės pakeitimą – beveik 40 eurų (16)

Santariškių gyventojas pasidalijo žinia, kad gegužę daugiabučio namo garaže būsto...

Šimtai tiki Londono lietuvio pramanais apie COVID-19: saugiausia vieta – po žeme (59)

Pastarosiomis dienomis sąmokslo teorijomis įtikėję asmenys dalinasi vienu įrašu, kurį...

Skvernelis – apie pasiruošimą antrai bangai: planuojami pokyčiai mokyklose ir naujos elgesio taisyklės (275)

Rengiamasi koronaviruso kontrolei rudenį. Premjeras Saulius Skvernelis užsiminė, kad bus...

Kaip rūpintis kambariniais augalais, kad jie išgyventų net didžiausius karščius

Vieniems žmonėms patinka vasaros karščiai , kiti labiau laukia švelnaus oro. Tas pats sakytina...

Varšuvos universiteto politologė: rinkimų kampanija buvo purvina (94)

Varšuvos universiteto mokslininkė Renata Mienkowska-Norkienė teigia, kad Lenkijos valdančioji...

Kaunietis pasigailėjo kastravęs augintinę: tragiška istorija feisbuke kelia pasipiktinimo bangą (25)

„Šokas, stresas ir ašaros mano šeimai ir vaikams“, – gailisi veterinarijos klinikoje...

|Maža didelių žinių kaina