Vest Energy“, prekiaujanti švariomis technologijomis, naudoja algoritmus ir mašininį mokymąsi, kad pačiu pelningiausiu metu pasiūlytų atsinaujinančius išteklius ir jų saugojimo talpas, teigia generalinis direktorius Aaronas Lally.

Numatoma, kad ši paslauga taps vis svarbesnė kaip alternatyva tinklui, absorbuojančiam protarpinius energijos srautus iš vėjo ir saulės jėgainių.

„Pritrūkusi atsinaujinančių energijos šaltinių rinka patiria stresą, o tai ateityje lems energijos kaupimą ir milžiniškas pajamas iš atsinaujinančių išteklių“, – interviu sakė A. Lally.

Akumuliatorių naudojimas rinkos subalansavimui, kaip tai padarė „Tesla“, rodo, kad ši technologija gali teikti tas pačias paslaugas kaip dujų ir atominės jėgainės. Nepaisant to, didelės akumuliatorių gamyklos tebėra maždaug dešimt kartų mažesnės už dujomis kūrenamas jėgaines.

Šioje rinkoje taip pat galima gauti gražaus pelno.

Energijos rinkos subalansavimo kaštai šią vasarą išaugo, nes koronaviruso pandemijos padariniai sumažino pasiūlą ir apsunkino vartojimo prognozes. „National Grid Plc“ nuo kovo iki liepos mėnesio išleido 718 mln. svarų (932 mln. dolerių) tinklo subalansavimui, kad susidorotų su maža paklausa ir gausiu atsinaujinančios energijos tiekimu. Tai 39 proc. didesnės išlaidos nei kasmet.

A. Lally, buvęs „Mercuria“ ir „Glencore Plc“ prekybininkas, pasirašo sutartis su dideliais fondais ir kompanijomis, ieškančiomis ESG kategorijos investicijų. Paprastai šie investuotojai finansuoja arba padeda statyti atsinaujinančias arba akumuliatorines technologijas, tačiau neturi prekybos galimybių greitai reaguoti į rinkos kainų pokyčius.

Vėjo jėgainės jūroje

„Per pastaruosius ketverius ar penkerius metus ne tik Jungtinėje Karalystėje, bet ir visoje Europoje gyvename nedidelio nepastovumo aplinkoje, ir tvirtai tikime, kad artėjame prie šio ciklo pabaigos“, – sakė A. Lally.

Jei kainos pradeda judėti į minusą, akumuliatorius turi būti tuščias ir pasirengęs siurbti energiją iš tinklo – ir tai darydamas uždirbti pinigų.

„Vest Energy“, remiama privataus kapitalo įmonės „CF Partners U.K. LLP“, planuoja vis daugiau dėmesio skirti Jungtinei Karalystei, kuri maždaug dvejais metais lenkia kitas valstybes integruodama akumuliatorius į energijos rinką. „Vest Energy“ taip pat ketina į savo planus įtraukti Vokietiją, Italiją, Ispaniją, Prancūziją ir Airiją.

Europos energijos saugojimo talpų projektams išėjo į naudą išaugęs energijos rinkos nepastovumas, kilęs dėl atsinaujinančios energijos dalies padidėjimo koronaviruso karantino metu, teigiama „BloombergNEF“ ataskaitoje. Tai gali paskatinti verslą sparčiau užpildyti nišą.

„Vest Energy“ ne vieninteliai siūlo šias prekybos paslaugas.

Skandinavijos kompanijos, kaip antai Danijos „Danske Commodities AS“ ir „Centrica Energy Trading AS“, jau daugelį metų optimizuoja atsinaujinančius išteklius.

Liepos mėnesį „Hartree Partners Plc“ pradėjo naują verslą, skirtą kurti ir valdyti atsinaujinančius išteklius, šitokiu būdu padedant kompanijoms sumažinti su energijos tiekimu susijusių išmetamųjų teršalų kiekį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)