Lietuvoje yra daugybė organizacijų, kurioms 1,2 proc. GPM parama yra ne papildomas, o vienas pagrindinių pajamų šaltinių. Visos šios organizacijos kartu atlieka labai svarbią socialinę misiją – padėti tiems, kuriems labiausiai reikia.

Viena tokių – „DogSpot“ organizacija, gelbėjanti šuniukus ir suranda jiems naujus namus.

Visuomenės dėmesys – būtinas

„Parama, kurią gauname savo veiklai, kasmet auga. Taip yra dėl kelių priežasčių: pirmiausiai – vis daugiau žmonių sužino apie mūsų veiklą ir nori prisidėti, taip pat – visa visuomenė keičiasi, tampa sąmoningesnė, vis daugiau žmonių suvokia baisiąją į vieną ar kitą veislę panašių gyvūnų dauginimo pusę ir kitas šuniukų gyvenimo, auginimo problemas, – sako Indrė Pileckienė, „Dogspot“ vadovė, pridurdama, kad jų organizacija iš GPM lėšų dengia visas neplanuotas veiklas: skubias šuniukų operacijas, pensiono veiklą, dalyvauja gelbėjimo projektuose ir kita.

„Mūsų akimis, Lietuvos visuomenė niekada nebuvo abejinga svetimam skausmui. Be to, jaunoji karta, išsiskirianti itin stipriu socialinės atsakomybės jausmu, mus labai įkvepia. Ir nors pasaulinės aukojimo statistikos fone Lietuva neatrodo optimistiškai, daugybės žmonių dėmesio ir pagalbos dėka, mums pavyko šimtus Lietuvos vaikų ištraukti iš tikrai sudėtingų ir net kritinių gyvenimo sąlygų.“ – savo įžvalgomis dalinasi SOS vaikų kaimai Lietuvoje marketingo ir komunikacijos vadovė Indrė Čepulytė. – Šiandieninis visuomenės indėlis į geresnę mūsų visų ateitį yra labai svarus. Žinoma, reikia siekti ir to, kad paramos skyrimas būtų labai paprastas, greitas ir saugus procesas. Pastebėjome, kad žmonėms lengviausia, kai parama gali būti skiriama trumpuoju numeriu, pavedimu arba yra sudaromos galimybės tapti nuolatiniais aukotojais. Kviesdami paremti SOS vaikų kaimus matome, kad 1,2 proc. GPM skyrimas daugeliui vis dar yra sudėtingas ir ilgas procesas“.

Paramos svarba autoriams

Nepriklausomų autorių platformos „Delfi Plius“ redaktorius Paulius Paulaitis dalinasi patirtimi, kaip pandeminė situacija ir ekonominiai iššūkiai smarkiai palietė žiniasklaidą, o dar stipriau – laisvai kuriančius autorius.

„Renginiai buvo uždrausti, staigiai kritusios žiniasklaidos pajamos sumažino ir galimybes mokėti solidžius honorarus. Stiprų žodį – ir plunksną – turintys publicistai, gerai savo sritis išmanantys ekspertai, galintys laisvai ir nevaržomai šviesti visuomenę, – būtina demokratijos sąlyga, todėl ją būtina išlaikyti. Pagalba iš visuomenės būtų didžiulė parama autoriams tęsti darbus,“ – sako „Delfi Plius“ redaktorius.

„Delfi plius“ autoriams už jų kūrybą mokama iš autorių fondo, kurį sudaro „Delfi plius“ prenumeratos surenkamos lėšos ir renkama GPM parama. Delfi užtikrina, kad 100 proc. visų surinktų lėšų yra panaudojama tik autorių honorarams sumokėti. Pajamų rinkimo ir administravimo funkciją vykdo „Delfi“ įsteigta viešoji įstaiga „Autorių fondas“. Kaip paremti Delfi Plius autorius galite sužinoti ČIA.

Paramą galima teikti ir ne vienai organizacijai

SOS vaikų kaimai Lietuvoje atstovė I. Čepulyte sako, kad gyventojų teikiama parama jau daugybę metų yra labai reikšminga jų veikloje, suteikianti ne tik finansinę, bet ir moralinę paskatą kasdieniam rūpesčiui tais Lietuvos vaikais, kuriems globos ir pagalbos labiausiai reikia: „SOS vaikų kaimai priima atsakomybę rūpintis tais vaikais, kurie negali augti socialiai tvirtose šeimose. Mes įsitikinę, kad laimingos, sveikos visuomenės pagrindas pirmiausia yra tvirta šeima“.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad karantino metu ne kartą buvo garsiai kalbama apie vaikų saugumą augant socialiai pažeidžiamose šeimose ir ypač akcentuota vaikų ateitis didėjančio nedarbo akivaizdoje, kai tėvai netekę pajamų nebegali tinkamai pasirūpinti savo šeima.

Indrė Pileckienė, „Dogspot“ vadovė, pabrėžia, kad skyrę 1,2 proc. GPM paramą gyventojai asmeniškai finansiškai nenukenčia. Taip pat paramą galima dalinti tarp organizacijų, kurių veikla Jums atrodo prasminga.

„GPM parama yra paprasčiausia ir lengviausia, ką galima padaryti bendruomenės labui, nereikalauja papildomų pinigų ar laiko, tik kelias minutes užpildyti deklaraciją. O paramą gavusios organizacijos gali dėl to veiklą vykdyti visus metus. 1,2 proc. GPM galima išskaidyti ir skirti įvairioms veikloms, kurios Jums atrodo prasmingos. Tai gali būti tiek rašytojai, tiek muzikantai, globojami gyvūnai ar vaikai“, – antrina „Delfi Plius“ redaktorius Paulius Paulaitis.

Deklaruoti pajams ir skirti 1,2 proc. GPM galite iki liepos 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)