Dar geresnių rezultatų gali pasiekti technologijų įmonės. Aukštųjų technologijų sektoriuje veikiančios smulkios ir vidutinės įmonės, įdiegusios inovaciją, auga dvigubai sparčiau. Vadinamajame „low-tech“ sektoriuje veikiančios įmonės, kurios inovacijų imasi itin retai, jų dėka gali augti kartais (iki 172%), rašoma „MJJ fondo“ pranešime spaudai.

Inovacijos iškelia iš krizės

„Atsigręžę į 2008 metų krizę matome, kad iš jos sparčiausiai išbrido verslai, kurie į išradimus ir jų įdarbinimą investavo krizės akivaizdoje. Tačiau šiuo metu verslai, kurie planavo imtis inovacijų, pirmiausiai biudžete nurėžia joms skirtas investicijas. Kita problema yra tai, kad dalis verslo, nežinodami, kaip išradimą integruoti į įmonės kuriamą vertę, inovaciją laiko nereikalingu ir laiką gaišinančiu užsiėmimu“, – sako teisininkas, investuotojas ir filantropinio fondo „MJJ fondas“ įkūrėjas Marius Jakulis Jason.

Prieš pandemijos piką ir po jo atliktas įmonių vadovų tyrimas parodė, kad įmonių, šįmet neplanuojančių investuoti į inovacijas, skaičius prieš COVID-19 protrūkį siekė 8%, po jo išaugo iki 25%. Tokius duomenis tarptautinė konsultacijų bendrovė „Rainmaking“ gavo apklaususi 300 įmonių vadovų JAV ir Europoje kovo viduryje ir balandžio viduryje.

Įmonės biudžetą kerta ten, kur daugiausiai neaiškumo

„Neapibrėžtomis aplinkybėmis verslas yra linkęs mažinti išlaidas ten, kur daugiausia neapibrėžtumo ir trūksta žinių bei praktikos. Dėl to inovacijų kūrime neišvengiame eksperimentų ir klaidų“, – komentuoja advokatų kontoros „AAA Law“ vadovaujanti partnerė, advokatė Giedrė Domkutė.

Jos teigimu, ilgalaikiams inovacijų procesams yra būtina vidinė įmonės disciplina ir susitelkimas į apčiuopiamus rezultatus. Minėto tyrimo duomenimis, trečdaliu atveju inovacijos kūrimą įmonėje sužlugdo vidiniai biurokratiniai procesai, penktadaliu atvejų – nepakankamai įtvirtinta inovacijos idėja įmonės kultūroje.

Gerai atlikti namų darbai atsiperka

Andrius Šlekys, atsakingas už lazerinės technologijos bei jų komponentų gamybos įmonės „Altechna R&D“ verslo plėtrą, priduria, kad įmonės viduje labai svarbu suvokti, kaip inovacija ir jos saugojimas kuria vertę.

Jo teigimu, tam, kad inovacijos saugojimas ir savalaikis metodo patentavimas pritrauktų pasaulinio lygio žaidėjų dėmesį, išryškintų komercinį įmonės sukurto sprendimo potencialą, reikėjo priimti daug nelengvų sprendimų.

„Patentavimas yra brangus, ir yra sudėtinga pasirinkti, kuris patentuotas technologinis sprendimas geriausiai augins įmonės vertę. Siekiant pagrįsto ir racionalaus sprendimo, reikia gilintis į rinkos poreikius ir neišspręstas pramonės problemas, sekti kitų rinkos žaidėjų situaciją, atrasti turimos technologijos pranašumus“, – apie vidinius procesus pasakoja A. Šlekys.

Galiausiai reikia parinkti įmonės intelektinės nuosavybės strategiją. „Jei procesas ar technologija bus naudojami gamybai, kuri bus atliekama įmonės viduje, tuomet patentavimas nėra kritiškai svarbus. Tačiau jei technologija bus licencijuojama ar gamyba bus organizuojama partnerių įmonėse, tuomet technologijos apsauga yra būtina“, – dalijasi įmonės „Altechna R&D“ atstovas.

„Altechna R&D“ yra viena iš nedaugelio novatoriškų Lietuvos įmonių, nuosekliai vykdančių intelektinės nuosavybės apsaugą Lietuvoje ir kitose šalyse. Jos portfelyje yra 6 Europos patentai, 4 tarptautinės patentų paraiškos, nacionalinių patentų paraiškos JAV, Kinijoje, Japonijoje, Lietuvoje.

Lietuvių registruoti patentai – lašas jūroje

Lietuvoje išradimų patentavimas stipriai atsilieka nuo Europos vidurkio. Praėjusiais metais Lietuvos išradėjai Europos patentų organizacijai buvo pateikę 23 patentus, tai sudaro vos 0,02% visų Europoje pateiktų patentų (137,7 tūkst.).

Inovacijas sunkiausia įgyvendinti smulkiam ir vidutiniam verslui, kuris pateikia tik penktadalį visų ES kasmet registruojamų patentų, nors sukuria 57% ES bendrojo vidaus produkto. Atotrūkį tarp smulkaus ir vidutinio verslo kuriamos pridėtinės vertės ir investicijų į inovacijas dar labiau padidino pandemijos pasekmės.

Mariaus Jakulio Jason filantropinis fondas „MJJ fondas“, siekdamas padėti įmonėms, turinčioms didžiulį potencialą kurti Lietuvos ateitį, drauge su advokatų kontora „AAA Law“ ir aukštųjų technologijų įmone „Altechna R&D“ rengia edukacinių seminarų ciklą apie intelektinės nuosavybės apsaugą. Pirmasis renginys, supažindinantis su penkiomis pagrindinėmis inovacijų apsaugos taisyklėmis, nuotoliniu būdu vyks birželio 17 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)