Pagrindiniai reikalavimai, kuriuos turi atitikti siekiantys gauti individualią garantiją

Visų pirma, anot E. Neverbickienės, paskolos gavėjas norintis gauti „Invega“ garantiją, turi būti smulkus ar vidutinis verslas, kuris iki 2019 m. gruodžio 31 d. nebuvo bankrutuojantis ar restruktūrizuojamas, bet patyrė laikinų veiklos sutrikimų dėl COVID-19 protrūkio. Taip pat „Invega“ vertins ir besikreipiančio verslo tęstinumo galimybes.

Paskolos su „Invega“ garantija trukmė turi būti ne ilgesnė kaip 36 mėnesiai arba ne ilgesnė kaip 72 mėnesiai kitos investicinės paskolos refinansavimo atveju. Paskolos gavėjui nėra taikomas reikalavimas dėl nuosavos lėšų dalies.

Trys scenarijai, pagal kuriuos bus nustatomos paskolos „lubos“

„Didžiausia garantuojamos paskolos suma apskaičiuojama vadovaujantis viena iš trijų taisyklių. Pirmu atveju, paskolos suma turi neviršyti dvigubos paskolos gavėjo darbuotojams priskaitytos darbo užmokesčio su mokesčiais sumos per metus. Jei paskolos gavėjas veiklą vykdė 2019 m. ir anksčiau, darbo užmokesčio su mokesčiais suma nustatoma pagal 2019 m. faktinius duomenis. Tais atvejais, kai paskolos gavėjas pradėjo veiklą po 2019 m. sausio 1 d., paskolos suma negali viršyti numatomos darbo užmokesčio su mokesčiais sumos, išmokėtinos per pirmuosius dvejus jo veiklos metus. Antru atveju, paskolos suma turi neviršyti 25 procentų paskolos gavėjo 2019 m. pardavimo pajamų. Trečiu atveju, paskolos suma gali būti ir didesnė, nei nurodyta prieš tai, jei atitinkamą jos dydį paskolos gavėjas pagrindžia būtinumu baigti planuotas investicijas, įvykdyti sudarytas sutartis, išsaugoti darbo vietas, atsiskaityti su tiekėjais, subrangovais ar yra poreikis skirti lėšas kitoms veiklai tęsti būtinoms reikmėms“, – aiškina vyresnioji teisininkė.

Naujoms ekonomiškai pagrįstoms ir finansiškai atsiperkančioms veiklos – garantijos, siekiančios iki 80 proc. paskolos dydžio

Anot E. Neverbickienės, verslo gyvybingumas ir projekto atsiperkamumas yra svarbiausi kriterijai, į kuriuos atsižvelgiama teikiant garantiją: „Visų pirma, verslas turi kreiptis į finansų įstaigą, teikiančią paskolą ar lizingą – banką arba kredito uniją. Esant užstato trūkumui, bankas arba unija kreipsis į „Invegą“, kuri įvertina, ar projektas, kurį siekiama finansuoti, atitinka reikiamus kriterijus. Pagrindiniai aspektai, į kuriuos atsižvelgs „Invega“ yra tai, ar naujai kuriama veikla gali būti laikoma ekonomiškai pagrįsta ir finansiškai atsiperkančia. Nustačiusi, kad projektas išpildo šias sąlygas, „Invega“ garantuos iki 80 procentų paskolos dalies grąžinimo, o likusi dalis, siekianti iki 20 procentų, turės būti padengiama paskolos gavėjo pasiūlytais užstatais arba toleruojama finansų įstaigos rizika. Minimali galima garantijos suma yra ne mažesnė kaip 5000 eurų“.

Laikinai pagalba bus teikiama ir apyvartinių lėšų trūkumą patiriančiam smulkiajam ir vidutiniam verslui

„TGS Baltic“ finansų teisės ekspertė atkreipia dėmesį ir į tai, kad su „Invega“ garantijomis gautos paskolos turės būti nukreiptos arba į ilgalaikį turtą, arba apyvartinėms lėšoms papildyti. „Vis dėlto, laikinai, iki 2020 m. gruodžio 31 d., individualios garantijos išduodamos ir įmonėms, dėl COVID-19 padarinių jaučiančioms likvidumo trūkumą. Tokiu atveju paskolos gali būti skirtos ir veiklos apyvartinių lėšų palaikymui ar investicijų pabaigimui finansuoti. Paskolos gavėjai – smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai, kuriems nėra taikomos ir negali būti taikomos nemokumo procedūros“, – papildo E. Neverbickienė.

Paslaugą teikia visi pagrindiniai bankai

Finansines paslaugas su „Invega“ garantijomis teikia šie Lietuvoje veikiantys bankai ir bankų filialai: „Šiaulių bankas“, „Swedbank“, „SEB bankas“, „Medicinos bankas”, „Luminor“, „Citadele banka“ Lietuvos filialas, „Danske Bank“ Lietuvos filialas, „UniCredit Leasing“ Lietuvos filialas, „Bigbank“, „OP Finance“, European Merchant Bank bei dauguma Lietuvoje veikiančių kredito unijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)