Kaip teigiama žiniasklaidai išplatintame pranešime, projektas skirtas paminėti 70-tosioms Tuskulėnų žudynių pradžios metinėms. Tuskulėnų tragedija – viena baisiausių ir menkai moksleiviams težinomų Lietuvą sovietmečiu ištikusių tragedijų.

Tai masinės politinių kalinių žudynes, kurios vyko Vilniuje 1944-1947 metais. Per kelerius metus 767 įvairių tautybių politiniai kaliniai, kalinti Lukiškių kalėjime, buvo naktimis nužudyti KGB kalėjimo egzekucijų kambaryje ne tik sušaudant, bet ir sutraiškant jų kaukoles. Nužudytųjų kūnai tą pačią naktį po egzekucijos buvo sunkvežimiais slapta išvežami ir laidojami masinėje kapavietėje pačiame Vilniaus centre, Tuskulėnų parke. 724 aukų kūnai rasti prieš 20 metų, 1994-aisiais, 43 aukų kūnai vis dar nerasti. Daugumą aukų - net 650 asmenis - nužudė vienas žmogus – keturias klases tebaigęs pulkininkas Drogilevas.

Interaktyviam spektakliui „Stalino naktis“ pakviesti jaunuoliai (iki 50 asmenų viename renginyje) per keturias spektaklio valandas praeis tą patį kelią, kurį praėjo 767 Stalino aukos. Tamsiausiais 2014 metų mėnesiais, nuo spalio iki gruodžio, bus surengti iki 18 spektaklių. Kiekvienas iš jų prasidės ties Lukiškių kalėjimo vartais ir po keturių valandų baigsis tremtinių pietumis sovietiniuose kultūros rūmuose.

Moksleivių grupė patirs paskutiniąją Tuskulėnų aukų naktį. Pirmoji scena – tragedijos pristatymas – vyksta prie Lukiškių kalėjimo vartų, vėliau veiksmas persikelia į netoli esantį KGB kalėjimą. Po ekskursijos KGB kalėjime aplankant egzekucijų kamerą moksleivius pasitinka aktoriai, persirengę NKVD pareigūnais ir lydi juos taip, kaip buvo lydimi Stalino tremtiniai - į Naujosios Vilnios traukinių stotį (vykstama autobusu). Vieninteliai du Lietuvoje išlikę tremties vagonai, kurie paprastai lankytojams nėra prieinami, šįkart atsiveria - NKVD pareigūnai juose tardo, o po tardymo moksleiviams tenka patirti keliolika tremties minučių uždarytiems gyvuliniuose Stalino vagonuose.

Iš Naujosios Vilnios keliaujama į paskutinį renginio objektą – Vilniuje, Tuskulėnų parke, esantį memorialinį aukų muziejų, kur dalyviai pamatys ir aukų, ir budelių daiktus, veidus, o taip pat filmuotas KGB kalėjime vykusių egzekucijų scenas, vėliau - sceną požeminiame kolumbariume. Milžiniškame, bažnyčią primenančiame kolumbariume metaliniuose karstuose tebeguli ir atpažintieji (tokių tik 24), ir neatpažintieji (tokių 700) kūnai. Moksleiviams bus išdalintos atminimo žvakelės, kurias uždegsime Stalino aukoms.

Iš kolumbariumo per Tuskulėnų parką, tebeslepiantį 43 aukų kūnus, einama į Vidaus reikalų ministerijos kultūros ir sporto rūmus – tipinį sovietinės architektūros pastatą , kur moksleivių laukia tipiniai Stalino tremtinių pietūs.

Idėjos autorė – prodiuserė Rūta Vanagaitė.