aA
Kovo 11-osios Akto signataro Zigmo Vaišvilos keliami įtarimai dėl dviejų kandidačių į prezidentus galimo bendradarbiavimo su KGB yra nepagrįsti.
Tokį sprendimą ketvirtadienį patvirtino Vyriausioji rinkimų komisija, nagrinėjusi signataro Z.Vaišvilos kreipimąsi su reikalavimais stabdyti kandidačių į prezidentes Dalios Grybauskaitės bei Kazimiros Prunskienės registravimą.
VRK atsakas Z.Vaišvilai - kaltinti kandidates bendradarbiavus su KGB pagrindo nėra
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Anot VRK sprendimą rengusios darbo grupės, Z.Vaišvilos reikalavimai - nepagrįsti, o keliami įtarimai dėl kandidačių bendradarbiavimo su KGB, D.Grybauskaitės atveju - be pagrindo, K.Prunskienės - paneigti teismo sprendimu.

"Jokių duomenų apie D.Grybauskaitės bendradarbiavimą su struktūromis darbo grupė nerado, o dėl K.Prunskienės - yra įsiteisėjęs teismo sprendimas, kuris negali būti kvestionuojamas, todėl darbo grupė nevertino Liustracijos komisijos pateiktų duomenų apie K.Prunskienę", - darbo grupės išvadą pristatė VRK narys Julius Jasaitis.

Ties pirmuoju barjeru prezidento rinkimuose suklupęs Z.Vaišvila kreipėsi į VRK, reikalaudamas sustabdyti sprendimo, kuriuo buvo paskelbtas kandidatų sąrašas, galiojimą.

Savo kreipimesi į VRK Z.Vaišvila kėlė abejones dėl beveik pusės kandidatų - ekspremjerė K.Prunskienė Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubo vadovui kliuvo dėl galimo bendradarbiavimo su KGB, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis - dėl kilmės, o eurokomisarė D.Grybauskaitė - ir dėl vieno, ir dėl kito.

Taip pat Z.Vaišvila reikalavo VRK pateikti visą informaciją apie įregistruotus kandidatus, patikrinti, ar visi atitinka reikalavimus būti piliečiais pagal kilmę, papildyti anketą, kandidatus įpareigojant nurodyti lydintį asmenį, jei kandidatas neturi sutuoktinio.

VRK Z.Vaišvilai atsakė, kad visa informacija apie kandidatus, kurią pateikti nurodo įstatymas, viešai skelbiama komisijos interneto puslapyje.

Taip pat konstatuota, kad Liustracijos komisija pranešė duomenų apie D.Grybauskaitės galimą slaptą bendradarbiavimą su KGB neturinti.

Liustracijos komisija VRK pateikė medžiagos dėl K.Prunskienės galimo bendradarbiavimo su KGB, tačiau komisija jos nevertino, nes yra įsiteisėjęs Vilniaus apygardos teismo 2003 metų sprendimas. Juo pripažinta, jog nėra įrodymų, kad K.Prunskienė slapta bendradarbiavo su KGB. "Kitos administracinės struktūros neturi teisės kvestionuoti teismo sprendimo", - sakė VRK vadovas Zenonas Vaigauskas.

Dalyvauti prezidento rinkimuose VRK yra registravusi septynis kandidatus. Tai: Socialdemokratų partijos iškeltas pirmininkas Algirdas Butkevičius, Darbo partijos kandidatė Loreta Graužinienė, savarankiškai rinkimuose dalyvaujantys eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, partijos "Tvarka ir teisingumas" kandidatas Valentinas Mazuronis, ekspremjerė Kazimira Prunskienė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis.

Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

BNS
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

JAV Senatas patvirtino pagalbos Ukrainai paketą

JAV Senatas patvirtino 95 mlrd. JAV dolerių užsienio pagalbos paketą, į kurį įeina karinė...

Smūgis Šoigu: Rusijoje sulaikytas jo pavaduotojas gresia iki 15 metų kalėjimo (12)

Rusijoje gynybos ministro Sergejaus Šoigu pavaduotojas Timūras Ivanovas buvo sulaikytas įtariant...

Dar viena priežastis laukti savaitgalio: šilumos kasdien bus vis daugiau

Artimiausią parą pietinis ciklonas vėl rodys charakterį – trečiadienį jau nuo pat ryto lietaus...

Trumpam atsiprašyti iš darbo galima ne visada: yra situacijų, kada galimas ir atleidimas

Turite asmeninių reikalų, kuriuos sprendžiate darbo metu? Pavyzdžiui, galbūt vykstate į gydymo...

Internete plinta drastiškai pasikeitusio Marko Zuckerbergo nuotrauka: už to slypi ne visiems patinkanti tiesa (1)

Prieš kelias dienas socialiniuose tinkluose ėmė plisti „Facebook“ įkūrėjo Marko Zuckerbergo...