aA
„Hakerių“ grupuotės „Gobbles Security“ atstovai tvirtina sukūrę „Trojos arklio“ tipo kenkėjišką programą, kurią užsakė JAV muzikos įrašų kompanijų asociacija RIAA. Savo pranešimą jie išplatino forume „Bugtraq“, skirtame kompiuterių saugumo problemoms.
Virusas
Jei tikėti jų žodžiais, darbas buvo atliekamas keletu etapų. Iš pradžių sukurti „kirminai“, galintys išnaudoti pažeidžiamas populiarių programinių muzikos grotuvų, pvz. „WinAMP“, „mplayer“, „Windows Media Player“, „xine“, „mpg123“, „xmms“, vietas. Kenkėjiškas programinis kodas buvo talpinamas specialiai paruoštoje „*.mp3“ formato byloje. Vėliau buvo kuriamas „kirminų“ platinimo mechanizmas ir atliekami „trojano“ tobulinimo darbai. Viskam „Gobbles“ sugaišo apie du mėnesius.

Viruso veikimo principas: iš pradžių „kirminas“ patalpinamas vieninteliame P2P tinklo mazge (jį su malonumu pateikė RIAA). Kai su šiuo mazgu susijungia koks nors vartotojas, virusas atrenką optimalų užkrėtimo būdą. Vartotojui atisiuntus užkrėstą bylą į savo kompiuterį, virusas aktyvuojamas ją klausant. Tuomet infekuojami visi kompiuteryje esantys „*.mp3“ formato failai. Be to, kenkėjiška programa sudaro visos diskiniuose kaupikliuose esančios muzikos katalogą ir keitimosi bylomis tinklais nusiunčia jį į RIAA. „Gobbles“ teigimu, „trojanas“ šiuo metu jau užkrėtė 95 proc. visų kompiuterių, prijungtų prie keitimosi bylomis tinklų.

Tiesa, jokių įrodymų, kad egzistuoja kenkėjiška programa, keitimosi muzika tinklų vartotojus skundžianti RIAA, nėra. „Bugtraq“ atsiųstame laiške buvo pridėtas tik „kirminas“, išnaudojantis operacijų sistemai „Linux“ skirto „mpg123“ grotuvo buferio perpildymo klaidą. Ar egzistuoja kitų populiarių muzikos klausymo programų klaidas išnaudojantys virusai, kol kas neaišku.

Tačiau „kirminas“, išnaudojantis „mpg123“ pažeidžiamumą, yra gana pavojingas. Pasak antivirusinę programinę įrangą gaminančios kompanijos „Symantec“, įvardijusios šią kenkėjišką programą, kaip „Trojan.Linux.JBellz“, „kirminas“ plinta „*.mp3“ bylose ir aktyvavus ištrina visą tuo metu atidaryto katalogo turinį. „Trojan.Linux.JBellz“ veikia tik operacijų sistemoje „Linux“. Nustatyta, kad jis pavojingas „SuSe 8.0“ ir „Slackware 8.0“ distribucijoms, o taip pat kai kurioms kitoms, jei jose yra įdiegta „mpg123“ programos 0.59 ar naujesnė versija.

Tačiau „Gobbles“ pranešimas apie RIAA užsakymu atliktus darbus, greičiausiai, yra tik pokštas ir bandymas pritraukti dėmesį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Konfliktas Vilniuje pasibaigė nužudymu – padurto vyro išgelbėti nebepavyko

Trečiadienio vakarą tarnybos skubėjo į konfliktą Vilniuje. Pranešama apie nužudytą vyrą.

Lietuvą užėmęs ciklonas vis dar rodo savo charakterį: sinoptikai įvardijo, kokių nemalonumų jis pažers

Ketvirtadienio dieną pietinis ciklonas, judėdamas į šiaurę, vis dar rodys savo charakterį.

Sužvėrėję sovietų elito vaikai užgrobė lėktuvą, kad pabėgtų iš SSSR: pralieti kraują įkvėpė lietuvio istorija (1)

Prieš 40 metų Sovietų Sąjungoje buvo įvykdytas nusikaltimas, visiems laikams įėjęs į šalies...

Žaidimo „Stellar Blade“ apžvalga. Ką ten veikia egzotiškos išvaizdos pusnuogė seksuali korėjietiška pupytė? Provokuojantys vaizdai verčia raudonuoti krūtų liulėjimo technologija ir turinys po sijonu (5)

„Stellar Blade“ dar iki numatyto pasirodymo (balandžio 26 dieną) jau spėjo sukelti nemažai...

Visi nori sužinoti 73-ejų moters grožio paslaptį: jokio botokso ir operacijų, gyvenimą ėmė keisti 40-ies (3)

Daugelis ironiškai žiūri į komentarus, kad kažkas atrodo kone perpus jauniau, nei iš tiesų yra....