aA
Šiandien galiu tik pasidžiaugti, kad atsiranda vis daugiau pilietinės visuomenės apraiškų, nes žmonės pradeda diskutuoti įvairiais, net ir gana sudėtingais energetikos klausimais. Apie tai kalbėti išties reikia, nes artėja referendumo diena, kai Lietuvos piliečiai turės pasakyti pritaria ar ne, kad mūsų valstybėje būtų vystoma atominė energetika.
Vaidotas Bacevičius
Vaidotas Bacevičius
© DELFI / Tomas Vinickas

Kiekvienas turi teisę į savo nuomonę, bet ją reikėtų pasitikrinti konkrečiais faktais, o ne vien tariamų ekspertų postringavimais siekiant politinių dividendų. Aš savo nuomonę turiu – Lietuvoje turi būti vystoma atominė energetika, nes tai: pažangiausia ir pigiausia elektros energijos gamybos forma; ekologiškai švari ir dėl aukšto lygio šiuolaikinių technologijų yra saugi. Netgi japonai, nukentėję nuo žemės drebėjimo ir susidūrę su Fukušimos atominių elektrinių problemomis, vėl prabilo statysiantys atomines jėgaines.

Tačiau sugrįžkime prie energetikos temos apskritai. Tam, kad susidarytume objektyvią nuomonę kokiu nors klausimu, privalome turėti užtektinai teisingos informacijos. Tačiau yra žmonių, kurie iškraipydami faktus, juos bando pakreipti sau naudinga linkme.

Šįkart akis užkliuvo už Lietuvos energetikos konsultantų asociacijos direktoriaus, sąjungos „Taip“ atstovo Martyno Nagevičius straipsnio. Jis bando kritikuoti Vyriausybės sprendimą Elektrėnų elektrinėje statyti 9-ąjį bloką. Be gausybės netiesos, galima tik pasidžiaugti, kad autoriaus straipsnyje atsiranda keletas svarbių pastebėjimų, kurie priartina visas iki šiol vykusias spekuliacijas prie faktų.

Pirma, aiškiai pateikiamos priežastys, dėl ko negalima pasikliauti vien importu ir kodėl reikia išlaikyti vietinę elektros energijos gamybą. Antra, teigiama, kad Elektrėnuose gaminamas elektros energijos kiekis užtikrina elektros energijos tiekimo saugumą ir sistemai reikalingus rezervus. Apibendrintai galima sakyti, kad šis modernus elektrinės blokas, atitinkantis geriausių technologijų reikalavimus, mūsų valstybei suteikia energetinės nepriklausomybės ir stabilumo, kurių reikia turint apie 80 proc. iš Rusijos importuojamos elektros energijos. Neturėdami savo elektros generacijos ir rezervo, tokiame energetikos kontekste negalėtume jaustis ramūs. Tad kelkime klausimą: ar šiuo atveju mums rūpi tik Elektrėnuose gaminamos elektros energijos kaina ir konkurencingumas, ar valstybės saugumas ir nenutrūkstamas elektros energijos tiekimas.

Minėtame straipsnyje pateikta nemažai realybės neatitinkančios informacijos. Neteisingai aiškinama, kad Elektrėnų elektrinė yra viena neefektyviausių Lietuvoje veikiančių elektrinių. Būtent ši elektrinė yra bene vienintelė ištisus metus Lietuvos poreikį atitinkančius elektros kiekius galinti gaminti jėgainė. Nors senųjų, prieš 50 metų statytų blokų efektyvumas yra 32–38 proc., naujojo bloko efektyvumas siekia 55 proc. Efektyvesnių elektros gamybos šaltinių Lietuvoje šiuo metu nėra.

Neaišku, kodėl vadinamasis ekspertas manipuliuoja nežinia iš kur paimtomis milijoninėmis sumomis. Elektrėnų elektrinės rezervų užtikrinimui 2012 m.skirta 36 mln. Lt, tai nėra 65 milijonai.

Klaidinantis yra ir teiginys, kad energetikos specialistų skaičiavimais būtinas elektros gamybos kiekis Elektrėnuose yra 0,5-0,7 TWh. „Litgrid“ skaičiavimais ir modeliavimo pagalba nustatyta, kad Lietuvos energetinės sistemos stabilumui ir tiekimo patikimumui reikia 1,53 TWh gamybos. Dėl linijų ir generatorių remontų kaimyninėse šalyse didžioji poreikio dalis formuojasi vasaros metu – tuomet, kai termofikacinės jėgainės elektros energijos praktiškai negamina ir Elektrėnų elektrinė yra vienintelis galimas šaltinis.

Bene labiausiai klaidinantis teiginys tas, kad elektros energijos gamybos padidinimas termofikacinėse jėgainėse leis sumažinti šilumos kainą.

Elektros gamyba neturi jokios įtakos šilumos kainai. Jeigu termofikacinėse jėgainėse nebūtų gaminama elektra, šilumos kaina nepakistų. Vienintelis dalykas, kuris pakistų nustojus remti elektros gamybą termofikacinėse jėgainėse, tai tų įmonių pelnas.

Taigi siekiant išnarplioti ilgai painiotą ir suvytą manipuliacijų elektrinių tema kamuolį, reiktų aiškiai suprasti: būtina turėti vietinę energijos gamybą ir negalima visiškai pasikliauti importu. Taip pat suvokti, jog elektros gamybos kiekiai termofikacinėse jėgainėse neturi įtakos šilumos kainai ir daro įtaką tik įmonių gaunamam pelnui. Kaip ir tai, jog kvotą, reikalingą sistemos rezervams ir tiekimo stabilumui užtikrinti konkretiems metams,suskaičiuoja sistemos operatoriaus „Litgrid“ specialistai – didžioji poreikio dalis susidaro vasaros metu, kai Elektrėnai yra vienintelis gamybos šaltinis.

Pridėsiu dar ir tai, jog naujojo Elektrėnų bloko gamybos savikaina nėra didesnė nei termofikacinių jėgainių. 2013 m. elektros energija žiemą bus gaminama termofikacinėse, o vasarą Elektrėnuose naujajame bloke, efektyviausiu galimu rėžimu.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prof. Andrejus Spiridonovas. Kas mūsų laukia artimoje ateityje? Tai atrodys neįprasta ir pakeis daugelio žmonių gyvenimą (4)

Arakis – karščio ir smėlio persmelkta planeta tolimajame galaktikos kampe, aprašyta Franko...

Aukštas Elektrėnų policijos pareigūnas pratrūko: auklėdamas vairuotoją nesirinko žodžių (20)

DELFI skaitytojo atsiųstoje medžiagoje užfiksuotas automobilio vairuotojos ir elektriniu paspirtuku...

Kuo toliau – tuo blogiau: vėsią savaitę žada pakeisti dar šaltesnė

Šiandien, penktadienį, Lietuvos orus lems tolstančio ciklono pietvakarinis, šaltesnis pakraštys.

Ekspertas paaiškino, kaip elgtis ir kur slėptis išgirdus oro sirenas: kelias taisykles būtina žinoti kiekvienam (7)

„Suprantu, kad taikos metu psichologiškai sudėtinga ruoštis karui, kurio galbūt net nebus. Karas...

Vidurinio ir seno amžiaus vyrai užvaldo rinką: juos jaunos merginos, moterys ir net vyrai nori išsinuomoti

Santykiai su šeima gali būti iš tiesų painus ir sudėtingas dalykas, dažnai – nebūtinai...

Mokslininkė Plikusienė apie mūsų ateities vaistus: kai kurie gyvūnai gamina žmonijai svarbius ginklus prieš virusus

Gegužės 30–31 d., vykstant didžiausiai inovacijų ir progreso konferencijai Baltijos šalyse „...

Apgynė Lekavičių: jis nėra „Žalgirio“ bėda

Šalies čempionas Kauno „Žalgiris“ patyrė retą, bet nebe pirmą nesėkmę LKL reguliariajame...

Naujausioje fotosesijoje Italijoje – užburiantis Karolinos Toleikytės grožis (3)

Dizainerės Rūtos Mackevičiūtės , kuriančios mados prekės ženklui „Coocoomos“, nauja 2024...