aA
Naujosios politikos bloko partijos ėmė liberaliau žiūrėti į etikos nepaisymus bei nereaguoti į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pastabas. Etikos nepaisančio žemės ūkio ministro Kęstučio Kristinaičio atvejis buvo pirmas, kai nebuvo atsižvelgta į autoritetingą VTEK nuomonę.
  • Pasveiks
  • Griežtai
  • Negailėjo
  • Prižiūrėjo

    Komisijai paskelbus, kad K.Kristinaitis, prieš dešimtmetį dalyvaudamas abejotiname sandėryje pažeidęs etiką, premjeras R.Paksas paskelbė nenorįs daryti skubotų išvadų. Į žemės ūkio ministro postą K.Kristinaitį delegavusios Naujosios sąjungos vadovas Artūras Paulauskas, komentuodamas K.Kristinaičio atvejį, užsiminė, kad "švarių" žmonių šiais laikais apskritai nebūna. Šios partijos garbės komisijos pirmininkas Algimantas Norvilas LŽ teigė, kad jo vadovaujama komisija net nenagrinėjusi K.Kristinaičio klausimo.

    "Mes tiriame tik Naujosios sąjungos narių pareiškimus, - sakė jis. - Tačiau dėl K.Kristinaičio į mus niekas nesikreipė". Pasak A.Norvilo, socialliberalų garbės komisija pati neturi įgaliojimų inicijuoti asmens elgesio svarstymo. Naujosios sąjungos įstatuose įrašyta socialliberalų garbės komisijos funkcija tikrinti, ar partijos nariai laikosi partijos įstatų.

    Pasveiks

    Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Vytautas Andriulis LŽ sakė nematąs didelės tragedijos, kad Seimo ir Vyriausybės vadovai neatsižvelgė į jo vadovaujamos komisijos verdiktą. "Mes esame pirmoji prevencinė ir pati jauniausia teisėsaugos sistemos grandis, - teigė jis. - Galbūt visuomenė dar menkai suvokia mūsų darbą teisinės doros lygmeniu".

    Anot V.Andriulio, nenuostabu, kad naujosios valdžios atstovai kol kas nepatikliai žiūri į VTEK sprendimus. Komisijos vadovas spėjo, jog taip nutinka dėl to, kad dabartiniai valdžios žmonės anksčiau tiesiog neturėjo galimybės detaliai susipažinti su visomis Lietuvos teisėsaugos struktūros grandimis.

    "Su ankstesne valdžia mes neturėjome problemų, - prisipažino V.Andriulis. - Tikiuosi, kad ir šios valdžios nihilizmas yra laikinas. Manau, ilgainiui jie apsipras su mūsų veikla".

    Griežtai

    VTEK vadovas pažymėjo, kad valdant ankstesnėms, konservatorių vyriausybėms tarnybinės etikos normų buvo paisoma griežčiau. Net trys ministrai dėl etikos pažeidimų buvo priversti atsistatydinti Vyriausybei vadovaujant Gediminui Vagnoriui.

    1997 m. vasarį iš finansų ministro posto buvo paprašytas atsistatydinti Rolandas Matiliauskas. Postą ministras prarado kilus skandalui dėl 18 tūkst. JAV dolerių, kurių negrąžino "Kredito bankui".

    1998 m. kovą G.Vagnorius paprašė atsistatydinti tuometinį sveikatos apsaugos ministrą Juozą Galdiką, neteisėtai sau paskyrusį 22,5 tūkst. litų už teisės aktų rengimą.

    Tų pačių metų gruodžio pradžioje iš pareigų pasitraukė susisiekimo ministras Algis ėvaliauskas, skandalingai pagarsėjęs po kelionės į ivediją lėktuvu "Jet Star".

    Negailėjo

    Vyriausybės vairą perėmus konservatoriui Andriui Kubiliui, iš ministro pareigų 1999 m. gruodį buvo priverstas atsistatydinti valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministras Sigitas Kaktys, mat paaiškėjo, kad jis pažeidė įstatymus įsigydamas žemės sklypą prestižiniame Vilniaus mikrorajone bei deklaruodamas turtą.

    VTEK pripažino, kad S.Kaktys pažeidė tarnybinę etiką išnuomodamas savo namą Mažeikiuose "Mažeikių naftą" valdančiai amerikiečių kompanijai.

    Prižiūrėjo

    S.Kakčio elgesį svarstė ir konservatorių partijoje veikianti priežiūros komisija, kuriai tuo metu vadovavo Algirdas Katkus. Jis LŽ teigė, kad konservatoriai itin griežtai reikalavo, kad partijos atstovai laikytųsi tarnybinės etikos normų.

    A.Katkus prisiminė, kad konservatorių valdymo laikais jo vadovaujama priežiūros komisija partijos nariams skyrė nemažai nuobaudų.

    "Naujajai valdžiai taip pat linkiu etinio požiūrio į įvykius, - sakė jis LŽ. - Linkiu ir to, kad vyriausybės atsižvelgtų į etikos komisijos pastabas".

    Įvertink šį straipsnį
    Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
    (0 žmonių įvertino)
    0

    Top naujienos

    Žurnalistus iš draustinio išprašyti bandžiusiam verslininkui – nauji nemalonumai: kreiptasi į Mokesčių inspekciją

    Delfi paviešinus skandalingą situaciją , kai Verkių regioniniame parke verslininko Lino...

    Sostinėje atsisveikinama su buvusiu premjeru Gediminu Kirkilu Šimonytė: jis buvo valstybės žmogus; pildoma

    Sostinėje antradienį prasideda atsisveikinimas su buvusiu premjeru Gediminu Kirkilu . Atvira...

    Anonimiškai balsavę NBA krepšininkai mato Sabonį tarp labiausiai pervertintų lygos žaidėjų (2)

    Domantas Sabonis atsidūrė tarp labiausiai pervertinamų NBA žaidėjų, rodo „The Athletic“...

    Tiesioginė transliacija / Atsisveikinimas su Gediminu Kirkilu

    Velionio palaikų pašarvojimas įvyks laidotuvių rūmų „Ritualas“ (Olandų g. 22) didžiojoje...