aA
2014-ieji kupini netikėčiausių pasaulinės reikšmės įvykių, visi jie pažymėti Ukrainos laisvinimosi ir Rusijos agresijos ženklu. Rusijoje plintanti ekonominė krizė – taip pat susijusi su Ukraina. Atrodytų, metuose jau nebeliko laiko, kad dar kas galėtų nustebinti pasaulio bendruomenę.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© AFP/Scanpix

Tačiau nelauktai JAV prezidentas Barackas Obama ir Kubos prezidentas Raulis Castro paskelbė, kad po pusę amžiaus trukusios nesantaikos, sankcijų ir žiaurios abipusės politinės retorikos atkurią diplomatinius santykius. Tokį sprendimą Raulis galėjo priimti tik pritarus vyresniajam broliui Fideliui. Žinia tokia netikėta, kad kol kas net žiniasklaida dar negali visiškai atsikvošėti ir suvokti šio žingsnio reikšmės ir galimų padarinių.

Pats žinios netikėtumas yra ganėtinai neįprastas pasaulyje, kuriame neįmanoma išsaugoti didelių paslapčių – kas nors kažką vis nutekina. Pasirodo, JAV ir Kubos atstovų derybos dėl santykių normalizavimo vyko jau 2013 metais. Pirmiausia Kanadoje, o po kurios laiko persikėlė į Vatikaną. Pažymima, kad didelis nuopelnas dėl sėkmingos jų baigties tenka ir Šventajam Tėvui Pranciškui, atlikusiam tarpininkavimo ir skatinimo darbą. Derybos vyko įvairiose šalyse, o žiniasklaida taip nieko ir nesuuodė. Tačiau kuo čia dėtas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, juolab kad gruodžio 18 dieną Maskvoje vykusiame jo susitikime su žiniasklaidos atstovais niekas apie šitą įvykį net neužsiminė?

Dar šią vasarą, liepos pradžioje vykdamas draugiško vizito į Kubą Putinas dovanojo „broliškai“ šaliai 31,7 mlrd. dolerių. Nurašė beveik visą jos skolą, o likusius 3,5 mlrd. leido grąžinti per dešimtį metų.
Vytautas Rubavičius

Drįstu manyti, kad išgirdęs diplomatinių santykių atkūrimo žinią Rusijos prezidentas ėmė keikti ir amerikiečius, ir kubiečius „pindosus“, negailėdamas riebių žodžių Kubos broliams Castro. Juk šią vasarą, liepos pradžioje vykdamas draugiško vizito į Kubą Putinas dovanojo „broliškai“ šaliai 31,7 mlrd. dolerių. Nurašė beveik visą jos skolą, o likusius 3,5 mlrd. leido grąžinti per dešimtį metų. Didžiulė dovana nepritekliuose besigaluojančiai Kubai. Išnyksta ne tik skola, bet ir jos aptarnavimo kaštai. Tad dovanėlė dar padidėja ne viena dešimtimi milijardų, nelygu kiek metų būt reikėję mokėti. Suprantama, buvo, kaip skelbė rusų žiniasklaida, pasirašytos reikšmingos ilgalaikio ekonominio bendradarbiavimo sutartys, tačiau klausimas – kaip jos bus vykdomos, kai į Kubos ekonomiką ims skverbtis ir ją gaivinti amerikiečių kapitalas. Rusija siekė užsitikrinti prieigą prie Kubos šelfo savo naftos kompanijoms. Galima nujausti, kad dabar amerikiečiai dės visas pastangas, kad sutrukdytų tuos norus įgyvendinti.

Galima drąsiai teigti, kad Kubos broliukai smarkiai apmovė Kremliaus pokerio meistrą. Išmeldė tokią didžiulę dovanėlę tuo pat metu derėdamiesi su Rusijos nekenčiamais „pindosais“. Ir nė šuo nesulojo. Dabar Kremliaus publikai belieka tik skeryčiotis ir klausti vieniems kitų, o kur gi buvo išgirtoji užsienio žvalgyba (GRU), kad taip lengvai pasimauta ant melasa ir salsa pasaldintų kubietiškų pažadų, kurie naujomis geopolitinėmis sąlygomis tampa niekiniais?

Galima drąsiai teigti, kad Kubos broliukai smarkiai apmovė Kremliaus pokerio meistrą. Išmeldė tokią didžiulę dovanėlę tuo pat metu derėdamiesi su Rusijos nekenčiamais „pindosais“.
Vytautas Rubavičius

Niekaip neišeina manyti, kad rusai žinojo apie vykstančias derybas ir vis dėlto apimti protu nesuvokiamo kvailumo priepuolio dovanojo broliukams tokius pinigus, kurių dabar verkiant reikia patiems. Būtų žinoję, nebūtų dovanoję. Būtų visaip stengęsi atitolinti JAV ir Kubos santykių normalizavimo įvykį. Juk visiems aišku, kad tiems santykiams normalėjant Rusija netenka partnerio kovoje su JAV, o sykiu menksta ir pačios Kubos revoliucinė įtaka Lotynų Amerikoje.

Pačiose Jungtinėse Valstijose kol kas įvykis vertinamas nevienareikšmiškai, tačiau reikia laiko, kad plačioji publika su juo apsiprastų. Svarbiausia čia – amerikiečiai stiprina savo geopolitinę įtaką. Nereikia ypatingos vaizduotės, kad numatytum tolesnių įvykių raidą. Jungtinėse Valstijose gyvena, Majamį ir pakrantę valdo didžiulė ir turtinga kubiečių pabėgėlių bendruomenė. Jos kapitalo tikrai pakaktų Kubos ekonomikai pakelti į Rusijai nematytas aukštumas. Normalizavus santykius prasdidės giminių bendravimas, jų kelionės vieni pas kitus, smulkių verslų steigimas, kitaip tariant, ims sparčiai austis gyvenimiškas bedravimo ir bendradarbiavimo audinys, o su juo spartės ir amerikiečių kapitalo skverbtis.

Suprantama, Kubos lyderiai nesiruošia visiškai atkelti vartus užsienio kapitalui, tačiau poslinkiai bus, nes tik jų pagrindu įmanoma gyvinti ekonomiką ir gerinti kubiečių gyvenimą. Rusijos prezidentas savo šaliai numato dvejus sunkius ateinančius metus, tačiau kubiečių ekonomikai tai gali būti staigaus kilimo laikas. Kaip ten bebūtų, iš Rusijos žiniasklaidos leksikono visiems laikams išnyks pagyros „prieš JAV imperializmą kovojantiems broliams Castro“ ir išsireiškimai, susiję su bratskij revoliucionnyj kubinskij narod.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prie pastato, kuriame teisiamas Trumpas, – šiurpus incidentas

Niujorko teisėjas Juanas Merchanas penktadienį pranešė, kad buvo atrinkta 12 prisiekusiųjų...

Sedekerskis ir „Baskonia“ pačiupo paskutinį Eurolygos atkrintamujų bilietą

Penktadienį nuaidėjo pirmųjų istorijoje Eurolygos įkrintamųjų paskutinis mačas, po kurio...

Pavasaris liko tik prisiminimuose: naktimis 6 laipsniai šalčio, dienomis – šlapdriba (1)

Artimiausią parą Lietuvos orus lems ciklonai, tad sulauksime ir kartu su jais slenkančių kritulių...

Sujudimas Kaune: dėl padidėjusio radiacinio fono evakuoti Eigulių gyventojai (4)

Kauniečiai sunerimo dėl gausių specialiųjų tarnybų pajėgų Eiguliuose, prie V....

Į krantą išplauta keistos formos būtybė pašiurpino pajūrio lankytojus: kas tai per padaras? (1)

Australijoje paplūdimiu vaikščiojusi moteris aptiko šiurpios išvaizdos padarą, iš pažiūros...