aA
Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimu du Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei vienas Lietuvos centro partijos kandidatų sąrašas prilyginti jungtiniams sąrašams.
Trys kandidatų sąrašai prilyginti jungtiniams, jiems - aukštesnis rinkimų barjeras
© DELFI / Tomas Vinickas

Šių sąrašų kandidatai tarybos narių mandatų gaus, jeigu surinks daugiau kaip 6 proc., o ne 4 proc. rinkėjų balsų.

Tokį statusą įgijo du Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatų sąrašai, iškelti Šiaulių miesto ir Šiaulių rajono savivaldybėse, bei Lietuvos centro partijos sąrašas Palangos savivaldybėje, pranešė Vyriausioji rinkimų komisija.

Patikrinus visus 415 kandidatų sąrašų, kuriuos iškėlė politinės partijos, nustatyta, kad LVŽS ir Lietuvos centro partijos kandidatų sąrašuose yra ir kitų partijų narių. Visuomeninių rinkimų komitetų kandidatų sąrašai nebuvo tikrinami, nes rinkimų barjeras, 6 ar 4 procentai, nuo komiteto iškelto kandidatų sąrašo narių partiškumo nepriklauso.

Į Šiaulių mieste iškeltą LVŽS kandidatų sąrašą įtraukti 24 asmenys, iš kurių septyni yra minėtos partijos nariai, trys – Tautininkų sąjungos, vienas – Centro partijos, o likusieji jokiai partijai nepriklauso.

Šiaulių rajone tarp 50 kandidatų yra 15 LVŽS narių, po vieną Tautininkų sąjungos ir partijos „Lietuvos sąrašas“ narį, kiti – nepartiniai.

Palangoje LCP yra iškėlusi 14-os kandidatų sąrašą, į kurį įrašyti penki šios partijos nariai, tiek pat nepartinių ir po vieną asmenį, priklausantį Tautininkų bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoms ir Lietuvos Pensininkų bei Žemaičių partijoms.

Pagal Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą, jungtiniam sąrašui prilyginamas partijos kandidatų sąrašas, jeigu jame yra du ir daugiau kandidatų, priklausančių kitai partijai ar kitoms partijoms.

Kai sąrašas prilyginamas jungtiniam, skirstant savivaldybės tarybos rinkimų mandatus jis galės gauti tiktai tuomet, jeigu už tokį sąrašą balsavo ne mažiau kaip 6 proc. (vietoj kitiems sąrašams nustatyto 4 proc.) rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Po keturių dienų, kovo 1-ąją, Lietuvoje vyks savivaldybių tarybų ir merų rinkimai. 60-tyje savivaldybių bus išrinkti 1524 tarybos nariai, įskaitant 60 merų. Pirmąkart merai bus renkami tiesiogiai.

Kandidatų sąrašuose – 15 tūkst. 149 asmenys, dėl mero postų varžysis 434 kandidatai. Kai kuriose savivaldybėse renkant merus, jeigu balsai pasiskirstys tarp kandidatų ir niekas iš karto nebus išrinktas meru, prireiks papildomo balsavimo, kuris numatytas kovo 15 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Mokymų metu VRK per klaidą nutekino tūkstančių rinkėjų duomenis (1)

Rinkimų repeticijos metu Vyriausioji rinkimų komisija ( VRK ) galimai nutekino tūkstančių...

Dvigubų dublių mašina NBA, bet ne FIBA orbitoje: ar tikrai rinktinės žaidimas turėtų suktis aplink Sabonį?

Fenomenaliai šį sezoną NBA arenose žaidęs ir kelis šio amžiaus rekordus į šipulius...

Arūnas Milašius. Atsiprašykite jaunimo – jis pagaliau sugriovė darbo rinką ir nukarūnavo senolius

Z karta, kaip kai kurie įsivaizduoja, yra ta, kuri, jei pasivargina paspirtuku atvažiuoti iki biuro,...

Nauja „Messenger“ funkcija jau prieinama ir Lietuvoje: naudotojai skundėsi ne vienerius metus

„ Facebook Messenger“ naudotojai pagaliau buvo išgirsti – programėlės kūrėja „Meta“...

Su emocinėmis problemomis susiduria vis jaunesni: vienišumo jausmą patiria dar mokykloje

Pastaraisiais metais pastebima nemaloni tendencija, kad vaikų, susiduriančių su tokiomis...