aA
Netikros Seimo nario Antano Nedzinsko vestuvės balansuoja ties etikos ribomis, tačiau įstatymų parlamentaras veikiausiai nepažeidė. Tokios nuomonės apie surežisuotą santuoką su partiete Greta Bražinskaite laikosi teisininkai, tuo tarpu Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas sako, jog kreipimųsi etikos sargams dėl šio įvykio dar nėra, bet atėjus Seimo sesijai „prisikėlėlių“ parlamentaro veikiausiai bus paklausta, kodėl jis inscenizavo vestuves.
Antanas Nedzinskas
Antanas Nedzinskas
© D.Tunkūno nuotr.

„Teisiškai prisikabinti būtų sudėtinga. Šiaip, jei žiūrėtume į reklamą, kaip patį reiškinį, tai jos tikslas yra paskatinti vartoti ar rinktis siūlomą produktą ar prekę. Tai jeigu mūsų rinkėjai yra tokie, kad juos kokia nors nesąmonė paskatina rinktis, tai ką padarysi“, - svarstė teisininkas Petras Ragauskas.

Panašiai svarstė ir Teisės instituto direktorius Algimantas Čepas. Pasak jo, praktiškai įžvelgti sąsajų su teisės pažeidimais šiuo atveju sudėtinga. „Praktikoje, tai turbūt niekas sąsajų neįžvelgs. Čia nebent galima juokaujant sakyti, kad buvo viešoji oferta iš Seimo nario pusės ir dabar jis įsipareigoja ženytis“, - juokavo teisininkas.

P. Ragauskas savo ruožtu išsakė nuomonę, kad prieš A. Nedzinską neturėtų būti naudojami teisiniai instrumentai, pavyzdžiui, apkalta arba Seimo nario mandato panaikinimas. Kaip žinoma, apkalta gali būti rengiama trimis pagrindais: jeigu parlamentaras šiurkščiai pažeidė Konstituciją, sulaužė priesaiką arba padarė nusikaltimą.

„Nemanau, kad reikėtų grasinti apkaltomis, nes tai tiesiog būtų apkaltos devalvavimas. Visą laiką yra tokio prasto skonio žmonių parlamente ir naudoti prieš juos teisinius, kurie skirti apsiginti ne nuo kvailiojančių žmonių, o tokių, kurie gali pridaryti tikrai didelių rūpesčių. Tiesiog, kaip sakoma, su patranka prieš žvirblius neisi –įsivaizduokite, kiek Seimas laiko prarastų, kiek laiko Konstitucinis Teismas negalėtų spręsti rimtų problemų ir turėtų užsiimti A. Nedzinsko apkalta“, - sakė P. Ragauskas, drauge pridūręs, jog tai turėtų likti politinės etikos, o ne teisinės atsakomybės klausimu.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas sako, kad kol kas į parlamento etikos sargus dėl netikrų A. Nedzinsko vestuvių nesikreipta, tačiau tikėtina, kad klausimas vis tiek bus apsvarstytas arba bent aptartas, juolab, kad A. Nedzinskas pats yra šios komisijos narys nuo Tautos prisikėlimo partijos.

„Meluoti savo rinkėjams negalima. Jeigu kuriais nors pašaliniais, o ne darbo, veiksmais norisi parodyti „Esu!“ – tai prašau, bet spekuliuoti vestuvėmis, kur prisiekiama Lietuvos Respublikos vardu, aš galvočiau, kad truputį perlenkta lazda. Nors gal ne truputį, o daug“, - svarstė A. Salamakinas.

Politikas sako, kad ši situacija parodė, jog Lietuvoje ribų beveik nėra ir neilgai trukus gali būti inscenizuojamos mirtys ir panašūs dalykai.

„Į Etikos komisiją dar niekas nesikreipė. Nežinau, gal kas ir kreipsis, bet Antanas yra mūsų komisijos narys, tai aš, kaip kol kas pirmininkas, bandysiu paklaust jo, kas čia per dalykai. Galima pajuokauti, yra balandžio 1-oji, pakvailiokim tą dieną, bet kai pats darai su visomis televizijomis šou, tai riba peržengta“, - teigė politikas.

DELFI primena, kad dienraštyje „Alytaus naujienos“ pasirodė Tautos prisikėlimo partijos apmokėta politinė reklama, kurioje teigiama, jog A. Nedzinskas vedė partietę G. Bražinskaitę, publikuojamos poros vestuvių nuotraukos. Neilgai trukus, informacija paplito po įvairius žiniasklaidos kanalus, tačiau jau nebe kaip pažymėta reklama, o kaip tikra informacija. Kiek vėliau paaiškėjo, jog A. Nedzinsko ir G. Bražinskaitės vestuvės buvo netikros – tik apsimestinės.

Vestuvių inscenizacija galėjo būti skirta artėjantiems savivaldos rinkimams, mat į Alytaus rajono tarybą pirmuoju numeriu siekia patekti A. Nedzinsko tėvas Antanas Nedzinskas ir melagingai Seimo nario sutuoktine apsimetusi G. Bražinskaitė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Ką lietuviai iš tikrųjų galvoja apie NATO valią ir gebėjimus ginti savo nares: pesimistus tai nustebins (2)

Agresijos atveju dauguma lietuvių ginklu ar kitais būdais priešintųsi agresijai. Tai rodo ne viena...

Parduodamos legendinės „Šilo kopos“ patalpos: šeimininkai sako grąžinę Merkinei karūną, o dabar – nauji planai

Prieš septynerius metus Merkinėje duris atvėrė bistro „Šilo kopa“. Vadovaujamas mamos ir...

Netikėtą X faktorių ištraukęs „Žalgiris“ patiesė Milano žvaigždyną ir tęsia kovą Eurolygoje (4)

Edmondas Sumneris sužaidė karjeros rungtynes Europoje, o Kauno „Žalgiris“ (14-18) iškovojo...

„Vis tiek aš tave išprievartausiu“ – baisybės, kurios vyksta Lietuvos nakvynės namuose

Kartą teko rengti reportažą vienuose nakvynės namuose. Tada nustebino nakvynės namų švara,...

Uspaskichas stabdo narystę Darbo partijoje partiją palieka ilgametė narė Kačinskaitė-Urbonienė (19)

Viktoras Uspaskichas stabdo narystę Darbo partijoje, sako jos lyderis Andrius Mazuronis.

Naujų epitetų Sumneriui ir Lekavičiui radęs Trinchieri saviškių šansus tebevertina kukliai

„Koks vakaras, kokios rungtynės – nė geriausias režisierius nesugalvotų tokios istorijos, juk...

Kovo pabaigai – rekordinė šiluma: skaičiai privers išsižioti (2)

Naktį praslinkus atmosferos frontui, penktadienio dieną mūsų regione stiprės anticiklono gūbrys,...

Į Valerijaus Meladzės koncertą plūdę gerbėjai teisino atlikėją ir aiškino, kodėl negailėjo pinigų į rusišką šou (21)

Kovo 28 dieną Vilniaus „Avia solutions group“ arenoje – rusų atlikėjo Valerijaus Meladzės...

Kopenhagos gatvės stilius: žmonės tokie, kokių Lietuvoje dar nesutiksite (2)

Gatvės mada – viena įdomiausių stiliaus reiškinių, juk čia žmonės gali save išreikšti...

Karjeros rungtynes sužaidęs žalgirietis atidavė duoklę treneriui ir akcentavo mokymosi procesą

Kauno „Žalgirio“ (14/18) viltys patekti į atkrintamąsias – gyvos. Andrea Trinchieri...