“Tai reikia labai gerai apmąstyti”, -sako knygos “The Everything Romance Book” autoriai Pamela and Donal Baack. “Būtina pasvarstyti, ką iš to gausi ir ką prarasi”.

Gali būti nelengva mąstyti apie tai, ką prarasi, kai atrodo, jog sutikai didžiąją gyvenimo meilę (jau šįkart tai tikrai!). Tačiau reikalams vystantis pagal blogiausią scenarijų, galima susigadinti savo profesinę reputaciją, prarasti darbą ar būti apkaltintam seksualiniu priekabiavimu.

Būkite pasiruošę biure sklandantiems gandams, pavydui, įtampai, jau nekalbant, kad po išsiskyrimo su savo aukseliu, gali tekti ir toliau nuolat prasilenkti įstaigos koridoriuose.

“Dauguma tarnybinių romanų baigiasi”, sako WorkRelationships.com vadovas ir Visuomeninės rizikos valdybos firmos, esančios San Diego, direktorius Joni Johnston. „Pagalvokite apie visus, su kuriais ėjote į pasimatymus, ir tą vieną ar du, kuriuos vedėte. Skirtumas tikrai akivaizdus.“

Tačiau gal verta rizikuoti, tikintis surasti tą vienintelį?

Kadangi kartu dirbate, tikriausiai turite kažką bendro; galbūt net susitikinėjate su tais pačiais draugais. Daug laiko praleidžiant darbe, mūsų šansai sutikti mylimąjį kur nors kitur mažėja.

Kartu dirbant (dar prieš pradėjus lakstyti į pasimatymus), galima susidaryti kur kas geresnį vaizdą apie žmogų, nei susitikus, pavyzdžiui, bare. Su dominančiu žmogumi smagu praleisti pietų valandėlę ar išgerti kavos. Vault.com duomenimis, tarnybiniai romanai dažnai būna sėkmingi – beveik ketvirtis jų baigiasi ilga draugyste ar net vedybomis.

Kaip suderinti profesionalumą ir meilės romaną?

- Laikykitės atokiau nuo savo viršininko.

Nors kai kuriuos santykius biure galima pateisinti, bet susitikinėti su žmogumi, kuriam esate atskaitingas ar kuris atskaitingas jums, tikrai nepatartina.

“Tokie santykiai ne tik padidina apkaltinimo seksualiniu priekabiavimu galimybę, bet ir gali kelti įtarimų darbuotojams, kad ne visi vertinami pagal vienodus kriterijus.“ – teigia Visuomenės žmogiškiesiems ištekliams valdybos atstovė Kristin Bowl.

Nesvarbu – pagrįsti ar išgalvoti šie įtarinėjimai, jie gali sudaryti rimtų kliūčių jūsų karjerai. „Turėkite omenyje, kad tai, kas gali nutikti, iš tiesų dažnai nutinka“, - sako knygos „Tarnybinis romanas: meilė, galia ir seksas darbovietėje“ autorė dr. Lisa Mainiero.

Jeigu tikrai negalite gyventi vienas be kito, pereikite į kitas pareigas, kitą skyrių arba pakeiskite darbą. Tačiau, be jokių abejonių, jūsų karjerai ir asmeniniam gyvenimui žalingiausia yra užmegzti romaną su vedusiu vyru arba romaną su bet kuo, jei patys esate susisaistę vedybiniais saitais.

Anot tyrimų, geriausia susitikinėti su vienodas pareigas užimančiu viengungiu iš kito skyriaus. Tai labiausiai toleruos jūsų kolegos, tačiau įtampą gali kelti konkuravimas dėl paaukštinimo, didesnio atlyginimo ir vadovo įvertinimo.

Atlikite nedidelį tyrimą.

Išsiaiškinkite, koks požiūris į tarnybinius romanus egzistuoja jūsų darbovietėje. Galbūt santykiai tarp tam tikras pareigas užimančių darbuotojų yra draudžiami, o galbūt apie savo santykius iškart būtina pranešti vadovybei.

”Daugybė vadovų neigiamai vertina tarnybinius romanus, kadangi poros susipykimas ar išsiskyrimas paliečia ir kitus įstaigos darbuotojus.” – sako Donald Baack.

Stenkitės perprasti nerašytas įstaigos kultūros taisykles. Vadovai gali tolerantiškiau žiūrėti į jūsų ryšius, jeigu porų yra tarp pačių viršininkų.

Apsidairykite. Ar yra daugiau susitikinėjančių kolegų? Kaip jie elgiasi? Ar jų santykiai turi įtakos jų karjerai ir reputacijai?

Veikite atsargiai.

“Užmegzkite santykius tik su žmogumi, su kuriuo esate pažįstamas ir kuriuo pasitikite.” – pataria Johnston. Jums bus tik į naudą, jei veiksite lėtai. Prieš santykiams pereinant į rimtesnį lygmenį, įsitikinkite, kad abu esate pakankamai subrendę, protingi ir stiprūs atlaikyti įstaigoje naująjį emocinį krūvį.

Prisiminkite, kad nuo to, su kokiu žmogumi užmegsite romaną, priklausys ir kompanijos požiūris į jus. “Net jei jūs esate tikras profesionalas, o jūsų draugui nelabai sekasi, tai turės įtakos vertinant jus.” – sako Johnston. Jei jūsų susižavėjimo objektas pasakoja kolegoms intymias smulkmenas ir nevengia visiems matant pasibarti, kentėsite abu.

Nustatykite savo taisykles.

Lisa Mainiero tyrimo duomenimis, sėkmingiausiai vystėsi tų porų santykiai, kurios nuo pat pradžių realistiškai įvertino situaciją. Ekspertė rekomenduoja dar pirmojo pasimatymo metu aptarti santykių detales – ar papasakosite artimiems darugams, ar slėpsite nuo visų, ar kalbėsite apie meilės reikalus įstaigoje (geriau to nedarykite), ar aptarinėsite darbo reikalus per pasimatymus, ir kaip elgsitės, jei santykiai nutrūks.

Šios taisyklės nėra labai romantiškos, tačiau padės darbe išlikti profesionaliems, o socialinio gyvenimo netemdys darbo rūpesčiai.

Nepraraskite santykio su realybe.

“Įsimylėti smagu, tačiau prisiminkite, kiek pastangų kainavo įgyti gerą reputaciją, ir kiek kainuos ją prarasti, jei pametę galvas tapsite išsiblaškę, nesugebėsite laiku atlikti darbų ar atmestinai kursite projektus.” – sako Bowl.

Jei jūsų brangusis dirba tame pačiame pastate, gali būti be galo sunku susitelkti ties darbo užduotimis. Tad nepamirškite, kodėl jūs abu čia esate – dirbti savo darbą.

“Akivaizdu, kad kai flirtuojate ar lakstote su brangiuoju kavos, švaistote darbo laiką. Tai gali turėti įtakos darbo rezultatams.” – sako Pamela Baack.

Kai kurie žmonės vien susirašinėjimui žinutėmis iššvaisto pusę darbingo laiko.

Bendraukite ir su žmonėmis, kurie nedirba jūsų įstaigoje ir mėgaukitės savo socialiniu gyvenimu. Žinoma, jei darbas – jūsų socialinių ir profesinių santykių epicentras, gali būti sunku “persiplėšti”. Tačiau praradus darbą ar nutrūkus santykiams, būsite labai patenkintas, kad gyvenime turite ir kitų interesų.

Būkite diskretiški

Dalis žmonių savo santykius įstaigoje slepia. Tačiau jei jūs nusprendėte jų neslėpti, turėtume susilaikyti nuo meilės demonstravimo. Jei atrodys, kad jums svarbiau širdies, o ne darbo reikalai, darbuotojai į jus rimtai nežiūrės.

“Darbe tikrai neverta siuntinėti vienas kitam romantiškų elektroninių laiškučių ar tuo labiau bučiuotis.” – sako Pamela Baack.

Jeigu nuspręsite išsiskirti, padarykite tai kaip galima švelniau. Ir – jokiu būdu! – nemeskite vieno kolegos dėl to, kad susižavėjote kitu.

“Skirkite sau laiko “atvėsti”, - sako Johnston. Nėrimas stačia galva į naujus santykius dar nepasibaigus seniems dažnai baigiasi gėdingais susidūrimais, o susitikinėjimas su keliais kolegomis užtikrins jums tikrai ne pačią geriausią reputaciją.

Jei į tarnybinį romaną žiūrėsite atsakingai, galite patirti daug džiaugsmo. Tiesiog prieš užmegzdami jį, įvertinkite profesinę riziką bei asmeninius pokyčius, kuriuos jis gali atnešti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją