Belaukdama Šv. Kalėdų, kiekviena šeimininkė suka galvą, kokiu gi originaliu saldumynu nustebinti savo šeimą. Ir nors parduotuvių vitrinos lūžte lūžta nuo įvairiausių gardėsių, visgi Kalėdos - ypatinga šventė, kada norisi savo rankų ir širdies šiluma pasidalinti su artimais žmonėmis. Siūlome nuostabiai gardų ir iškilmingą pyragą su mėlynėmis ir šokoladu. Gardžių Jums Šv. Kalėdų!
Šventinis pyragas
16 porcijų

Tešlai:

1 citrina, 100 g šaldytų mėlynių, 300 g sviesto, 100 g paruoštos marcipaninės masės, 6 kiaušiniai, 140 g cukraus, 80 g krakmolo, 120 g miltų, 50 g šokolado drožlių.

Papuošimui:

100 g abrikosų džemo, 200 g cukraus pudros, 1 valg. šaukštas citrinos sulčių, 16 gabaliukų šokolado, 1 valg. šaukštas susmulkintų pistacijų.

Gaminame:

1. Citriną kruopščiai nuplauname po karštu vandeniu, nušluostome ir žievelę nutarkuojame trintuve. Mėlynes atšildome.

2. Sviestą ir marcipaninę masę susmulkiname gabalėliais, sudedame į didelį indą ir išsukame iki purios masės. Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Palaipsniui į marcipaninę masę įmaišome trynius ir tarkuotą citrinos žievelę. Baltymus išplakame iki standžių putų, pastoviai įmaišant cukrų. Išplaktus baltymus atsargiai įmaišome į sviestinę - marcipaninę masę. Persijotą krakmolą ir miltus suberiame ant viršaus ir atsargiai išmaišome. Paskiausiai sudedame šokolado drožles bei mėlynes ir vėl išmaišome mediniu šaukštu.

3. Sudedą kepimo formą ištepame aliejumi ir sukrečiame tešlą. Kepame 60 min 180º karštumo orkaitėje. Baigus kepti, išimame pyragą iš formos ir padedame, kad atšaltų ant grotelių ne mažiau 1 val.

Puošimas:

1. Abrikosų džemą pakaitiname nedideliame inde, kad suskystėtų ir juo aptepame visą pyragą.

2. Cukraus pudrą sumaišome su citrinos sultimis ir 1-2 arbat. šaukš. vandens, kad susidarytų glazūros masė. Šią masę užpilame ant pyrago viršaus ir peilio plokštuma arba lopetėle ištepame visą paviršių taip, kad imtų tekėti per kraštus. Leiskime glazūrai truputį sustingti.

3. Kai tik glazūra sutirštės, puošiame pyragą šokolado gabaliukais ir apibarstome smulkintomis pistacijomis. Leidžiame glazūrai visiškai sustingti ir papuošiame pyragą melisos ar mėtos šakele.

Skanaus!

Gaminimui: 45 min.

Kepimui: 60 min,

Kaloringumas: 380 kkal / 1 porc.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

G. Nausėda: Lietuvoje vidutinis darbo užmokestis yra pasibaisėtinai mažas (117)

„Eurostat“ duomenimis, kas trečias lietuvis gyvena ties skurdo riba, tačiau, pasak ekonomisto...

Tūkstančių gyventojų laukia pokyčiai: skaitiklius tikrins dažniau (221)

Pakeisti visus vandens skaitiklius, kur kas dažniau juos metrologiškai tikrinti, o kartu ir didinti...

Rusija išsigando itin pavojingų JAV ginklų: jau ruošia atsaką (50)

Iki 2022 m. JAV turės daugiau nei tūkstantį priešraketinės gynybos (PRG) sistemų, o tai...

Po apsilankymo Čikagoje: manote, kad Vilniuje automobilių stovėjimas brangus? (86)

DELFI Kelionių ambasadorius Orijus Gasanovas apsilankė trečiajame pagal dydį JAV mieste –...

Gali nugriauti legendinę Alytaus piceriją

Iki spalio pabaigos pačiame miesto centre esanti picerija „ Palermo ” turėtų būti nugriauta.

R.I.T.A. Gyvenimą pašventė Lietuvai, o dabar tenka kovoti dėl kompensacijų (463)

Iš Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų į atsargą savo noru išėjo apie 40...

Airijai smogė beprecedentė audra: paskelbta nacionalinė nepaprastoji padėtis ir „raudonas“ pavojus užfiksuoti 53 m/s vėjo gūsiai (21)

35 metrų per sekundę vėjas ir smarkus lietus užklupo Škotijos pietvakarius ir Anglijos šiaurės...

Gydytojas A. Unikauskas: storėjate ne tada, kai valgote riebiai (93)

„Nuo seno galvojama: valgysiu riebalus – storėsiu. Tai nelogiška. Juk visas maistas, kurį mes...

Anyta nuodijo nelaimės prislėgtos moters gyvenimą: tą kartą neištvėriau (10)

Taip jau nutiko, kad būdama vos kiek daugiau nei trisdešimties, tapau našle – vyras žuvo...

Interjero eksperto patarimai: kaip išsirinkti tinkamiausią apšvietimą namuose (1)

Šviestuvas šiuolaikiniuose namuose įgauna vis svarbesnį vaidmenį – tai ne vien kokybiško...