Pirmieji šunų drabužiai

Medžiotojai brangius skalikus po medžioklės uždengdavo gūniomis, kad sukaitę šunys neperšaltų. Tad manoma, kad gūnios buvo pirmieji šunų drabužiai. Nemaža įtakos šunų drabužių madai padarė turtingos ponios, derinusios mylimų šunelių aprangą prie savosios. Greičiausiai tokiu būdu ir atsirado šuniukų drabužių mados. Žinoma, kad jau prieš šimtą metų lepius ponių šunelius nuo šalčio saugojo kailinukai, veltinukai, vilnonės kepurytės.

Dabar šunims ir katėms siuvami ne tik paltukai, marškinukai, treningai ar kelnytės, bet ir megztiniai, naktinukai, sijonukai ar net vestuviniai kostiumai. Bet ar reikia rengti šunis ir kates, kuriems gamta padovanojo kailį? Į šį klausimą veterinarijos gydytojas Saulius Laurusevičius atsako trumpai: “Reikia, jei žiemą išvedami pasivaikščioti trumpaplaukiai šunys, kurie greitai peršąla ir suserga. Tokiems šunims ar katėms darganotą rudenį praverstų šilti neperšlampantys apsiaustai”.

Rudens darganų belaukiant

“Dabar populiariausia prekė - vienspalviai ar išmarginti raštais šilti megztiniai su stačia apykakle trumpaplaukiams šunims. Megztiniai puikiai pritaikyti keturkojams: guminės kilpelės uodegai ir užpakalinėms letenoms garantuoja, kad drabužėlis neslankios, bus prigludęs prie kūno”, - tikino “Kikos” parduotuvės pardavėja.

Nuo prasidėsiančio lietaus trumpaplaukius ir ilgaplaukius šunis saugos lietpalčiai, pasiūti iš neperšlampamos medžiagos. Vidinė lietpalčio pusė pašiltinta kitu audiniu.

Yra striukių ir paltukų su gobtuvais ir šiltu pamušalu. Sportiški šunų šeimininkai, mėgstantys pabėgioti su savo gyvūnu, šaltomis dienomis galės jį aprengti sportinio tipo kostiumu ar striuke, o gal tik marškinėlius, kurie, žiūrint iš toliau, labai panašūs į vaikišką drabužėlį.

Parduotuvėse gausu ne tik iš įprastų medžiagų, bet ir iš dirbtinės odos, velveto, džinsinio audinio pasiūtų drabužėlių. Visi jie gražiai padabinti, įvairių spalvų ir dydžių.

Madingos ir naudingos puošmenos

Užsegamos kelnaitės rujojančioms kalytėms patogios ne tik namuose (nereikia bijoti, kad gyvūnėlis suteps minkštus baldus ar kilimus), bet ir gatvėje ar kieme (patinai nepavojingi kelnėtai kalytei).

Naujausia mada - padabinti dirbtiniais brangakmeniais, skardiniais varpeliais ar šiaip skambalėliais, metalinėmis širdelėmis, kauliukais, šunų figūrėlėmis antkakliai ir pavadėliai. Beje, antkaklis su varpeliu - ne tik madinga, bet ir, suprantama, naudinga puošmena, kuri gali praversti tiems šunų šeimininkams, kurių keturkojai augintiniai mėgsta slapukauti ar toliau nubėgti. Beje, prekiaujama ir batais, tačiau minkštutis apavas perkamas sužalotai šuns kojai apsaugoti nuo aplinkos poveikio.

Miesto sode, prie Muzikinio teatro ant suoliuko priešais kasdieną vis rečiau pasirodančią saulutę sėdėjusi močiutė kažką mezgė. “Išardžiau savo seną megztinį ir dabar mezgu paltuką savo taksei, kuri bijo šalčio. Tai jau trečias paltukas jos gyvenime”, - patikslino močiutė, pridėjusi prie kalytės nugaros pamatuoti dar nebaigtą mezginį.

Taksė kantriai tupėjo šalia savo šeimininkės, matyt, laukdama, kada galės pasidabinti originaliu, o ne parduotuvėje pirktu paltuku.