aA
Teisėtvarkos pareigūnai ir žvalgybos agentai galbūt turės naują būdą, kaip nuskaityti duomenis, esančius įtariamojo asmens kompiuterio ekrane, net jei jie nematys monitoriaus.
Computer
Kembridžo universiteto mokslinis bendradarbis Marcusas Kuhnas pirmadienį pademonstravo, jog, turint galingą kompiuterį , specialų šviesos detektorių ir keletą laboratorijose naudojamų įtaisų, galima pagal ekrano mirgėjimą atstatyti jame išvestą informaciją.

Tai gana nustebino saugumo specialistus, susirinkusius į IEEE („Institute of Electrical and Electronics Engineers“) organizuotą saugumo ir privatumo konferenciją. Nemažai jų prisipažino netikėję, kad panašiu būdu kada nors bus galima gauti panašią informaciją.

Gavęs nuo sienos atspindėtą signalą, M.Kuhnas sudėtingais matematiniais apskaičiavimais sugebėjo rekonstruoti atvaizdą stebimo kompiuterio ekrane.

Kol kas ši technologija buvo išbandyta tik laboratorijos sąlygomis. Bandymu metu ekranas buvo atsuktas į 1 metro atstumu esančią baltą sieną, o specialus detektorius buvo už pusės metro nuo monitoriaus. Realiomis sąlygomis kiti šviesos šaltiniai gali sutrukdyti užfiksuoti ekrano spinduliavimą.

Mokslininkas paskaičiavo, jog turint nedidelį teleskopą sutemus būtų galima užfiksuoti už 50 esančio kompiuterio ekrane išvestą informaciją. Žinoma, panaudojus galingesnę aparatūrą, galimas netgi stebėjimas iš kosmoso.

Nemažai žvalgybos tarnybų bandė įvairiais būdais gauti kompiuteriuose esančią informaciją: buvo fiksuojamos išorinių įtaisų skleidžiamos radijo bangos, modemo lempučių mirksėjimas. Dabar prie viso šito galima pridėti ir ekrano mirgėjimą.

Kaip vienintelę apsisaugojimo priemonę nuo tokio sekimo specialistai siūlo darbą kompiuteriu gerai apšviestoje patalpoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0