Pagalvok, kas tave skatina daryti gera. Ko tu sieki? Na, taip, tu kilni, dosni, šviesi asmenybė ir taip toliau, labai dėl to tave gerbiame. Tačiau yra septynios priežastys, kodėl norime daryti gerus darbus. Rask savąją ir nustatyk, koks būdas jai tinka.

1. Norisi kasdien patirti moralinį pasitenkinimą dėl savo gerumo.

Padėk artimiems giminaičiams, pirmiausia — tėvams, seneliams. Arba nupirk butą vienišai seseriai su vaiku — tegul gyvena ir džiaugiasi. Kai įsitikinsi, kad tavo artimieji sotūs, laimingi, šiltai aprengti, tavo savivertė iš karto pagerės.

Pavojai. Neretai sulauki priekaištų ir įsiskaudini.

Vika pernai vasarą tėvus išsiuntė į sanatoriją ir suremontavo jų butą. Ji išsaugojo senus baldus ir įrėmintas fotografijas, tik ant sienos pakabino plazminį televizorių ir senus sintetinius kilimus pakeitė vilnoniais. Tėvai grįžo, tačiau užuot apkabinę bei ašaringai dėkoję, rūgščiai mestelėjo: „Ačiū, dukrele, tik šito naujo televizoriaus, priešingai nei senojo, į miegamąjį nenusineši, be to, senuosius kilimus buvo galima skuduru nuvalyti, o šituos siurbti bus per sunku“.

Kaip to išvengti. Nieko, kas patinka tau, neprimesk kitiems. Net tėvams. Net pačių geriausių ketinimų vedina. Mums dažniausiai nė į galvą nešauna, kad kiti gyvenimo džiaugsmų patiria visiškai iš kitų dalykų nei mes, ir tai visiškai neprivalo mums patikti. Jie nori miegamajame sintetinės dangos, todėl senukus įtikinėti, kad medinis parketas yra ekologiškiau. Tegul bus sintetika — ir tau pigiau, ir tėvams ramiau. Jei neturi kantrybės su tėvais, rūpinkis seneliais, gal jie ne tokie įnoringi. Arba padėk vienišai tetai, gyvenančiai kitame mieste.

Saugok save. Artimiesiems pirk tik tai, ką pati turi, ne daugiau ir ne geresnės kokybės. Siekis atiduoti „viską ir dar daugiau“ išduoda apie tavo kaltės prieš gimines kompleksą ir neramina artimuosius — juk jie nujaučia, kad tau kažkas negerai. Jei giminė nedraugiška, perdėtas tavo dosnumas provokuoja artimųjų godulį nurauti iš tavęs kuo daugiau, skatina juos pavyduliauti ir parazituoti tavo sąskaita. Visada pasilik vadeles savo rankose: nupirkto buto ar automobilio neperrašyk kito vardu, tik suteik panaudos teisę, pati apmokėk sąskaitas, o grynųjų pinigų nei saviems, nei svetimiems iš viso neduok.

2. Reikia susikurti gerą vardą ir pagarsėti kilniadvasiškumu bei dosnumu

Daryk paslaugas aplinkiniams ir mėgaukis savo geru vardu, panaudok jį savireklamai ar savo veiklai vystyti.

Mini variantas

Susirask vienišą senutę ir pirk jai vaistų bei produktų, apmokėk vizitą pas gydytoją ir tyrimus. Apie tai papasakok savo draugams ir bendradarbiams, antraip niekas šito nesužinos.

Pavojai. Senutė gali būti vieniša dėl savo bjauraus charakterio, ir tu labai greitai tuo įsitikinsi išgirdusi jos paskleistas paskalas apie tavo asmeninį gyvenimą. Arba ją kamuos senatviniai smegenų pakitimai, ir ji apkaltins tave pavojus jos patalynės komplektą, kėsinantis atimti butą ar net ją užmušti. O gal ji bus miela silpnaprotė, kurianti laužus ant grindų ar pamirštanti išjungti dujinę viryklę.

Kaip jų išvengti. Informaciją apie savo objektą susirink iš jos pažįstamų ar kaimynų. Pakviesk psichiatrą ir neurologą, kad sužinotum, ar senutė neserga Alzheimerio liga. Nuo piktų, intrigančių ir marazmatikių bėk kuo toliau, tegul jais rūpinasi socialinės tarnybos.

Saugok save. Kad aplinkiniai nelaikytų tavęs kuoktelėjusia, svetimai močiutei neduok daugiau pinigų nei savajai, net jei svetimoji dėkoja, o savoji — tik burba.

Maksi variantas

Savo firmos sąskaita įsteik premiją ar stipendiją, skirtą jauniems talentams remti, išsiųsk gabų moksleivį studijuoti į užsienį. Surenk spaudos konferenciją ir pranešk visiems apie savo ketinimus.

Pavojai. Būtinai kas nors pasakys, kad mažai davei ar ne ten išsiuntei.

Kaip jų išvengti. Žiūrėk, kad viešųjų ryšių akcijai neišleistum daugiau nei pačiai labdarai. Visiems nepatenkintiems sakyk: „Darau viską, ką galiu“.

Saugok save. Nesijaudink dėl kritikos ir atmink: bet koks viešas paminėjimas tau naudingas — pasaulis sužinos, kad darai gerus darbus. Tiek visiškai gana, kad būtum populiari. Spaudoje kadaise buvo piktai rašoma, kad graži ir sveika princesė Diana, pasipuošusi brangiais garsių dizainerių kostiumėliais lanko sergančiuosius AIDS. O tauta atrėžė: „Mūsų Diana gal ir vilki dizainerių kostiumėlius, tačiau nesibjauri lankyti sergančiųjų AIDS“.

3. Tau visų labai gaila — reikia skubiai ką nors daryti.

Ši priežastis ypatinga: dažniausiai visų gailimės tada, kai giliai viduje gailime savęs, ir svetimą skausmą vertinam kaip savo.

Pavojai. Dėl savo begalinio jautrumo tu labai skaudžiai sielojiesi, jei apsirinki vertindama žmones. Piktas ir ciniškas žmogus gali suvaidinti ištisą spektaklį, kad išviliotų tavo pinigus ir pasinaudotų tavo gerumu.

Kaip jų išvengti. Pagalvok, kodėl tu tokia jautri. Gal daug prisikentėjai vaikystėje? Gal tave skaudžiai išdavė vyras? O gal tokia esi iš prigimties? Jei kito likimas primena tavąjį, neskubėk padėti, iš pradžių protingai įvertink situaciją, kad emocijų apimta nepadarytum klaidos. Ar ne todėl tas vaikiukas vienišas, kad visiems už nugarų krečia kiaulystes? Ar neketina šita pamestoji žmona gyventi tavo sąskaita kaip anksčiau gyveno savo vyro sąskaita? Ir nesisielok, jei suklydai ir padėjai to nevertam žmogui: net Jėzus Kristus buvo išduotas vieno iš dvylikos savo mokinių.

Saugok save. Nepadėk tiems, kurių nelaimės tau kelia siaubą ir atrodo neištveriamos, antraip atiduosi per daug dvasinių jėgų ir pati susirgsi.

4. Stengiesi išpirkti kaltes, kad pagerintum savo karmą ir nuramintum sąžinę.

Imkis anoniminės labdaros — tai išties ramina sielą. Skambink labdaros telefonų numeriais, aukok pinigus vargingiems žmonėms gydyti.

Pavojai. Kartais kyla noras pasigirti paaukota suma ar susipažinti su išgelbėtu žmogumi, kad jis tau dėkotų. Tada tavo nuodėmių išpirka virsta puikavimusi.

Kaip jų išvengti. Ezoterikų teigimu, išpirkti kaltes gali tik nesavanaudiškas darbas, be jokių bonusų ir susižavėjusių liudininkų aplodismentų.

Saugok save. Kruopščiai tikrink informaciją prieš pervesdama pinigus į nurodytą sąskaitą. Kur kas patikimiau iš pradžių pamatyti sergantįjį, jo šeimą, pakalbėti su gydytojais bei tais, kurie tą sąskaitą atidarė ir renka aukas. Taip pat žiūrėk, kad dėl tavo veiklos nenukentėtų šeima.

5. Sieki pakreipti likimą savo naudai, nes tiki, jog reikia dalytis, kad neprarastum visko.

Mini variantas

Duok išmaldos. Arba kartkartėmis profesines paslaugas teik nemokamai. Pavyzdžiui, jei esi gydytoja arba juristė, konsultuok vargšus ir senukus.

Pavojai. Kartais labai bjauru turėti reikalų su įžūliais kaulytojais, kurie rėkia tau į veidą, bėga iš paskos, pasakoja kvailas istorijas ar grasina prakeikimais. Tikėtinos šokiruojančios staigmenos — ką tik davei elgetai litą, o paskui susitinki jį prabangioje kavinėje lapnojantį kepsnį su vynu. Arba sužinai, kad tavo pacientė, kurią gydei nemokamai ir net pati pirkai jai vaistų, įsigijo apynaujį automobilį.

Kaip jų išvengti. Nieko nesmerk. Elgetavimas — profesija. Ji reikalauja, kad žmogus mokėtų atrodyti nuolankus, sukelti gailestį ir niekam netrukdyti. Neduok tiems, kurie reikalauja: prikimba kavinėje, mygia pirkti atvirukų arba pastoja tau kelią — neverta skatinti tų, kurie blogai dirba savo darbą. Kur elgeta leidžia savo pinigus — ne mūsų reikalas. Tu juk duodi norėdama pasidalyti. Tai ir dalykis.

Saugok save. Piniginėje turėk smulkių išmaldai. Ir niekada nekviesk elgetos namo, nes gali tapti nusikaltimo auka.

Maksi variantas

Padėk vaikų globos namams arba ligoninėms.

Pavojai. Daug rūpesčių — teks susidurti su kanceliarinėmis problemomis bei valdininkais. Ne viskas, ką siūlai vaikų namams, jų auklėtiniams tinka. O tai, kas reikalinga, reikia ilgai ir kruopščiai parinkti: tinkamo dydžio sukneles ar įvairaus turinio knygeles.

Kaip jų išvengti. Šie rūpesčiai — tavo misijos dalis, tad neburbėk.

Saugok save. Pasamdyk patikimą žmogų, kuris užsiimtų pirkiniais, dokumentais ir formalumais.

6. Kiekvienam gali visko nutikti, ir jei tu šiandien pasirūpinsi kitais, bėdai ištikus kas nors pasirūpins tavimi ir tavo artimaisiais.

Neaplenk žmogaus, kurį ištiko netikėta bėda, aplankyk ligoninėje staiga susirgusią draugę. Palaikyk tuos, kurie atkakliai ir narsiai siekia savo tikslo — viena mano pažįstamų apmoka anglų kalbos pamokas galvotam berniukui iš sūnaus klasės.

Pavojai. Tu įdarbinai savo pažįstamos vyrą, o ji nuslėpė jo rūpesčius dėl alkoholio, ir dabar naujieji darbdaviai dėl visko kaltina tave. Artimieji pavyduliauja tiems, kuriems tu ištiesi pagalbos ranką.

Kaip jų išvengti. Padėk įsidarbinti tik tiems, kuriuos asmeniškai gerai pažįsti. Kad artimieji nepavyduliautų, jų akivaizdoje savo globotinių neliaupsink.

Saugok save. Realiai įvertink savo finansines galimybes ir nepadėk tiems, kurie savo bėdas pavertė pasipelnymo šaltiniu, tarkim, nuolat palieka piniginę ir valgo draugų sąskaita. Arba serga ir laukia, kol kas nors atliks jų darbą.

7. Iš egoistinių paskatų stengiesi savo pasaulį — namus, gatvę, miestą — paversti saugiu bei patogiu tau ir tavo šeimai gyventi kampeliu.

Tau atrodo, kad perdažei laiptinę ir pristatei gėlių vazonų, nes tau taip gražiau, bet iš tikrųjų visiems padarei gerą darbą. Dėkojame.

Pavojai. Pradedi nekęsti žmonijos, nes visada atsiras kenkėjas, kuris stengsis viską sugadinti — vos perdažius sienas sumanys laiptais vilkti gremėzdiškus, viską braižančius baldus arba į vazonus primėtys nuorūkų.

Kaip jų išvengti. Pakalbėk su kaimynais — į atvirus klausimus žmonės atvirai atsako. Ir dar padėkoja.

Saugok save. Neprisiimk namų valdytojos ar remonto reikmenų sandėlio vaidmens, rask sąjungininkų ir daryk tai, kas tau reikalinga. Galop visi trokštame to paties — kad gyventi būtų malonu. O su tuo kenkėju reikia kovoti juridinėmis priemonėmis (tarkim, baudomis už turto gadinimą, susitarus su namą administruojančia bendrove).

Ką apie gerus darbus kalba didžiosios pasaulio religijos

Vedų filosofija

Patariama niekam nesiūlyti pagalbos ir padėti tik tiems, kurie patys prašo, kad nereikalinga paslauga dar labiau nepablogintų žmogaus padėties ir neišprovokuotų neigiamo požiūrio į tave.

Tarkim, tavo draugės dukra pateko į sektą. Draugė tavęs prašo pakalbėti su mergaite ir ištraukti ją iš to tinklo, o dukrelė kategoriškai atsisako. Taigi nepaisant didelio noro padėti draugei, mergaitės gelbėti nereikia, nes po tavo pokalbių ji protestuodama dar labiau įsitrauks į sektos veiklą arba ims neapkęsti, šitaip atimdama iš tavęs galimybę padėti, kai ateis laikas.

Idealiu atveju reikėtų daryti gera be mažiausio išskaičiavimo, be pagyrų sau ir nesitikint atlygio bei dėkingumo. Tačiau bet kuris tavo geras poelgis, nepriklausomai nuo jo motyvų, bus naudingas ir Aukščiausiojo įskaitytas, net jei darai gera iš išskaičiavimo: padėsiu kolegei šiandien, o ji už mane padirbs kitą savaitę.

Daosizmas

Jo postulatu skelbiama: neskubėk daryti gera. Svarbiausia ne ką darai, o kokie to veiksmo padariniai. Tu iš geros širdies vaišini diabetiką riebia kiauliena ir saldžiu tortu (juk vienąkart per šventę galima), o svečias persivalgo ir jį ištinka priepuolis.

Judaizmas

Rekomenduojama žmogui padėti taip, kad visiems laikams išvaduotum jį iš kokio nors rūpesčio: rastum jam darbą, suteiktum paskolą. Nesvarbu, ką manai tai darydamas — apie savo šlovę ar nuodėmių išpirkimą, svarbiausia — padaryti žmogui naudingą dalyką.

Pagalba tėvams ir giminėms — svarbiausias dalykas. Svetimi iš mūsų nieko nesitiki, bet kokiu geru džiaugiasi ir dėkoja. Artimi giminaičiai dažniausiai viskuo nepatenkinti. Reguliariai padėti tėvams ar jaunėlei sesutei gali tik labai dvasingas žmogus.

Islamas

Liepia daryti gera privalomąja tvarka ir dalį savo pajamų nuolat dalyti vargšams. Tai — savotiškas mokestis. Be to, atiduoti reikia pinigus ir brangenybes, o ne kokius nors naudotus ir nereikalingus daiktus.

Krikščionybė

Labai griežtai vertinamas tavo sumanymo tyrumas — šiaip padėti maža, kad žmogui iš tikrųjų pagelbėtum, tai reikia daryti su meile, o jei būsi garbėtroška ar niekinsi vargšus, tavo auka bus beprasmė. Jei bandai įtaisyti draugę į savo firmą ir galvoji: „Šita višta niekada pati nė piršto nepajudins, nuolat randa, kas ja rūpinasi!“ — toks tavo poelgis nėra iš gerųjų kategorijos.

Kaip daryti gera, jei esi nepatikli ir įtari

Pamiršk fondus ir trečiuosius asmenis, viską daryk pati: pirk drabužėlius ir sauskelnes vaikams, maisto ir vaistų senukams.

Kaip daryti gera, jei lengvai susierzini, o kvailumas tave tiesiog siutina Pasitelk fondus, kad nematytum, kokiems asilams tavo pinigai atitenka, ir nesinervintum. Arba skirk lėšų žmonijai protinti — padovanok mokyklai kompiuterį, padėk išsimokslinti talentingam vaikui.

Kaip savo gerumu nepridaryti žalos

Nedovanok ir nepirk žmogui daiktų, kurie jį išskirtų iš jo įprastinės aplinkos. Andželos verslas klestėjo, ir ji nusprendė tėvams nupirkti sodybą. Tačiau jie nuo tokios dovanos atsisakė, nes mėgo savo namelį sodų bendrijoje. Tada Andžela tėčiui melomanui padovanojo muzikinį centrą, mamai — virtuvės technikos, o kieme dar įtaisė baseinėlį su fontanu. Tėvai labai didžiavosi, nes kaimynai neturėjo nieko panašaus. Netrukus techniką pavogė, o fontanėlį nuniokojo. Laimė, tuo metu tėvai nakvojo mieste, antraip nelaimių galėjo būti ir daugiau.

Kodėl kartais į gera atsakoma baisiu nedėkingumu

Tu suteikei žmogui tai, ko jam reikėjo, tačiau jis to nenorėjo. Tarkim, pasiūlei darbą, o jis norėjo pinigų.

Rekomenduojama visiems

Kiekviena privalome turėti žmogų, kuriam nuolat padėtume. Na, kad nedingtų gerumo refleksas.

Būk dėkinga tiems, kurie padėjo tau įsidarbinti, rekomendavo puikų kirpėją ar kosmetologą — nenutrauk gėrio grandinės.

Palik arbatpinigių gerai aptarnavusiam padavėjui. Tai — savotiška pagarbos duoklė profesionalui dirbusiam, kad tau būtų patogu.

Realiai įvertink savo finansines galimybes ir nepadėk tiems, kurie savo bėdas pavertė pasipelnymo šaltiniu, tarkim, nuolat palieka piniginę ir valgo draugų sąskaita. Arba serga ir laukia, kol kas nors atliks jų darbą.

Naujausiame „LILIT“ numeryje skaitykite:

Aktorius Kostas Smoriginas – mylimas ir nekenčiamas
Viena kelyje: garsiausios visų laikų keliautojos
Pirmojo pasaulyje supermodelio Janice Dickinson istorija
Moteriškas saviapgaulės įprotis
Vyrai, bijantys spaudo pase
Skyrybos ir verslo dalybos
Sėkmė be kovos: kodėl verta mokytis plaukti pasroviui
„LILIT“ eksperimentas moteriškame miegamajame
Madingosios vampyriukės, arba Gydymas dėlėmis
Pfalcas, kur liejasi vynas ir gyvenimo džiaugsmas