aA
Skaitmeniniams ekranams keičiant popierių, keičiasi ir rinkėjų papirkinėjimo technologijos. Tiesa, šios technologijos leidžia be didesnio vargo maustyti balsų pirkėjus ir vieną balsą parduoti kelis ar keliolika kartų.
Šiuolaikinės technologijos leidžia rinkėjams maustyti balsus perkančius politikus
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Apie tokią galimybę DELFI ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) diskusijoje „Balsavimas internetu: teisinis ir politinis aspektas“ trečiadienį prabilo Liberalų ir centro sąjungos vicepirmininkas Arūnas Valinskas. Anot jo, mobilieji telefonai su kameromis įvedė naują balsų pirkimo būdą, kuomet rinkėjas balsų pirkėjui parodo pagal „užsakymą“ užpildyto biuletenio nuotrauką ir pagal tai gauna atlygį.

Tiesa, netruko atsirasti ir gudruolių, kurie tokiu būdu savo balsą parduoda kelis ar keliolika kartų. A. Valinskas DELFI teigė girdėjęs apie atvejus, kai balsų „pardavėjai“ tarpusavyje pasidalina biuletenių, kuriose pažymėtos skirtingos partijos, nuotraukomis, keliauja per rinkimų apylinkes ir sėkmingai pinigaujasi, pasinaudodami telefone turima vaizdelių kolekcija.

„Iš vienų balsus perka vieni, iš antrų – antri, iš trečių – treti. Tiesiog paimamas atlygis už biuletenį, kurio nuotrauką į mobilų telefoną atsiuntė tavo „kolega“. Ir už vieną, ir už antrą, ir už trečią. Tu gali nuvykti į kitą kaimelį, kur „veža“ kitos partijos aktyvistai. Išeini iš apylinkės ir atneši nuotrauką, kurią tau draugas atsiuntė. Labai paprasta“, - sakė A. Valinskas.

Anot jo, ši sistema veikia jau ne pirmus rinkimus – tikėtina, kad veiks ir po poros savaičių, kai bus renkamas naujas Seimas.

„Tiesiog kai kurie gudručiai sugalvojo, kaip gauti pinigus už balsą, kurio neatidavė“, - pridūrė A. Valinskas.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas DELFI pusiau juokais sakė, kad toks mechanizmas – šiokia tokia pamoka balsus perkantiems politikams.

„Balso vertė gali būti labai didelė“, - sakė VRK vadovas.

Anot jo, technologijų progresas kelia vis daugiau klausimų dėl balsavimo skaidrumo. Esą svarstomos įvairios galimybės, kaip vykdyti balsų „prekybos“ prevenciją.

„Kitą kartą kalba, kad balsavimo kabinas reikia padaryti tokias, kad matytųsi rinkėjo nugara. Kad būtų galima matyti, kad jis ten nedaro kokių nors neleistinų veiksmų“, - tęsė Z. Vaigauskas.

VRK pirmininko žodžiais, saugumo priemonių sukurti galima daug, tačiau kertinė problema – pati visuomenė, kurioje vis dar netrūksta rinkėjų, pasiryžusių išmainyti savo balsą į pinigus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Įdarbinti užsieniečius Lietuvoje gali būti sunkiau: griežtinama tvarka, bet dėl vienos profesijos matytų išimtį (5)

Vyriausybė jau pritarė, o Seimas toliau svarsto siūlymus griežtinti užsieniečių įdarbinimo...

Iš Kauno oro uosto evakuoti žmonės atnaujinta: Vilniaus oro uoste sprogmenų nerasta (3)

Penktadienį apie 16 val. gautas pranešimas apie neva užminuotus Vilniaus ir Kauno oro uostus.

Sujudimas Kaune: dėl padidėjusio radiacinio fono evakuoti Eigulių gyventojai (3)

Kauniečiai sunerimo dėl gausių specialiųjų tarnybų pajėgų Eiguliuose, prie V....

„The Insider“ skelbia, kaip pavyko surasti Volkovo užpuolikus Tuskas: sulaikytas baltarusis, įtariamas užsakęs užpuolimą (6)

Tyrimų portalas „The Insider“ skelbia, kad sugebėjo nustatyti nusikaltėlio, kuris Argentinoje...

Transliacija / Pas Editą. Svarbiausi Rafailo Karpio apdovanojimai scenoje ir gyvenime

Apie jį režisierė Dalia Ibelhauptaitė yra pasakiusi taip: „Rafailas yra operos solistas, kuris...

Į krantą išplauta keistos formos būtybė pašiurpino pajūrio lankytojus: kas tai per padaras?

Australijoje paplūdimiu vaikščiojusi moteris aptiko šiurpios išvaizdos padarą, iš pažiūros...