aA
Šią savaitę rinkti naują šalies prezidentą bus galima balsuojant specialiuosiuose paštuose, namuose ir iš anksto. Nuo gegužės 13 iki 15 dienos bus galima balsuoti specialiuose paštuose. Nuo gegužės 13 iki 14 dienos vyks išankstinis balsavimas - nuo 12 iki 20 val.
Šią savaitę bus galima balsuoti iš anksto, specialiuose paštuose ir namuose
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sudarytą grafiką, nuo gegužės 15 iki 16 dienos rengiamas balsavimas namuose - nuo 8 iki 20 val.

Gegužės 17 dieną nuo 7 iki 20 val. Lietuvos gyventojai savo rinkimų apylinkėse rinks naują šalies vadovą.

Lietuvos prezidento posto siekia 7 kandidatai. Tai eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, Socialdemokratų partijos lyderis, Seimo narys Algirdas Butkevičius, Darbo partijai atstovaujanti Seimo narė Loreta Graužinienė, partijos „Tvarka ir teisingumas“ iškeltas parlamentaras Valentinas Mazuronis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis, Seimo narys Valdemaras Tomaševskis, atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas ir Valstiečių liaudininkų sąjungos garbės pirmininkė Kazimira Prunskienė.

Kaip numato Prezidento rinkimų įstatymas, balsuoti paštu gali rinkėjai, kurie dėl sveikatos būklės ar amžiaus yra sveikatos priežiūros (išskyrus ambulatorines), socialinės rūpybos ar globos įstaigose arba atlieka privalomąją karo tarnybą ir todėl negali atvykti balsuoti į rinkimų apylinkę.

Pasinaudoti šiuo balsavimo būdu gali ir tie, kurie atlieka tikrąją karo tarnybą, valstybės tarnybą ar dirba pagal darbo sutartis tarptautinėse karinėse operacijose užsienyje, atlieka arešto ar laisvės atėmimo bausmę, yra areštinėse, tardymo izoliatoriuose.

Balsuoti paštu galima specialiai balsavimui sudarytuose paštuose jų darbo valandomis paskutinį trečiadienį, ketvirtadienį ar penktadienį iki rinkimų dienos.

Balsuoti iš anksto gali rinkėjai, kurie rinkimų dieną negali atvykti balsuoti į rinkimų apylinkę. Rinkėjų balsavimą iš anksto organizuoja savivaldybės rinkimų komisijos. Balsavimas iš anksto turi vykti nuo 12 iki 20 valandos paskutinį trečiadienį ir ketvirtadienį iki rinkimų dienos iš anksto parengtose ir balsavimui tinkamose patalpose, esančiose pastate, kuriame yra tos savivaldybės mero (administracijos direktoriaus) darbo vieta.

Balsuoti namuose gali tik neįgalieji, dėl ligos laikinai nedarbingi rinkėjai, sukakę 70 metų ir vyresni rinkėjai, jeigu jie dėl sveikatos būklės patys negali atvykti balsuoti į paštą arba rinkimų dieną į rinkimų apylinkę ir jeigu jie pateikė VRK nustatytos formos rinkėjo prašymą balsuoti namuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0