aA
Velionio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko karstas ketvirtadienį nebus nešamas į Vilniaus Arkikatedrą dėl to, kad jis su antrąja žmona Kristina gyveno be bažnytinės santuokos, BNS antradienį sakė su laidotuvių organizavimu susiję šaltiniai.
Šaltiniai: velionio prezidento A.M.Brazausko karstas į bažnyčią nebus nešamas dėl jo šeiminės padėties
© K.Šatūno nuotr.

Teigiama, kad būtent remdamiesi bažnytinėmis doktrinomis dvasininkai nusprendė, kad geriau Šv.Mišias už velionį aukoti be jo karsto. Oficialiai šios žinios nekomentuojamos.

Katekizmas numato, kad "išsituokusieji, sudarę civilinę santuoką, atsiduria padėtyje, kuri yra objektyviai priešinga Dievo įstatymui. Nuo to laiko jie nebegali eiti prie Komunijos tol, kol šitokia padėtis truks. Dėl to paties jie negali atlikti tam tikrų atsakingų bažnytinių pareigų. Sutaikinimas Atgailos sakramentu gali būti teikiamas tik tiems, kurie gailisi pažeidę santuoką (...) ir pasižada gyventi visiškai susilaikydami".

Oficialiai bažnyčios hierarchų plačiau nekomentuojamas sprendimas aukoti Šv.Mišias be velionio prezidento karsto sukėlė dalies visuomenės nepasitenkinimą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį sakė apgailestaujanti, jog Šv.Mišios už mirusį pirmąjį Lietuvos prezidentą atkūrus Nepriklausomybę A.M.Brazauską bus laikomos be velionio karsto.

"Su nuoskauda", - paklausta, kaip vertina tokį sprendimą, žurnalistams antradienį Seime, kur vyksta posėdis velionio atminimui, sakė prezidentė.

"Sprendimas, kurį padarė Lietuvos Bažnyčios hierarchai, liks turbūt ant jų sąžinės", - sakė D.Grybauskaitė. "Tai jų sprendimas", - pridūrė ji.
Politologo Algio Krupavičiaus teigimu, bažnyčios sprendimas kelia spekuliacijų ir primena įvykius Lenkijoje, kur vyko diskusijos dėl sprendimo palaidoti žuvusį Lenkijos prezidentą Lechą Kaczynskį (Lechą Kačynskį) Vavelio katedroje.

"Sprendimas yra ne laiku ir ne vietoje. Jis kelia daug klausimų, į kuriuos neįmanoma atsakyti, nes nėra paaiškinimų", - BNS sakė politikos ekspertas.

Lenkijoje prieš du mėnesius buvo kilusi nepasitenkinimo banga dėl sprendimo palaidoti tragiškai žuvusį prezidentą L.Kaczynskį Vavelio katedroje, kur palaidoti Lenkijos monarchai ir didvyriai.
Po sunkios ligos šeštadienį miręs A.M.Brazauskas bus palaidotas ketvirtadienį sostinėje Vilniuje.

BNS
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0