aA
Nuo pirmadienio "Litodos" badautojai, merkiami lietaus, nakvojo prie vienuolyno sienos priešais Prezidentūrą, nes nei dvasininkai, nei politikai pastogės jiems nesuteikė. Dešimt prie Prezidentūros badaujančių plungiškių, negavę leidimo nakvynei statytis palapines, priversti miegoti ant vejos, nes politikai, Bažnyčios ir profsąjungų atstovai atsisakė jiems padėti susirasti laikiną nakvynę.
"Litodos" badautojai
"Litodos" badautojai
© "Lietuvos žinios"
Praėjusią savaitę pradėjusiems badauti Plungės dirbtinės odos įmonės "Litoda" darbininkams nuo pirmadienio naktimis tenka šalti po atviru dangumi. Savaitės pradžioje baigėsi neformalus Prezidentūros ir badautojų susitarimas, pagal kurį žemaičiai galėjo nakčiai pasistatyti palapines ir jose nakvoti. Šalies vadovo aparato darbuotojai badautojus savaitės pradžioje įspėjo, jog nuo šiol už mėginimus pažeisti galiojančią protesto akcijų organizavimo tvarką jie bus baudžiami piniginėmis baudomis. Bado akciją plungiškiai pradėjo norėdami gauti uždirbtus pinigus, kurių jiems nemoka jau dvejus metus.

Pagalba

Į pagalbą plungiškiams atėjo nepasisekusiais mėginimais surengti referendumus pagarsėjęs Nepriklausomybės Akto signataras Kazimieras Uoka. Badautojai LŽ pasakojo, kad jis mėgino telefonu ir asmeniškai susiėkti su netoli Prezidentūros įsikūrusiomis partijomis ir organizacijomis. Badaujantys plungiškiai, prisipažinę visi esą katalikai, teigė, jog pirmiausia nakvynės ieškota bažnyčioje.

Žmonės sakė, kad tiek Vilniaus arkikatedros klebonas Gintaras Petronis, tiek Biblijos draugijos pirmininkas kunigas Vaclovas Aliulis, tiek Vilniaus arkivyskupijos kurija atsisakė skirti patalpas be maisto pradėjusių silpti žemaičių nakvynei. "Tam tiesiog neturime patalpų ir galimybių", - tokį sprendimą LŽ paaiškino kunigas V.Aliulis.

LŽ žiniomis, Katalikų Bažnyčiai priklauso nemažai aplink Prezidentūrą išsidėsčiusių vienuolynų, nakvynės namų, bažnyčių ir kitų patalpų.

Politika

Badaujantys plungiškiai LŽ vakar sakė esą ypač nusivylę jų pačių išsirinkto Seimo nario konservatoriaus Liudviko Sabučio nenoru padėti kraštiečiams. Pats L.Sabutis teigė iš pokalbio su badautojais besirūpinančiu K.Uoka nesupratęs, ko jo rinkėjams reikia. Jis sakė kartą jau susitikęs su "Litodos" darbininkais tuokart apie jokią nakvynę jie neužsiminę.

"Jiems reikia pinigų, o ne pastogės nakvynei ar Uokos tarpininkavimo", - kategoriškai tvirtino Plungės atstovas Seime L.Sabutis. Tuo tarpu badautojai LŽ teigė iš parlamentaro sulaukę ne pasiūlymo padėti, o pasišaipymo, esą jiems reikėtų ilgiau po atviru dangumi pamiegoti.

Vietos plungiškiai nerado ir gretimoje gatvėje įsikūrusioje Lietuvos laisvės lygos, kuriai vadovauja Antanas Terleckas, būstinėje. "Terleckas teisinosi, kad nerado raktų", - karčiai šypsojosi badautojai.

Nakvynės nepasiūlė ir Seimo nario Kazimiero Kuzmicko vadovaujama Darbo federacijos krikščioniška profesinė sąjunga.

Įžeidė

Labiausiai iš atsisakiusiųjų padėti, pasak pačių plungiškių, badautojus nuvylė respublikonų atstovas Kazimieras Petraitis, apsilankęs prie Prezidentūros. "Jis mus kalbino, klausinėjo, už ką balsavome per savivaldybių rinkimus, - pasakojo viena badaujančių moterų. - Kai sužinojo, kad už respublikonus nebalsavom ir balsuoti nesirengiam, pareiškė, kad tokiu atveju mums padėti nieko negali".

K.Petraitį plungiškiai palygino su Prezidentu Valdu Adamkumi. "Tas irgi su mumis susitiko, rankas glostė ir prašė važiuoti namo, - prisiminė antrus metus algos negaunantis badautojas. Jis visą laiką žada mums padėti ir nieko nedaro užtat ir pasilikom čia, kol mūsų reikalavimų neįvykdys".

Dabar plungiškiai bijo tik artėjančių šalnų, lietaus ir psichologinio spaudimo. "Policininkai čia šaunūs vyrai, labai taktiški, - gyrė tvarkdarius badautojai. - Vieną vakarą atėjo vienas nepažįstamas policininkas ir perspėjo, kad nepasiduotumėme, nes dabar mums pradės taikyti psichologinį spaudimą".

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Atsargos majoras sudėliojo akcentus, kas indikuotų artėjančią grėsmę, kaip pasitraukti iš pavojaus zonos ir ko jokiu būdu nedaryti (20)

Specialistai kone vienbalsiai sutinka, kad taika Europoje ir Lietuvoje priklauso nuo karo baigties...

Pergalės rinkimuose siekiantis Vėgėlė: turiu vienintelę išeitį (48)

Nors ir užsitikrino trijų partijų paramą, Lietuvos prezidento rinkimuose dalyvaujantis advokatas...

Trinchieri mojavo protokolu: nesitikėjau tokio teisėjavimo krepšinio šalyje pretenziją turėjo ir „Neptūno“ treneris

38 pražangos ir penki jų limitą išnaudoję vienos komandos krepšininkai – Andrea Trinchieri...

Nuo Egėjo atsiritusi „Neptūno“ banga nuplovė ir į pražangų žabangas patekusį „Žalgirį“ (5)

Titulą ginantis Lietuvos krepšinio lygos ( LKL ) lyderis Kauno „Žalgiris“ (22/3) buvo...

Ar Gabrieliaus Landsbergio šeimos planai – pasitraukti iš Lietuvos? (31)

Socialiniuose tinkluose plinta informacija, kad užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio...

Pavasario vis dar teks palaukti: artimiausios dienos – ir be saulės, ir be šilumos

Ketvirtadienio dieną orus lems nuo Juodosios jūros slenkančio ciklono vakarinė dalis.

Ukrainietis vartininkas Čempionų lygą paliko be čempionų

Iš sosto išverstas „Manchester City“ (Anglija) baudinių serijoje užleido kelią Madrido...

Su žmona išgyvenęs krizę dabar moko kitus, kaip atgaivinti santykius: nevėlu pasikeisti ir po 15 ar 20 metų

Dėl geresnių santykių dažnai labiau stengiasi kuris nors vienas iš poros , o kitas yra arba...