aA
2000-ieji. Naujai iškeptas Seimo narys sėda į komiteto pirmininko kėdę. Iš Vyriausybės kanceliarijos jam atnešamas metro storio dokumentų kalnas - įstatymų, įstatymų pataisų, pataisų pataisų ir lydraščių. Visi - skubūs. Ką daryti - teko pasirašinėti neskaičius.
Rūta Vanagaitė
Rūta Vanagaitė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
2006-ieji. Žmogus sėda į išsvajotą ministro kėdę. Sėdi, o stalas tuščias. Dieną, savaitę, dvi. Po mėnesio jis tyliai skundžiasi bendražygiams: kas yra? Pavaldiniai man neduoda jokių dokumentų. Nieko nerodo, nieko nežinau. Paskui duoda kažką pasirašyti ir sako: "Ministre, čia dega." Netrukus naujasis ministras susiprato - nieko čia nepakeisi. Ir leidosi tada jis į platųjį pasaulį ryšių megzti - plačiam pasauly dienpinigiai, geras maistas ir jokių pavaldinių.

"Nieko čia nepakeisi." Pagrindinė pamoka, kurią būsimajam Seimui jau parengė 30 000 valdininkų armija, sutelkta Vyriausybėje ir pavaldžiose institucijose. Vienintelė Lietuvoje profesionali, gerai organizuota, atspari išorės ir vidaus priešams armija.

Rugsėjį Vyriausybė Seimui pateikė svarstyti 300 įstatymų paketą. Iš jų 59 - skubos tvarka. Palyginimui - per ketverius šios Seimo kadencijos metus parlamentui buvo pateikti 542 įstatymai. Taigi dabar dvejų su puse metų norma - per du mėnesius. Vyriausybei aišku kaip dieną, kad šitas Seimas nespės, nors stengiasi, pluša. Štai šiuo metu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas(?) svarsto Farmacijos įstatymo 1, 2, 24, 39, 62, 74 straipsnių, penkioliktojo skirsnio pavadinimo ir Įstatymo priedo pakeitimo bei tryliktojo skirsnio ir 68 straipsnio pripažinimo netekusiais galios įstatymo projektą Nr. XP-3300.

Kai gražioji artistė ar stipriausias planetos vyras prisieks tarnauti tautai, prieš juos akimirksniu atsidurs visi šitie 300 įstatymų su skirsnio bei priedo pataisomis, lydraščiais, aplinkraščiais, teisininkų išvadomis, lyginamaisiais variantais. Už viso to kalno, už daugybės dokumentų - kažkieno interesai. Kokie, kieno - ne jūsų reikalas. Jūsų reikalas - priimti įstatymus. Ir greitai. Kalnas žiūri į jus, kalnas grasina praryti...
Rūta Vanagaitė:

Štai kas laukia Gražinos Baikštytės ir Žydrūno Savicko. Štai kas jums paruošta, paukšteliai. Kai gražioji artistė ar stipriausias planetos vyras prisieks tarnauti tautai, prieš juos akimirksniu atsidurs visi šitie 300 įstatymų su skirsnio bei priedo pataisomis, lydraščiais, aplinkraščiais, teisininkų išvadomis, lyginamaisiais variantais. Už viso to kalno, už daugybės dokumentų - kažkieno interesai. Kokie, kieno - ne jūsų reikalas. Jūsų reikalas - priimti įstatymus. Ir greitai. Kalnas žiūri į jus, kalnas grasina praryti...

Lietuvoje - tvarka kaip armijoj. Tos tvarkos nesugriaus jokie Savickai, kuriuos ima ir atpučia eiliniai Seimo rinkimai. Armijai iš Vyriausybės rūmų jau daugelį dešimtmečių vadovauja komunistų ar ekskomunistų partijos vadas. Net ir kabinetai tie patys, o ką jau kalbėti apie kadrus. Tvarka paprasta: vadas ant prašymo, projekto viršuje brūkšteli burtažodžius: "Spręsti", "Įtraukti", ir per visą partinę nomenklatūrinę piramidę nusirita "Slušajusj, tovarišč načialnik" banga. Štai kur ekskomunistinės, dabar socialdemokratų nomenklatūros jėga - jie, vykdytojai, pilkieji žmogeliai pilkais veidais ir pilkais kostiumais, vadui paliepus nešiojantys iš kabineto į kabinetą vizuoti ir derinti kalnus įstatymų pataisų ir nutarimų...

Štai kodėl ekskomunistams nė nereikia laimėti rinkimų - valdydami šią armiją, jie užtikrina savo valstybės gyvenimo tęstinumą, sklandų (savo ir partnerių) ekonominių interesų įgyvendinimą. Jiems nėra jokio 4 metų ciklo - nuo rinkimų iki rinkimų, Jie nepatiria jokio streso, kaip nepatyrė pereidami nuo sovietinės sistemos prie demokratijos. Jiems nėra permainų. Vadinasi, nėra jų ir mums.

Tai kas įvyksta per rinkimus? Ogi nieko. Tvenkinio paviršius trumpam suburbuliuoja, susidrumsčia. O apačioj - ramu. Dumble tūno kaip tūnojusios didelės žuvys, aplink zuja mažos. Visos maitinasi.

Kam Lietuvoje reikalingi rinkimai? Kad vyktų. Kam reikalingas vėjas? Kad pūstų.

Ar bus kada nors audra? Ar bus cunamis?

Negreit. Gal niekados. Todėl ir gimsta paprastas ir labai jau kvailas pasiūlymas šių, 2008-ųjų metų, rinkimų favoritams, politikams, kurie šiandien eteryje kalba apie programines nuostatas. Žinokit - jei nežinot - niekam tos jūsų nuostatos neįdomios. Jokios programos jūs neįgyvendinsite. Jūsų pražiojęs nasrus laukia Gedimino Kirkilo kalnas - 300 socdemų armijos parengtų dokumentų, kurie per trumpą laiką pribaigs kiekvieną, taip pat ir stipriausią planetos žmogų. Pasiūlymas toks: brėžkit brūkšnį. Ateikite į Seimą ir pirmą dieną pasakykite: baigta. Stop. Užuot priiminėję, imkite visus 300 įstatymų pataisų, kraukite į sunkvežimį ir - į Kariotiškes. Tačiau, ko gero, ir tai jums nepavyks. Juk sunkvežimio vairuotojas - socdemų žmogus. Apie viską pagalvota.

DELFI primena, kad nušalintojo prezidento Rolando Pakso vadovaujama „Tvarka ir teisingumas“ pasirašė sutartį su amerikiečių bendrove „Brown Lloyd James“ bei Rūtos Vanagaitės vadovaujama „Vilko valia“ dėl ryšių su visuomene paslaugų teikimo.

„Lietuvos žinios“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Dėl Jurijaus Borisovo tvirtovės skubiai imamasi veiksmų: užsiminė apie diversijas ir slaptą amunicijos sandėlį (33)

Po Delfi tyrimo apie Jurijaus Borisovo tvirtovę Trakų rajone Seimo nariai ėmėsi aiškintis,...

VSD pranešėjo komisijos išvados įveikė antrą laiptelį: nuogąstauja, kad viskas pasibaigs liūdnai (19)

Ketvirtadienį Seime įvyko Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo informaciją tyrusios...