Vestuvių planuotoja
Viktorija Prokofjeva
(„Viktorijos vestuvės“)
: „Puiku, kad rūpinatės vestuvėmis, nors iki jų dar, atrodytų, liko nemažai laiko. Kalbant apie vestuvinių pakvietimų siuntimo etiketą, yra keletas dalykų, kuriuos privalote žinoti.


Pakvietimas turėtų pasiekti adresatą likus maždaug šešioms savaitėms iki vestuvių. Lietuvoje vestuvės dažniausiai vyksta vasarą, todėl labai svarbu svečius informuoti kuo anksčiau apie tai, jog tikitės jų dalyvavimo šventėje. Juk būtent vasarą dauguma žmonių atostogauja, keliauja, o keliones planuoja iš anksto.


Pasistenkite nepridaryti jiems nepatogumų pranešdami apie tai paskutinę savaitę!


Jei kviečiate svečius iš užsienio arba Jūsų vestuvės sutampa su kuria nors didesne švente – jie apie tai turėtų žinoti dar anksčiau. Kad informuotumėte juos apie artėjančias vestuves, Jums pakanka žinoti bent jos datą, kad galėtumėte žmones įspėti, kuriomis dienomis tikitės jų viešnagės, kad jie spėtų susiplanuoti kelionę, įsigyti lėktuvo bilietus ir pan.


Užsienyje labai populiarios datos rezervacijos kortelės-pakvietimai (angliškai „save the date“ card). Tai yra iš esmės tas pats pakvietimas (gal kiek kuklesnis, kortelės tipo) kuris išsiučiamas likus keliems mėnesiams ar net metams iki įvykio.

Jame nurodoma tik įvykio data, tačiau jokios kitos informacijos nepateikiama (pvz. „Rezervuokite Jūsų 2008 m. birželio pirmąjį savaitgalį (7-8 d.) mūsų vestuvėms! Laukite išsamesnės informacijos!“ arba „Kviečiame į mūsų vestuves, kurios vyks 2008 m. birželio 6 d. ir t.t.)

Vėliau, kai paaiškėja tikslios įvykių valandos, vietos ir kitos smulkmenos, visiems siunčiamas pakvietimas į vestuves su tikslia informacija. Tokiu atveju svečiams labai patogu – jie planuodami savo laiką tikrai žinos, kada yra pakviesti dalyvauti vestuvėse. Jiems užteks laiko viską suplanuoti, išsiprašyti iš darbo, ieškoti auklės vaikui, rezervuoti viešbučio kambarius ir t.t.

Galite svečius įspėti žodžiu, kurią dieną planuojamos vestuvės, o vėliau - nusiųsti pakvietimą".

Nežinome, kaip informuoti svečius, kad nesivestų vaikų į mūsų vestuves... Ar būtų nemandagu, jei tiesiai šviesiai taip ir parašytumėme kvietime, ar geriau informuoti žodžiu?

Viktorija: “Nemažai porų nenori, kad jų vestuvėse dalyvautų vaikai. Taip būna dėl įvairiausių priežasčių, bet dažniausiai jaunieji nori matyti draugus atsipalaidavusius, leidžiančius laiką drauge su visais, o ne lakstančius paskui savo mažylius. Išeitys yra kelios. Dažniausiai viską galima pasakyti pakvietime, adresuojant jį bei rašant vardus:

Jei kviečiate visą šeimą, kvietime rašykite: Pavardeniams arba Pavardenių šeimynai. Tokiu atveju leidžiate suprasti, kad laukiate visų šeimos narių - vaikų taip pat.

Jei kviečiate tėvus be vaikų, tuomet kvietime rašykite: Mantai ir Lina Pavardeniai arba tiesiog tik vardus. Tada svečiai turėtų suprasti, kad kviečiami tik jie, be vaikų… Jei jiems nebus aišku, ar norės atsivesti ir vaikus, jie turėtų atsiklausti Jūsų leidimo. O štai tada ir paaiškinsite, kodėl nenorite, kad vaikai dalyvautų šventėje.

Rašyti pakvietime, kad vaikai nepageidaujami, nėra labai mandagu. Gal tada geriau parašyti, kad kvietimas tik suaugusiems ar pan.

Nepamirškite: jei nusprendėte, kad nekviečiate vaikų, tuomet neturėtumėte daryti išimčių. Tai atrodytų labai nepagarbiai kitų porų atžvilgiu, kurios paisė Jūsų pageidavimo“.

Atšokome vestuves spalį ir tik dabar pamanėme, kad norėtumėme išsiųsti svečiams, dalyvavusiems šventėje, padėkos kortleles, nes be jų ji tikrai nebutų buvusi tokia nuostabi. Ar dar nėra per vėlu? Ar iš viso jas derėtų siųsti?

Viktorija: “Padėkos kortelės – labai patogus dalykas padėkoti svečiams už dalyvavimą, palaikymą bei dovanas! Tačiau dažniausiai po sudėtingų vestuvių planavimo ir organizavimo darbų, ir įtempto priešvestuvinio laikotarpio jaunavedžiai dažnai apskritai pamiršta padėkoti svečiams bei pasakyti, koks svarbus jiems buvo visų palaikymas.

Padėkos koreteles derėtų siųsti praėjus menesiui ar dviems po vestuvių. Pasakykite svečiams, kaip svarbu jums buvo jų dalyvavimas vestuvėse. Paminėkite ir dovanas, nes tikėtina, kad svečiai jas ilgai rinko, galvojo ir jiems rūpi, ar jos jums patiko. Parašykite, kur jas panaudosite, kaip jomis džiaugiatės (pvz. "<...>kavos aparatą naudojame kas rytą ir dabar neįsivaizduojame, kaip galėtumėme be jo gyventi!) – svečiams bus itin malonu tai girdėti.

Jei gavote dovanų pinigų, parašykite, kur juos panaudojote – gal povestuvinei kelionei, naujo būsto įrengimui ir t.t. O jei ir negavote dovanų, vis tiek padėkokite už dalyvavimą ir palaikymą“.

Klausimus vestuvių planuotojai V. Prokofjevai siųskite el. paštu: vestuves@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją