Suprasdamos, kaip sunku suplanuoti idealias vestuves ir koks jaudulys kamuoja per jas, mes čiupome už parankės patyrusią vestuvių planuotoją
Viktoriją Prokofjevą
(“Viktorijos vestuvės”), kuri mielai sutiko pasidalinti savo patirtimi ir nuo šiol atsakys į visus jūsų pateiktus klausimus.


Juos rašykite mums el. paštu vestuves@delfi.lt


Šį kartą Viktorija pasakoja, ką derėtų dovanoti jaunavedžiams – daiktą, pinigų, o gal… visiškai nieko?


V.:
Tik gavę pakvietimą į vestuves, be abejo, iš karto pagalvojate, ką padovanoti jaunavedžiams. Iš pradžių patarčiau gerai perskaityti pakvietimą, nes jo pabaigoje neretai būna nurodyta, ko jaunieji pageidautų vestuvių proga. Dažniausiai galite aptikti tokių prašymų, kurie labai padeda renkant dovaną naujai šeimai:


- jaunieji praneša, kad jų dovanų sąrašas yra tam tikroje parduotuvėje. Tai reiškia, kad jie jau išsirinko sau dovanas ir paliko parduotuvėje sąrašą, kad jums nereikėtų daug galvoti, o tiesiog ateiti ir nupirkti dovaną iš jau išsirinktų.


- jaunieji parašo, kad tikisi dovanų vokeliuose arba kitokiais būdais leidžia suprasti, kad tikisi dovanų pinigine išraiška. Tai reiškia, kad jie laukia iš jūsų pinigų vokelyje, kuris ir būtų jiems didžiausia dovana.

Etiketo žinovai dažniausiai tvirtina, jog prašyti pinigų, kaip dovanos (ir apskritai prašyti dovanos) - blogiausia, ką gali padaryti jaunavedžiai. Tačiau tuo pat metu vieningai tvirtina, kad privaloma dovanoti jauniesiems tai, ko jie norėtų. Iš tiesu, jei jauniesiems finansinė parama tikrai reikalinga, tai kodėl gi ne?

- jaunieji pageidauja, kad jų dovanoms skirti pinigai būtų pervesti į labdaringą sąskaitą (vaikų namų, labdaros fondo ar pan.). Tokiu atveju patariama geriau iki vestuvių (kad vakaro metu būtų galima paskelbti sumą, kurią paaukojo svečiai) pervesti sumą pinigų, kurią būtumėte skyrę dovanoms į nurodytą sąskaitą.

Tačiau dažnai jaunieji taip nieko ir neparašo! Tokiu atveju jau patiems teks sukti galvą. Štai keletas patarimų, kad būtų paprasčiau:

- ką dovanoti? Tinka viskas, kas pradžiugintų jaunuosius. Tik jūs geriausiai juos pažįstate, tad pirkdami dovaną pirmiausiai galvokite apie juos.

- kokią sumą skirti dovanai? Manoma, kad reikėtų dovanoti bent tiek, kiek kainuoja vestuvių vakarienė pokylyje, arba tiek, kad jauniesiems „atsipirktų“ jums skirti pinigai. Tačiau tai nėra taip! Atminkite, kad kiekvienas dovanai skiria tiek pinigų, kiek gali. Juk jaunieji tikrai nenori, kad po vestuvių susiveržtumėte diržus vien todėl, kad išrinkote jiems prabangią dovaną.

- kur dovanoti? Jei esate pakviestas šventinės vakarienės, tai geriausiai dovaną būtų dovanoti prieš ją. Dažniausiai tam būna numatytas laikas. Prie bažnyčios (santuokų rūmų) taip pat norisi pasveikinti jaunuosius, tad ten teikite gėles.

Jei vakarienės neinate ar nesate pakviesti – dovanokite dovanas prie bažnyčios (santuokų rūmų), arba ateikite pasveikinti, o dovaną nusiųskite jaunavedžiams į namus. Bus puiki staigmena. Beje, dar vienas dalykas, su kuriuo gali tekti susidurti - užrašas pakvietime „prašome nedovanoti dovanų“ (ar kažkas panašaus). Tokiu atveju jaunieji leidžia suprasti, kad dovanos jiems visiškai nesvarbios ir jie nenori varginti jūsų, o didžiausia dovana būtų jūsų dalyvavimas vestuvėse.

Kaip elgtis tokiu atveju? Galbūt jauniesiems ir nereikia finansinės pagalbos bekuriant naujus namus ir gal jie turi viską, ko užsinori, bet maža taikli dovanėlė tikrai praskaidrintų jiems nuotaiką. Tokiu atveju svarbiausia yra idėja, o ne tai, kiek kainuoja dovana.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)