aA
Ar žinot, ką Lietuvoje saugo taip vadinamos „Natura 2000“ teritorijos? Pagal specialias ES direktyvas - laukinius paukščius, retus gyvūnus, jų buveines. Tas teritorijas jungia specialus Europos Sąjungos saugomų teritorijų tinklas. Jis Lietuvoje užims 780 000 ha (12 proc. Lietuvos teritorijos) . Taip, reikia saugoti ilgasnukius ruonius, įvairius roplius, varliagyvius, kitus gyvius. Bet, kartais tai daroma žmogaus sąskaita.
R.Rutkelytė. Saugomos teritorijos: „Natura 2000“ - persistengėm
© A.Didžgalvio nuotr.

Europos Sąjunga ūkinėse teritorijose palankią veiklą skatina, o ne draudžia. Mes - griežtai apribojame. Gal mes šioje srityje siekiame tapti vėliavnešiais ar net ,,pionieriais”? Tas kelia nuostabą ne tik ūkininkams, mokslininkams, įvairiems specialistams, bet ir įvairioms Lietuvos institucijoms. Pvz., Valstybės kontrolei.

Po ,,Natura 2000" Lietuvoje audito, ji dar 2006 metais perspėjo apie problemas, konstatavo žemės ir miško nuosavybės teisių apribojimus. Valstybės kontrolė ypač susirūpino žemdirbių, miško savininkų teisėmis, kompensacijomis dėl „Natura 2000“ tinklo steigimo patirtų nuostolių (įvardinta problema - Vyriausybės nepatvirtinta kompensacijų žemdirbiams mokėjimo tvarka).

Taip jau susiklosto, kad dažnai apie dygstančias ,,Natura 2000“ saugomas teritorijas savininkai sužino atsitiktinai ir jau ,,šaukštai po pietų” (pvz., pradėję šeimininkauti miško valdoje ir negaudami leidimo kirsti). Jau senokai ne tik pavieniai žmonės, organizacijos, bet ir pareigūnai (pvz., Valstybės auditoriai) pastebėjo, kad su savininkais, kurių žemėje (ar miške) steigiamos ,,Natura 2000” teritorijos, yra nesiskaitoma, juos informuojant apie žemės ar miško nuosavybės naudojimo apribojimus, įvairias ,,gamtotvarkos” priemones (“Biurokratinės kliūtys aplinkos apsaugos darbuose”, 2006-11-06; Valstybinio audito ataskaita „Saugomų teritorijų tinklo „NATURA 2000“ steigimas Lietuvoje“).

Lietuvoje, kuriant tinklą ,,Natura 2000“, saugomos teritorijos steigiamos privalomai (žr. Saugomų teritorijų įst. 24 str. 2 d. 2 sakinys), nors ES direktyvų tikslams pasiekti kartais pakaktų tik paskelbti atitinkamą vietovę „Natura 2000“ teritorija, nes užtenka esamų bendrųjų aplinkosaugos reikalavimų. Tokiu atveju nereikėtų ir atitinkamų reglamentų, tvarkymo planų - ribojimų, privalomų pagal Saugomų teritorijų įstatymą.

Kodėl mes visada persistengiame? Kam to reikia? Briuseliui? Visai ne. Priešingai, Europos Komisija ragina supaprastinti ES teisės įgyvendinimą, pritaikyti ją prie nacionalinių sąlygų, vengti „persistengimo“ (Europos Komisijos Komunikatas, 2005.3.16, Briuselis). Tačiau mums tai nė motais. Nors ir esame laisvi, tačiau - kaip ir sovietiniais laikais – baiminamės nomenklatūrininkų iš “Centro”, dėl ko tampame tikrais “būkvajedais” (liet. - “raidžių graužikais”).

Kam reikia aklai drausti viską, kas tik įmanoma?

Pasekmės – Lietuvos rezervatuose, regioniniuose parkuose įsigali absoliutūs draudimai, bet gamtos vertybės juose – vis tiek nyksta. Pvz., Žuvinto ežero pakrančių pievos apaugo krūmais ir medžiais, išnyko reti augalai, o saugomi paukščiai pakėlė sparnus… („Lietuvos žinios", 2007-09-20, „Senelis Žuvintas dūsta ir nyksta"). Jei iš saugomų teritorijų „išskrenda” ne tik jose gyvenę žmonės, bet net ir patys apsaugos „objektai”, ar tokia griežta „europinė” apsauga tikrai reikalinga?

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(16 žmonių įvertino)
3.9375

Top naujienos

Mokymų metu VRK per klaidą nutekino tūkstančių rinkėjų duomenis (1)

Rinkimų repeticijos metu Vyriausioji rinkimų komisija ( VRK ) galimai nutekino tūkstančių...

Dvigubų dublių mašina NBA, bet ne FIBA orbitoje: ar tikrai rinktinės žaidimas turėtų suktis aplink Sabonį?

Fenomenaliai šį sezoną NBA arenose žaidęs ir kelis šio amžiaus rekordus į šipulius...

Arūnas Milašius. Atsiprašykite jaunimo – jis pagaliau sugriovė darbo rinką ir nukarūnavo senolius (2)

Z karta, kaip kai kurie įsivaizduoja, yra ta, kuri, jei pasivargina paspirtuku atvažiuoti iki biuro,...

Nauja „Messenger“ funkcija jau prieinama ir Lietuvoje: naudotojai skundėsi ne vienerius metus

„ Facebook Messenger“ naudotojai pagaliau buvo išgirsti – programėlės kūrėja „Meta“...

Su emocinėmis problemomis susiduria vis jaunesni: vienišumo jausmą patiria dar mokykloje

Pastaraisiais metais pastebima nemaloni tendencija, kad vaikų, susiduriančių su tokiomis...