aA
2015-ieji Lietuvoje paskelbti Etnografinių regionų metais. Sostinei šie metai ypatingi, nes čia gyvena visa Lietuva: suvalkiečiai, dzūkai, žemaičiai, aukštaičiai ir ne tik. Šalia mūsų lietuvių Lietuvai dirba daugiau nei 100 įvairių tautybių žmonių: lietuvių kilmės lenkai ir rusai, totoriai ir ukrainiečiai.
R. Jakubėnaitė. Vilnius – ir regionų sostinė
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Algirdo Butkevičiaus vadovaujama vyriausybė pirmoji atkreipė dėmesį į etnografinio paveldo svarbą visai Lietuvai. Tarmės, papročiai, skirtingos tradicijos ne skaldo mūsų šalį, bet demonstruoja jos įvairovę ir margaspalvę vienybę.

Vilnius privalo šią centrinės valdžios estafetę perimti ir tapti pavyzdžiu visai Lietuvai, nes nė viename Lietuvos mieste nėra tiek daug, ir tiek įvairių žmonių. Vilniaus gyventojai – tai marga visų Lietuvos gyventojų pynė, suvežusi į sostinę savo krašto papročius, tarmes, dainas, kulinarinį paveldą.

Etnografinių regionų metų rengiami oficialus renginiai, konferencijos, mokymai, turi ne pasibaigti 2016 metais, o tapti pagrindu tolimesnei veiklai šia kryptimi. Juk Vilniuje gyvena ir mokosi 70 tūkst. studentų, atvykusių iš pačių įvairiausių Lietuvos kampelių.

Savivaldybės pareiga įtraukti šiuos jaunus žmones į kultūrinę veiklą, gimtojo krašto istorijos pažinimą. Atsiliepiant į Vyriausybės darbus saugant ir puoselėjant Lietuvos paveldą, Vilniaus strateginiuose planuose privalu paskelbti prioritetu kultūros ir pirmiausia tautinės kultūros plėtrą.

Tam reikia ne tik finansavimo didinimo, nes jis neįtikėtinai mažas (pernai kultūros plėtrai Vilniuje tebuvo skirta 5,35 mln. eurų), bet ir kitokio požiūrio.

Kultūra turi būti suvokiama kaip sritis, apimanti piliečių dalyvavimą, tenkinant kultūrinius pomėgius, laisvalaikio praleidimą, vaikų ir paauglių užimtumą, vaikų įvairiapusį lavinimą nuo pat ankstyvos vaikystės, iki profesionalaus meno, jo pažinimo, iki dalyvavimo tarptautiniuose renginiuose ir projektuose, iki sąlygų sudarymo kiekvienam vilniečiui prisiliesti prie kūrybos proceso ar kūrėjų minčių. Toks pažinimo procesas žmogų turi lydėti visur: nuo šeimos iki darbo ir draugų.

Jei neturėsime išauklėto kultūringo piliečio, jei negerbsime vienas kito ar svečio, jei dvasinis gyvenimas bus skurdus, jei laisvalaikį leisime prie „stalo“, jei neišauginsime vaikų sveikais, tolerantiškais, plačiai mąstančiais ir sugebančiais analizuoti – ar suvoksime kultūros raidą istorijoje, ar jau sukurti kam nors nepatinkantys kultūros objektai užgoš dabarties pasiekimus įvairiose, ne tik kultūros, srityse.

Supažindinimas su tradicijomis ir tautine kultūra šiuo metu yra užkrautas ant šeimos pečių. Kiekviena šeima tai daro kaip supranta arba nedaro išvis. Ir tada gauname šimtus „beveidžiu“ piliečių – be praeities, be istorijos.

Situaciją galėtų pataisyti popamokinė veikla. Būtinas bendradarbiavimas su nevyriausybinėmis organizacijomis, tautinės kultūros puoselėtojais. Vilniaus savivaldybė galėtų „pasidalinti“ savo turimomis patalpomis su šiomis organizacijomis, su sąlyga, kad jose bus organizuojama kultūrinė veikla mažiesiems vilniečiams. Toks neformalus ugdymas turėtų būti nemokamas ir prieinamas kiekvienam mažajam vilniečiui, nepriklausomai nuo to kokias pajamas gauna jo tėvai.

Neturi būti užmiršti ir viduriniosios kartos vilniečiai. Jų kultūrinio ugdymo neturi užgožti šiuolaikinė pop kultūra. Dabar Vilnius – vienas Europos kultūros židinių menininkų, kūrėjų dėka, daugeliu savo renginių, festivalių, parodų nenusileidžiantis didiesiems miestams. Bent dvigubai didesnis kultūros plėtros finansavimas pakeltų Vilnių į visiškai kitą, aukštesnį lygį, leistų pasaulinei bendruomenei pristatyti ne tik populiariąją, bet ir nepelnytai užmirštą etninę kultūrą.

Drauge Vilnius galėtų tapti vidaus turizmo sostinė ir skaičiuoti ne į miestą atvykstančius rusus, baltarusius ar lenkus, o žemaičius, dzūkus ar suvalkiečius.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Kastytis Zubovas. Žemės orbitoje – pirmas toks atvejis istorijoje: karas kosmose – nebeišvengiamas?

Praėjusių metų spalio 31 dieną hučių teroristinė grupuotė iš Jemeno paleido balistinę...

Plinta „antausių liga“ vadinama infekcija: išgirdę gydytojų įtarimus nustemba – pirmą kartą girdžiu!

„Nuo penktadienio kartais vis pakildavo temperatūra. Be jokių kitų simptomų – slogos ar...

Katastrofiškas smūgis Šoigu: Rusijoje sulaikytas gynybos ministro pavaduotojas gresia iki 15 metų kalėjimo (8)

Rusijoje gynybos ministro Sergejaus Šoigu pavaduotojas Timūras Ivanovas buvo sulaikytas įtariant...

Iš Ukrainos – griežtas nurodymas dėl į užsienį išvykusių šaukiamojo amžiaus vyrų (22)

Ukraina antradienį pareiškė, kad imasi naujų priemonių, kurios paskatintų šaukiamojo amžiaus...

Eurolygos atkrintamųjų starte – tritaškius svaidęs Grigonis ir dramatiška PAO kapituliacija

Antradienį buvo duotas startas Eurolygos atkrintamosioms, kuriose pirmąją nesėkmę patyrė...

Victoriai Beckham 50 metų: kaip nuo „Spice Girls“ laikų pasikeitė moters išvaizda ir stilius (3)

Buvusiai „Spice“ merginai ir dabartinei verslo magnatei Victoriai Beckham balandžio 17 dieną...

Kartus startas: pagirtinai dėl kamuolių kovojęs Sedekerskis ir „Baskonia“ krito Madride „Real“ veteranas įsirašė į rekordų knygą

Triuškinamu pralaimėjimu Eurolygos atkrintamąsias pradėjo Tado Sedekerskio atstovaujama Vitorijos...

Dar viena priežastis laukti savaitgalio: šilumos kasdien bus vis daugiau

Artimiausią parą pietinis ciklonas vėl rodys charakterį – trečiadienį jau nuo pat ryto lietaus...

Radikaliais pareiškimais garsėjantis kandidatas į prezidentus Vaitkus išdėstė, ką mano ne tik apie Rusiją (34)

Lietuva nėra teisėta ES narė, o iš NATO reikėtų išstoti, nes tam, kad šalis būtų saugi, ji...