aA
Prezidentas Valdas Adamkus inicijavo įstatymą, kuriuo ketina susigrąžinti teisę skirti ir atleisti generalinį prokurorą.
Pirmadienį V. Adamkus pasirašė dekretą, kuriuo pateikė Seimui svarstyti Lietuvos prokuratūros įstatymo 11 straipsnio pakeitimo įstatymo ir Lietuvos teismų įstatymo 66 straipsnio pakeitimo įstatymo projektus.

Projektuose numatoma, kad generalinį prokurorą Seimui pritarus skiria ir atleidžia prezidentas. Jis taip pat skirtų ir prokuroro pavaduotojus.

Tokia generalinio prokuroro skyrimo tvarka Lietuvoje veikė iki 1997-ųjų metų kovo, kuomet valdantieji konservatoriai inicijavo įstatymų pataisas ir nutarė, kad generalinį prokurorą septyneriems metams skiria ir atleidžia Lietuvos Seimas parlamento Teisės ir teisėtvarkos komiteto teikimu. Generalinio prokuroro kandidatūras Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui siūlo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir teisingumo ministras.

Šios pataisos įsigaliojo 1997 metais kovo mėnesį. Netrukus Seimas generaliniu prokuroru paskyrė Kazį Pėdnyčią, kurias šias pareigas eina iki šiol.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.