aA
Lenkijos spauda teigia, kad sekmadienį Vilniuje, Paneriuose atidengtas paminklas ten žuvusiems lenkams gali sukelti antilietuviškumo bangą Lenkijoje.
Dienraščiai "Trybuna" ir "Rzeczpopolita" teigia, kad "Paneriuose hitlerininkai ir lietuvių nacionalistai Antrojo pasaulinio karo metais sušaudė 100 tūkstančių žydų, lenkų, čigonų ir rusų".

"Rzeczpospolita" cituoja Lenkijos vyriausybės karo veteranų valdybos viršininko Jaceko Tayloro žodžius, jog "greta Katynės melo egzistavo ir Panerių melas, o tai sunkus reikalas tarp Lietuvos ir Lenkijos".

"Negalima nutylėti, jog nusikaltimą atliko "nežinomi nusikaltėliai", kadangi dauguma jų žinomi ir yra jų sąrašas", sakė Lenkijos vyriausybės atstovas.

Dienraščiai pažymi, kad "iki šiol Lietuva neparodė atgailos" ir išreiškia viltį, jog "lietuvių tauta sugebės apsivalyti savo sąžinę oficialiai atsiprašydama už padarytą nusikaltimą".

Panašaus pobūdžio pranešimus, kuriose tvirtinama, jog "lietuviai iki šiol nenori prisipažinti dalyvavę Panerių žudynėse", taip pat išgirdo Lenkijos radijo klausytojai ir televizijos žiūrovai.

Paminklo Panerių kapinėse lenkams, žuvusiems Antrojo pasaulinio karo metais, atidaryme sekmadienį dalyvavo ir su neoficialiu vizitu Vilniuje lankęsis Lenkijos gynybos ministras Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis).

Paminklas - kryžius stovi vadinamosios Rudzinskio duobės vietoje, kur per Antrąjį pasaulinį karą naciai žudė Vilniaus krašto gyventojus - etninius lenkus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.