aA
Jungtinių valstijų sekretorė Madeleine Albright (Madlena Olbrait) sekmadienį pradėjo savo istorinę kelionę į Šiaurės Korėją, pranešė aukštas JAV pareigūnas, pridurdamas, kad Pchenjanas greičiausiai jau yra pasirengęs žengti "labai svarbius žingsnius" keisdamas savo poziciją.
Tačiau M. Albright, kuri taps pirmąja JAV kabineto nare apsilankiusia šioje komunistinėje šalyje, nori įvertinti kiek rimtos yra Šiaurės Korėjos vadovo Kim Jong-ilo (Kim Čen Iro) pastangos išvesti šalį iš ilgus metus trukusios izoliacijos bei pagerinti santykius su Vašingtonu ir jo sąjungininkais Rytų Azijoje, žurnalistams sakė pareigūnas.

Užsukusį į Aliaską papildyti kuro atsargų ir pirmadienio rytą į Pchenjaną atvyksianti JAV delegacija per dvi dienas truksiantį vizitą nesitiki pasirašyti jokio susitarimo. Tačiau, pasak pareigūno, M. Albright turės pateikti rekomendacijas prezidentui Billui Clintonui (Bilui Klintonui), ar jam verta atvykti į Šiaurės Korėją, kur jis galėtų pasirašyti kelis susitarimus.

Užmegzdamos glaudesnius santykius su Šiaurės Korėja, Jungtinės Valstijos siekia sumažinti įtampą Korėjos pusiasalyje, kur abiem šalims teko kariauti 1950-53 metais. JAV taip pat bando įtikinti Šiaurės Korėją atsisakyti savo ilgojo nuotolio raketų kūrimo programos, kurie yra viena iš priežasčių, skatinančių JAV statyti labai brangią priešraketinės gynybos apsaugos sistemą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.