aA
Elena Leontjeva Laisvosios rinkos instituto prezidentė
Pirmiausia, po Konstitucinio Teismo išaiškinimo turi keistis požiūris į Konstituciją, nes skaitant Konstitucinio Teismo išvadas aišku, kad vieną kartą valdžia prisidengia pagrindiniu šalies įstatymu, kai nori prisiimti įsipareigojimus už kažkokius ūkio subjektus, o kitą kartą - pasinaudoja Konstitucija norėdama parodyti, kad kažkokie sprendimai prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Be to, reikia keisti visą įstatymų priėmimo procedūrą. Kad įstatymo nuostatos prieštarauja Konstitucijai, turi būti laiku išaiškinta - kol įstatymas dar nėra priimtas.

Todėl Laisvosios rinkos institutas siūlo įdiegti privalomą įstatymų ekspertizę, kurios išvados Seimui būtų privalomos.

Mat dabar Seimo Teisės departamento išvados Seimui tėra patariamosios - net jei departamento teisininkai ir išaiškina, kad parlamento priimamas teisės aktas prieštarauja Konstitucijai, iki šiol Seimas į tai nekreipė dėmesio.

Juk gėda, kai lygiai po dvejų metų išaiškėja, kad teisės aktai, remiantis kuriais, buvo vykdomas naftos komplekso pardavimas, prieštarauja Konstitucijai.

Dabar teisininkai taip pat turi išaiškinti ir sutarčių likimą - ar, remiantis antikonstituciškais įstatymais, pasirašytos sutartys turi juridinę galią. Aš supratau, kad, teisininkų manymu, šios sutartys gali galioti.

Labiausiai baiminuosi, kad Rolando Pakso Vyriausybė, jei ji bus patvirtinta, daugiausia laiko turės gaišti nevaisingoms deryboms dėl sutarčių, o juk dabar labiausiai reikalingos ryžtingos ūkio reformos.

Jei dabar bus keičiamos investicijų sutartys, mano manymu, mažai kas iš investuotojų supras, kad Konstitucinis Teismas įsikišo pavėluotai.

Greičiausiai investuotojai interpretuos, kad pasikeitus valdžiai šalyje, keičiamos ir esminės susitarimų sąlygos.

Valdžia ir ekspertai mano, kad “Williams” išprašyti iš Lietuvos nederėtų

Tai komentuoja:

Sigitas Kaktys Buvęs Seimo narys ir ministras, pasirašęs Mažeikių naftos komplekso pardavimo JAV kompanijai “Williams International” sutartis

Kęstutis Virketis Seimo Teisės departamento direktorius

Gitanas Nausėda Ekonomikos mokslų daktaras

Jonas Lionginas Buvęs Rolando Pakso Vyriausybės finansų ministras, liberalas

Gediminas Jakavonis Naujosios sąjungos (socialliberalų) vicepirmininkas