aA
Jei tarp gausybės Frankfurto tarptautinės knygų mugės premijų ir apdovanojimų būtų premija už trumpiausią knygos pristatymą, ji neabejotinai atitektų Borisui Jelcinui.
Boris Yeltsin
Boris Yeltsin
Penktadienį čia pristatydamas savo autobiografijos trečią tomą, buvęs Rusijos prezidentas netuščiažodžiavo: net ir palikęs Kremlių, jis galįs daug nuveikti Rusijos ir Vokietijos labui, jis visada mielai atvykstąs į Vokietiją, džiaugiasi, galėdamas apsilankyti knygų mugėje, kuri kasmet tampa vis didesnė, "labai ačiū už jūsų dėmesį"... ir viskas. Knygos pristatymas baigėsi greičiau negu per minutę.

Prieš tai išburkęs B.Jelcinas trumpai pasirodė prie jo knygą išleidusios Rusijos leidyklos stendo, kur judėdamas lyg sulėtintame kine užrašė kelias dedikacijas, po to stabtelėjo prie priešais esančio taip pat rusų stendo su pilnomis taurėmis ir sumuštiniais su ikrais, tačiau čia tik pavartė vieną knygą ir su palydovais pasuko išėjimo link.

Kaip pastebėjo gausiai susirinkę tarptautinės žiniasklaidos atstovai, asmens sargybinių apsuptas ir žmonos Nainos lydimas B.Jelcinas sunkiai užlipo ant žemos pakylos, nuo kurios fotografams turėjo parodyti savo knygą, o kai rašė dedikaciją, atrodo, vos vos nulaikė rašiklį.

Kaip sužinota iš jo knygą "Prezidento maratonas" vokiečių kalba išleidusios leidyklos "Econ Ullstein List" atstovės, 69 metų B.Jelcinas atšaukė numatytą spaudos konferenciją ir penktadienio vakarą rengėsi išskristi atgal į Maskvą.

Tuo tarpu leidėjai negaili pagyrų beveik 400 puslapių apimties knygai. Anot ją Vokietijoje išleidusios leidyklos, tai esanti "viena svarbiausių mugės" knygų, įrodanti, kad "didis politikas yra ir didis autorius". Trečiame autobiografijos tome B.Jelcinas apžvelgia savo aštuonerių su puse metų trukmės prezidentavimą, atskirus skyrius skiria karui Čečėnijoje ir Kosovo konfliktui, supažindina skaitytoją su pačio aukščiausio lygio politika ir kasdieniais jo, kaip prezidento, gyvenimo aspektais.

Tokiu būdu B.Jelcinas atskleidžia, jog greitai buvo priverstas peržiūrėti savo sprendimą iškeisti prezidentinį "Mercedes" į rusų gamybos ZIL limuzimą: "Mintis buvo gera, bet mašinos buvo netikusios". Buvęs branduolinės valstybės prezidentas prisipažįsta, jog nuolatinę įtampą kartais sumažindavo keliomis taurelėmis degtinės, bei nurodo kitas atsipalaidavimo priemones, pavyzdžiui, savo elektroautomobilį: "Lekiu su juo, kiek tik neša. Ypač man patinka važiuoti tiesiai į medį ir tik paskutinę akimirką pasukti vairą. Man tai - tikras atsipalaidavimas".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.