aA
Vakar Seime iškilmingai prisiekė naujieji parlamentarai. Iš 141 išrinkto seimūno salėje nebuvo tik dviejų - šiuo metu išvykusių Rasos Juknevičienės ir Vytauto Kvietkausko. Priesaiką jie turės duoti per mėnesį. Beje, prisiekdami dorai ir sąžiningai dirbti Lietuvos Respublikai, ne visi parlamentarai prašė Dievo pagalbos.
Vytautas Šustauskas
Vytautas Šustauskas
© "Lietuvos žinios"
Seimo posėdžių salė vakar vidudienį buvo sausakimša. Naujokai atrodė šiek tiek sutrikę, tačiau juos draugiškai globojo Seimo senbuviai. Posėdžiui pirmininkavo vyriausias šios kadencijos parlamentaras - Kazys Bobelis.

Prezidentas Valdas Adamkus iškilmingoje sveikinimo kalboje teigė, kad naujai išrinktas Seimas neturi aiškios daugumos, įžengta į naują tikrą parlamentinių koalicijų laikotarpį, "naują, neapibrėžtą ir sudėtingą, neturintį nei griežtų taisyklių, nei praktikos". "Todėl norėčiau, kad jūsų darbas nebūtų trikdomas suvedinėjant senas politines sąskaitas", - sakė V.Adamkus.

Kartu Prezidentas paneigė kaltinimus, kad jis pažeidžia Konstituciją - jis pavedė sudaryti Vyriausybę ne šiek tiek daugiau nei trečdalį balsų gavusiai A.Brazausko socialdemokratinei, bet Naujosios politikos koalicijai. Prezidentas pabrėžė, kad tokiais pareiškimais nevertėtų klaidinti visuomenės, o Seimo dauguma paaiškėsianti balsuojant dėl premjero kandidatūros.

Praeitos kadencijos Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio kalba buvo labai trumpa. Jis pabrėžė, jog naujo Seimo pirmininko laukia labai daug darbo, bei palinkėjo, kad naujasis parlamentas turėtų "objektyvų informacinį ryšį su visuomene".