aA
Jungtinėse Valstijose nudvėsė viena iš dviejų gorilų pasaulyje, kurios, kaip teigia dresuotojai, buvo išmokusios žmonių kalbą.
Gorila Maiklas
Gorila Maiklas
Lyguminė gorila Maiklas (Michael), kuriai buvo 27 metai, trečiadienį nudvėsė JAV Gorilų fondo rezervate, esančiame už 40 km į pietus nuo San Francisko. Pasak Maiklo dresuotojų, gorila mokėjo maždaug 500 amerikietiškos gestų kalbos ženklų.

"Jis turėjo didelių gabumų bendrauti gestais ir buvo talentingas menininkas. Jo darbai buvo demonstruojami visos šalies galerijose", pareiškė fondo prezidentė Fransina Peterson (Francine Patterson).

Šiame rezervate gyvena ir dar įžymesnė gorila Koko, kuri, kaip teigiama, irgi supranta ženklų kalbą. Ji gyvena su vyriškos lyties draugu Ndume.

Bandymai bendrauti su primatais gestų kalba kelia daug ginčų. Specialistai nesutaria, ar žmogbeždžionės tikrai sugeba vartoti kalbą. Oponentai teigia, kad gestus arba simbolius vartojančios žmogbeždžionės paprasčiausiai mėgdžioja mokslininkus, kad gautų atlygį, arba reaguoja į nesąmoningą žmonių sufleravimą.

Maiklas į fondą buvo atvežtas 1976 metais, kai jam buvo tik pusketvirtų metų amžiaus. Jis turėjo tapti Koko patinu, tačiau šioji nepanoro su juo poruotis.

Koko 1971 metais gimė San Francisko zoologijos sode. F. Peterson pradėjo su ja dirbti, kai jai tebuvo vieneri metai. Iš pradžių darbas vyko zoologijos sode, paskui - gyvenamojoje automobilio priekaboje, kuri buvo pastatyta Stanfordo universito teritorijoje, o galiausiai Vudsaide.

Apie Koko yra parašyta ne tik knygų ir susukta videofilmų, dėl jos ginčijamasi net interneto pokalbių svetainėse.

Gorilos turi polinkį širdies ligoms, tačiau nuo ko mirė Michaelas - kol kas neaišku. Jam bus atliktas skrodimas. Gorilų gyvenimo trukmė siekia per 50 metų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.