aA
Rusijos karo laivyno kateris penktadienį apšaudė Japonijos žvejybos laivą, buvusį jūroje į šiaurę nuo Japonijos. Manoma, kad jis sulaikė šį laivą su 20 žmonių įgula, pranešė Japonijos kranto apsauga.
Pasak "Reuter", incidentas įvyko tarptautiniuose vandenyse, tačiau "The Associated Press" rašo, jog jis rusai apšaudė japonų žvejus "Japonijos šiauriniuose vandenyse".

Incidentas įvyko 10 val. ryto (1 val. Grinvičo laiku). Pranešama, kad per apšaudymą niekas nesužeistas. Tai pirmas tokio pobūdžio incidentas per trejus metus.

Jis įvyko likus vos savaitei iki Japonijos premjero Joširo Morio (Yoshiro Mori) vizito pas Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, ir kol kas nežinia, ar jis nesudrums Maskvos ir Tokijo dvišalių santykių.

Rusų kranto apsauga šaudydama pataikė į Japonijos laivo "No. 7 Daitokumaru" stiebą ir valgomąjį, pranešė Jūrų saugumo agentūros atstovė spaudai. Pasak jos, nė vienas iš 20 įgulos narių nenukentėjo.

Japonijos kranto apsauga nusiuntė į įvykio vietą tris lėktuvus ir keturis patrulinius katerius. Ši vieta yra maždaug už 100 km į pietus nuo šiaurinės Hokaido salos Očiišio iškyšulio.

Rusų kranto apsaugos veiksmų priežastys kol kas nežinomos.

Rajonas, kuriame buvo sulaikytas laivas, yra netoli ginčijamų salų, kurias Japonija vadina savo Šiaurinėmis Teritorijomis, o Rusija - Pietų Kurilais. Šias salas Sovietų Sąjunga užėmė paskutinėmis Antrojo pasaulinio karo dienomis. Šis teritorinis ginčas iki šiol yra kliūtis, trukdanti abiem šalims pasirašyti sutartį dėl oficialaus Antrojo pasaulinio karo užbaigimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.