aA
Mokslinės fantastikos rašytojo Arthuro C. Clarke (Arturo Klarko) vardu pavadintas kosminis palydovas.
Europos telekomunikacijų palydovų organizacija (EUTELSAT) pavadino naujausią palydovą A. Clarke vardu, pripažindama jo novatorišką vaidmenį, plėtojant pasaulinius ryšių tinklus. Tai pranešė rašytojo kanceliarija Šri Lankos sostinėje Kolombe.

Pasak "Reuters", A. Clarke laikomas Žemės atžvilgiu stacionarios orbitos sumanytoju.

Naujasis palydovas buvo paleistas antradienio vakarą iš Rusijos Baikonūro kosmodromo, esančio Kazachstane. Nuo birželio mėnesio šis palydovas teiks platų paslaugų diapazoną, įskaitant duomenų bei vaizdo transliavimą ir interneto ryšį.

Didžiojoje Britanijoje gimęs A. Clarke po poliomielito yra prikaustytas prie invalido vežimėlio. Jis jau daugiau kaip 30 metų gyvena Šri Lankoje. A. Clarke yra daugybės romanų bei mokslinės fantastikos knygų, taip pat kelių dokumentinių filmų autorius.

Per pastarąjį pusšimtį metų išsipildė nemažai A. Clarke mokslinių prognozių, tarp kurių - 1945 metais aprašytas geostacionarių ryšių palydovų tinklas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.