aA
Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga patvirtino pasiryžimą nustatyti tiesą apie įvykius, susijusius su žydų naikinimu Antrojo pasaulinio karo metais ir pavadino juos vienais skaudžiausių šalies istorijos tarpsnių.
Tai ji pareiškė pirmadienį pradėdama dviejų dienų konferenciją "Holokausto tyrimo problemos Latvijoje".

Prezidentė pripažino, kad dėl holokausto "Latvijai gėda ir skaudu", nes šie kruvini istorijos įvykiai vyko Latvijos teritorijoje ir juose dalyvavo "kai kurie Latvijos piliečiai".

Išsiaiškinti tiesą apie tuos laikus Latvijai "šventa pareiga", nes tik visa išsami informacija gali sugrąžinti nuo holokausto nukentėjusių žmonių pagarbą, sakė V. Vykė-Freiberga.

Latvijos istorikų komisija, Istorijos institutas ir judaizmo centras per tarptautinę konferenciją planuoja prisidėti prie holokausto tyrimų Latvijoje, taip pat geriau informuoti visuomenę apie žydų naikinimą Antrojo pasaulinio karo metais. Konferencija - dar vienas renginys, kurį surengė 1999 metais įsteigta Istorikų komisija.

Konferencijoje dalyvauja ekspertai iš Latvijos, Lietuvos, JAV, Vokietijos, Švedijos, Suomijos, Rusijos, Izraelio ir Didžiosios Britanijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.