aA
Pirmadienį Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO) pareiškė, kad sekmadienį Baltarusijoje vykę parlamento rinkimai neatitiko tarptautinių demokratiniams rinkimams keliamų reikalavimų.
ESBO į Baltarusiją nesiuntė didelės stebėtojų grupės, nes baiminosi, kad balsavimas bus nesąžiningas. Tačiau Baltarusijoje rinkimus stebėjo techninių stebėtojų grupė.

ESBO misija Baltarusijoje savo pareiškime sakė, kad nebuvo įvykdyti net minimalūs reikalavimai laisviems, teisingiems ir atviriems rinkimams.

Baltarusijos opozicija pareiškė rinkimus laimėjusi, nes miesto rinkėjai nėjo balsuoti, suduodami smūgį prezidentui Aleksandrui Lukašenkai. Tačiau valdžios kontroliuojama Baltarusijos valstybinė televizija sakė, kad bendras rinkėjų aktyvumas parodė, kad nacionalistų ir liberaliosios opozicijos rinkimų boikoto kampanija žlugo.

A.Lukašenka, kuriam šie rinkimai buvo tarsi prezidento rinkimų repeticija, tvirtino, kad rinkimuose balsuos per 50 procentų elektorato. Baltarusijos vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Lidija Jermošina sakė, kad 50 procentų barjeras buvo įveiktas tik 82 iš 110 žemųjų parlamento rūmų vietų.

A.Lukašenka tikėjosi, kad didelis rinkėjų aktyvumas įtikins Vakarų valstybes nebesmerkti jo sprendimo 1996 metais paleisti išrinktą parlamentą, padidinant savo įgailiojimus ir prailginant kadenciją.

Vakarų žmogaus teisių organizacijos į Baltarusiją siuntė tik nedideles stebėtojų grupes, taip išsakydamos savo abejones dėl šių rinkimų, o JAV valstybės departamentas nedviprasmiškai pareiškė rezultatų nepripažinsiąs.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.