aA
Spalio 13 diena, ir dar penktadienis, galėjo Kaune būti išskirtinis vakaras. Kauniečiai galėjo rinktis "Figaro vedybas" Akademiniame dramos teatre, operetę "Marta", paskaitą "Žinijos" draugijoje "Ką mums duos Europos Sąjunga?" arba Vytauto Landsbergio koncertą. Penktadienį paskutinįsyk Kauno filharmonijoje M.K.Čiurlionį skambino Seimo pirmininkas.
Tačiau mieste nebuvo juntama šventiškos nuotaikos. Krito paskutiniai lapai, Laisvės alėjoje vaikštinėjo nemažai kažkodėl juodos spalvos rūbais vilkinčių žmonių. Į menkai apšviestą Filharmonijos pastatą A.Stulginskio gatvėje užklydo tik retas praeivis.

Dvi valandos prieš koncertą, kuriame su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, diriguojamu Lietuvos pilietybę turinčio svečio iš Rusijos Pavelo Kogano, V.Landsbergis atliko M.K.Čiurlionio Triptiką fortepijonui ir orkestrui, vienintelis šventinio vakaro pranašas buvo prie Filharmonijos stovintis aklinai užtamsintais langais prabangus mikroautobusas.

Juo atvažiavę vyriškiai mikliai dingo už tarnybinio įėjimo durų. Apsiginklavę metaliniais strypais, jie nardė po Filharmonijos užkaborius.

Ar minų ieškote? "Ieškome visko", - neslėpė draugiškai nusiteikę vaikinai. Du stambesnio sudėjimo vyrai su iš ausų styrančiais laidais stoviniavo prie įėjimų į sceną ir klausėsi padrikos orkestro repeticijos. Visi laukė atvykstant solisto.

Lygiai valandą prieš koncertą, nepavėlavęs nė minutės, iš juodo limuzino, kurio numeris LRS 002, išlipo V.Landsbergis su žmona.

Kaune Seimo pirmininkas galėjo pagaliau pasijusti kaip normalus žmogus - jo nelaukė nei žurnalistai, nei televizijos kameros, nei megztosios beretės, nei Kauno meras Vytautas Šustauskas.

Nuviltas liko vienintelis jo laukęs žmogus - Filharmonijos budėtojas, tikėjęsis pamatyti garsųjį Lietuvos politiką, įeinantį per tarnybinį įėjimą. Seimo pirmininkas pasirinko paradines Filharmonijos duris. Gal taip jam liepė apsauga?

"Lietuvos rytas"