aA
Ketvirtadienį Latvijos Seimas atmetė dešiniojo "Tėvynei ir Laisvei" ir Judėjimo už Latvijos nacionalinę nepriklausomybę susivienijimo pateiktą įstatymo projektą dėl sovietinės okupacijos padarytos žalos atlyginimo.
Už įstatymo projekto perdavimą komisijoms svarstyti balsavo 14, prieš - 13 deputatų, 56 - susilaikė.

Remiantis projektu, vyriausybė turėjo sudaryti darbo grupę žalos dydžiui nustatyti, taip pat sudaryti delegaciją deryboms su Rusija dėl atlyginimo dydžio ir jo išmokėjimo sąlygų.

Remiantis projektu, SSRS okupacijos ir Rusijos Federacijos padaryta žala turėjo būti skaičiuojama už laikotarpį nuo 1940 iki 1991 metų, įtraukiant žalą, padarytą Latvijos piliečiams ir jų palikuonims per trėmimus ir priverstinį laikymą SSRS teritorijoje, taip pat žalą, kurią padarė SSRS armija ir represinės institucijos. Turėjo būti suskaičiuota ir žalos, kurią padarė Latvijai Rusijos Federacija nuo 1992 iki 1994 metų, atlyginimo dydis.

Panašų dokumentą anksčiau priėmė Lietuvos Seimas. Lietuvos deputatai žalą įvertino 26 mlrd. dolerių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.