aA
Spalio 1-ąją įsigaliojo dar pernai Seimo priimtas Valstybės tarnybos įstatymas. Jis turėtų nutraukti dešimtmetį vyravusią tradiciją, kai į valdžią atėjusi nauja politinė jėga valstybės institucijose nuo Seimo kanceliarijos ir Vyriausybės iki seniūnijų vadovų visus senuosius valdininkus mėgindavo pakeisti sau lojaliais ar nusipelniusiais asmenimis.
V.Adamonis
V.Adamonis
© "Lietuvos žinios"
Pačių valdžios viršūnių pašonėje buvusių politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų, pradedant Seimo pirmininko sekretoriato vadovu ar atstovu spaudai ir baigiant viceministrais ar merų patarėjais, naujiems valdžios užkariautojams taip pat nepavyks taip lengvai palikti be darbo.

Užnugaris

Pagal Valstybės tarnybos įstatymą politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojai, pasibaigus juos pasirinkusių valstybės politikų kadencijai ar įgaliojimams, taip pat valstybės politikai, pasibaigus jų paskyrimo ar išrinkimo laikui, nebūtinai pateks "tiesiog į gatvę". Jie gali grįžti į to paties lygio pareigas valstybės tarnyboje, kurias ėjo iki paskyrimo ar išrinkimo valstybės politikais ar politinio pasitikėjimo valdininkais, tiksliau - vėl gali tapti karjeros valdininkais.

Kalbant paprastai, jei koks nors biurokratas ar klerkas per konservatorių valdymo metus tapo, pavyzdžiui, Seimo frakcijos seniūno referentu, premjero patarėju ar viceministru, Vyriausybę suformavus kairiesiems jis galės be konkurso grįžti į savo ankstesnes pareigas, ar pareigas, analogiškas toms, kurias jis ėjo prieš tapdamas politiko patikėtiniu.

Jei politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas nepanorės atkurti savo, kaip karjeros valdininko, statuso, valstybė jam lygiomis dalimis išmokės 3 mėnesinių atlyginimų dydžio išeitinę pašalpą. Pašalpos mokėjimas bus nutrauktas vos tik asmuo vėl be konkurso įsidarbins valstybės tarnyboje.