aA
JAV mokslininkai šiais metais tiesiog šlavė Nobelio mokslo premijas. Tai paaiškėjo vakar, paskelbus Nobelio ekonomikos premijos laimėtojus.
2000 metų Nobelio premiją už laimėjimus ekonomikos mokslų srityje Švedijos karališkoji mokslų akademija pranešė skirianti amerikiečių ekonomistams Jamesui Heckmanui ir Danieliui McFaddenui už teorijų, leidžiančių nustatyti, kaip žmonės gyvena ir dirba, sukūrimą.

56 metų J.Heckmanas ir 63 metų D.McFaddenas pasidalys 915 tūkstančių JAV dolerių už nuopelnus mikroekonometrijai, kuri yra tarpinė disciplina tarp ekonomikos ir statistikos.

"Mikroekonometrijos metodai, kuriuos sukūrė J.Heckmanas ir D.McFaddenas, dabar yra standartiniai ne tik ekonomistų, bet ir kitų socialinių mokslų atstovų metodai", - paskelbė Švedijos karališkoji mokslų akademija.

Šie metodai leidžia įvertinti veiksnius, lemiančius individo apsisprendimą dirbti arba nedirbti ir jei dirbti, tai kiek laiko.

Taip pat jais galima apskaičiuoti, kaip ekonominis akstinas veikia išsilavinimo ir gyvenamosios vietos rinkimąsi, kaip nuo išsilavinimo priklauso pajamos ir užimtumas.

Čikagos universiteto profesorius J.Heckmanas Nobelio premija įvertintas už teorijų ir metodų, leidžiančių analizuoti atrankinius statistikos duomenis, sukūrimą.

Pasak Švedijos karališkosios mokslų akademijos nario Karlo Gustavo Joereskogo, J.Heckmano modeliai padeda apskaičiuoti, kokį poveikį asmens uždarbiui turės vieneri studijų metai, arba nustatyti, kiek skirsis tam tikro amžiaus ir išsilavinimo vyrų ir moterų uždarbio dydis.

D.McFaddenas iš Kalifornijos Berklio universiteto pagerbtas už pavienių žmonių apsisprendimo vertinimo teorijas ir metodus.

Jo darbais pagrįsta ekonomikos teorija analizuoja, pagal kokius principus individai pasirenka darbo ir gyvenamąją vietą. Būtent pagal šią teoriją buvo sukurta San Francisko transporto sistema bei investiciniai projektai telefoninių paslaugų ir pagyvenusių žmonių apgyvendinimo sektoriuose.

Ekonomikos premijos pats Alfredas Nobelis, kuris mirė 1896 metais, nebuvo įsteigęs. Šią premiją 1968 metais įsteigė Švedijos centrinis bankas "Riksbank", minėdamas savo 300 metų jubiliejų.

Praėjusiais metais Nobelio ekonomikos premija buvo skirta kanadiečiui Robertui Mundelliui. Tokiu aukštu apdovanojimu buvo įvertinta jo sukurta valiutų kursų analizė, padėjusi kuriant bendrą Europos valiutą.

Šiandien Švedijos karališkoji mokslų akademija paskelbs Nobelio literatūros premijos laureatą, o penktadienį praneš, kas įvertintas Nobelio Taikos premija.

"Lietuvos rytas"