aA
Trečiadienį aukštas Europos Sąjungos (ES) pareigūnas pareiškė, kad artimiausiu metu į ES galėtų įstoti tik dvi arba trys valstybės, o didesnė grupė galėtų būti priimta ne anksčiau kaip 2005 metais.
ES Plėtros generalinio direktorato vadovas Eneko Landaburu (Eneko Landaburu) pareiškė, jog neaišku, koks scenarijus bus pasirinktas ES plėtrai. Direktorius kalbėjo praėjus dienai po to, kai ES plėtros komisaras Giunteris Ferhoigenas (Guenter Verheugen) pareiškė, jog 2003 metai yra reali data pirmajam plėtros etapui.

ES narės šiuo metu ruošiasi gruodžio mėnesį Nicoje įvyksiančiam viršūnių susitikimui, kuriame jos tikisi susitarti dėl vidaus reformų ir paruošti kelią plėtrai. "Šiuo metu visi scenarijai yra įmanomi", - sakė E.Landaburu (Eneko Landaburu) darbo pusryčiuose, kuriuos surengė Europos Politikos centras.

1998 metų kovą ES pradėjo derybas su Lenkija, Vengrija, Slovėnija, Estija, Čekija ir Kipru, o šiemet pokalbiai buvo pradėti su Lietuva, Latvija, Slovakija, Malta, Rumunija ir Bulgarija.

E. Landaburu (Eneko Landaburu) yra atsakingas už kasmetinius šalių kandidačių pažangos įvertinimus, kuriuos pateikia ES Komisija. Tokio pranešimo laukiama lapkričio 8 dieną.

Generalinio sekretoriaus pareiškimas, kad greitai į ES stoti pasiruoš dvi-trys narės gali būti bloga žinia Lenkijai, didžiausiai kandidatei.

Antras planas, pagal kurį geriau pasiruošusios šalys lauks atsilikusių kandidačių iki 2005 metų, tikrai nepatiks Vengrijai, kuri pasižymėjo derybose dėl narystės ir neketina niekieno laukti.

Ir G.Ferhoigenas (Guenter Verheugen), ir E.Landaburu (Eneko Landaburu) stengėsi neminėti konkrečių datų ir kandidačių. G.Ferhoigenas (Guenter Verheugen) antradienį užsiminė apie "stebinančią" pažangą, kurią Lenkijąapadarė vykdydama ekonomines reformas. Tačiau komisaras pareiškė viltį, kad Lenkijos stojimo į ES neapsunkins sudėtingos derybos dėl žemės ūkio. E.Landaburu (Eneko Landaburu) pažymėjo, kad didelei valstybei Lenkijai natūraliai iškils didesnės problemos.

Praėjusį mėnesį G.Ferhoigenas (Guenter Verheugen) labai gyrė Vengriją, Čekiją ir Slovėniją, sakydamas, kad šios toli pažengė kelyje į ES.

E.Landaburu (Eneko Landaburu) taip pat sakė, kad ES plėtrai bus pasirinktas toks scenarijus, kuris atitiks kandidačių pasiruošimą, tačiau pareigūnas pažymėjo, kad ES narės taip pat pradeda siūlyti savo programas, kaip tą neseniai padarė Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tonis Bleras (Tony Blair). Britų premjeras praėjusią savaitę sukėlė diskusijas, pirmą kartą atvirai nurodęs konkrečią datą ir pareiškęs, kad plėtra turi prasidėti iki 2004 metų, kai vyks naujo Europos Parlamento rinkimai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.