aA
JAV Atstovų Rūmai antradienį priėmė rezoliuciją, kuri ragina Rusiją nedelsiant paleisti JAV verslininką, kaltinamą šnipinėjimu, ir prašo prezidentą Billą Clintoną (Bilą Klintoną) apsvarstyti finansinės pagalbos Rusijai nutraukimo galimybes.
Praėjusią savaitę šios rezoliucijos projektą vienbalsiai patvirtino Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komitetas, o dabar jį priėmė visa šių rūmų sudėtis. Tačiau rezoliucija yra neįpareigojanti ir nebus perduota svarstyti Senatui.

JAV verslininko, buvusio karo laivyno žvalgybos karininko Edmondo Pope''o (Edmondo Poupo), byla sukėlė įtampą tarp Vašingtono ir Maskvos. JAV teigia, kad E. Poupe''as Rusijoje nepažeidė įstatymų, ir reikalauja jį paleisti.

Kaulų vėžiu sergantis E. Pope''s nuo balandžio mėnesio yra Maskvos kalėjime. Jis buvo suimtas už tai, kad neva bandė gauti povandeninių raketų technologiją iš vieno Rusijos mokslininko. Kitą savaitę turi prasidėti E. Pope''o teismas. Jei jis bus pripažintas kaltu, jam gresia iki 20 metų kalėjimo.

Viename rezoliucijos straipsnių Atstovų Rūmai prašo B. Clintoną apsvarstyti visos finansinės pagalbos Rusijai nutraukimą, jeigu Rusija nesutiks paleisti suimto verslininko. Prezidentas taip pat prašomas leisti JAV atstovams pabandyti blokuoti Rusijos stojimą į Pasaulinę prekybos organizaciją (PPO).

Be to, rezoliucijoje reikalaujama, kad nebūtų atidėtas buvusios Sovietų Sąjungos milijonų dolerių skolų mokėjimas.

Praėjusią savaitę JAV įspėjo savo piliečius apie riziką, kuri kyla sudarant verslo sandorius su Rusijos ginklų pramonės atstovais. Maskva pasipiktino šiuo įspėjimu ir teigė, jog taip bandoma Rusijos teisėsaugai daryti politinį spaudimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.