aA
Kanadiečiai rugsėjį nepaprastai nuoširdžiai gedėjo dėl savo buvusio ilgamečio premjero Pjero Elioto Triudo (Pierre Elliott Trudeau) mirties. Tačiau Vyriausybei nusprendus velionio vardu pavadinti aukščiausią šalies viršukalnę, gedulą ir liūdesį pakeitė... pasipiktinimas, praneša Reuters-ELTA.
Pierre Trudeau
Pierre Trudeau
Dabartinis ministras pirmininkas Žanas Kretjenas (Jean Chretien) praėjusią savaitę paskelbė, jog vakarinėje Jukono dalyje prie sienos su Aliaska esančiam Logano kalnui bus suteiktas Pjero Elioto Triudo (Pierre Elliott Trudeau) pavadinimas. Iškilus Kanados valstybės veikėjas, sulaukęs 80 metų, mirė rugsėjo 28 dieną.

Atslūgus netekties skausmui, Kanados spauda įnirtingai užsipuolė Vyriausybės sprendimą, o sero Viljamo Logano (William Logan), praėjusio amžiaus viduryje vadovavusio Kanados geologijos institutui, palikuonys net grasina paduoti federalinę Vyriausybę į teismą.

Ž.Kretjenas (Jean Chretien), praėjusią savaitę atsisakęs atšaukti savo sprendimą, kritikos susilaukė ir iš Jukono indėnų, dabar tvirtinančių, kad ir su jais turėjo būti pasitarta, nes kalnas yra jų tradicinėje žemėje.

Vietos gyventojai premjerui išsiuntė tūkstančius Logano kalno atvirukų su užrašu "Loganas visada, Triudo niekada" ir "P. Premjere, palikite Loganą ramybėje".

Kai kurie apžvalgininkai jau svarsto, kad konfliktas dėl kalno pervadinimo gali palaidoti Ž.Kretjeno (Jean Chretien) Vyriausybę, mat premjeras po kelių savaičių turėtų paskelbti parlamento rinkimų datą.

5 tūkst. 950 metrų aukščio Logano kalnas yra antrasis pagal aukštį kalnas Šiaurės Amerikoje po Aliaskoje esančio Makinlio.

P.E.Triudo (Pierre Elliott Trudeau) Kanados Vyriausybėms vadovavo nuo 1968 iki 1979 metų ir vėl nuo 1980 iki 1984 metų. Ž.Kretjenas (Jean Chretien) buvo ministru daugelyje jo kabinetų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.