aA
Lenkijos jaunimui Bažnyčia ir pamaldumas nebeturi tokios reikšmės, kaip vyresniajai kartai.
Visuomenės tyrimo agentūros "Sopot" duomenimis, kas dešimtas 18-24 metų respondentas tvirtina nesilankąs pamaldose ir kritiškai vertinąs Bažnyčios veiklą.

Dažniau negu kartą per savaitę į bažnyčią vaikšto tik 7 proc. lenkų, 44 proc. - kartą per savaitę, du kartus per mėnesį - 18 proc., tik religinių švenčių proga - 22 proc. tikinčiųjų. 31 proc. lenkų mano, kad Lenkijos Katalikų Bažnyčia atlieka teigiamą vaidmenį šalyje, o neigiamai Bažnyčios veiklą vertina 12 proc. respondentų.

Net 45 proc. apklaustųjų yra įsitikinę, kad retas kuris tvirtai laikosi Dešimties Dievo įsakymų, o 15 proc. mano, kad juos pažeidžia beveik visi tikintieji.

Lenkijos Katalikų Bažnyčia pasitiki 31 proc. respondentų, nepasitiki - 15 procentų.

Visuomenės tyrimai parodė, kad palyginti daug lenkų nuolat dalyvauja mišiose - daugiau kaip pusė vyresnių nei 59 metų lenkų ir pusė - vyresnių nei 39 metų.

Lenkų sociologų nuomone, palyginti su Europa - tai tikrai fenomenalu. Vis dėlto, sociologai neatmeta galimybės, jog dėl liberalizacijos ir pliuralizmo procesų lenkų religingumas ims slopti.

Katalikų Bažnyčiai priklauso maždaug 95 proc. lenkų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.