aA
Dešimtyje Vidurio ir Rytų Europos šalių, pradėjusių derybas dėl stojimo į Europos Sąjungą, 1995-1997 metais tik du regionai perkopė ES skurdo ribą, antradienį pranešė ES statistikos biuras.
Liuksemburge įsikūrusio "Eurostat" teigimu, 48 iš 50 regionų minėtose dešimtyje šalių BVP vienam asmeniui nesiekė ES 75 proc. vidurkio. Taikant šį kriterijų, regionams suteikiama skurstančiųjų kategorija ir jie gali pretenduoti į ES pagalbą.

"Eurostat" nepateikė vėlesnių metų duomenų.

ES šiuo metu dėl stojimo terminų derasi su Lenkija, Čekija, Vengrija, Estija, Slovėnija, Latvija, Lietuva, Bulgarija, Rumunija ir Slovakija.

Pasak "Eurostat", minėtuoju laikotarpiu aukščiau skurdo ribos buvo tik Prahos regionas Čekijoje ir Bratislava Slovakijoje, kur BVP atitinkamai siekė 119 proc. ir 96 proc. ES vidurkio.

ES kriterijai dėl paramos skurdžiausiems bloko regionams greičiausiai bus peržiūrėti, kai ES priims neturtingas Rytų Europos šalis.

ES teigimu, žemiausias BVP - 24 procentai ES vidurkio - buvo užfiksuotas Lenkijos Švento kryžiaus vaivadijoje. Pasak "Eurostat", penkios iš 16 Lenkijos vaivadijų, visi trys Bulgarijos regionai, Latvija ir šiaurės rytų Rumunija buvo 10 skurdžiausių regionų, kur BVP vienam žmogui siekė vos ketvirtį ES vidurkio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.