aA
Prezidentas Valdas Adamkus nusiteikęs Vyriausybės ir Seimo valdžią patikėti naujosios politikos atstovams. Prezidentūroje linkstama prie to, kad premjeru taptų Liberalų sąjungos pirmininkas Rolandas Paksas, o Seimo pirmininku - Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas.
Nors Liberalų ir Naujosios sąjungų pirmininkai vakar Prezidentūroje pasirodė po pietų, nuo pat ankstyvo ryto čia jau buvo svarstoma, kad liberalų ir socialliberalų koaliciją sutvirtinti galėtų trys vienmandatėse apygardose išrinkti centristai.

Anksčiau Prezidentūroje dirbęs Vidmantas Staniulis į Seimą nepateko, tačiau jis vadovavo Prezidento V.Adamkaus rinkimų kampanijai. Pats Prezidentas ne kartą yra pareiškęs paramą Naujosios politikos blokui.

Tai, kad trys centristai galėtų paremti naująją koaliciją, vakar po pokalbio pas Prezidentą patvirtino ir A.Paulauskas.

Seimo daugumai būtino 71 balso ieškoma ir tarp Lenkų rinkimų akcijos, moderniųjų krikščionių demokratų bei kitų vienmandatėse apygardose išrinktų kandidatų.

Pirmiausia tarsis dėl Seimo

"Kas taps premjeru ir Seimo pirmininku, priklausys nuo jų tarpusavio sutarimo ir, aišku, nuo to, kam pritars Prezidentas", - tokia buvo V.Adamkaus nuomonė.

Tačiau Liberalų ir Naujosios sąjungų pirmininkai vakar vengė viešai kalbėti, kas gali tapti naujuoju Ministru Pirmininku, o kas - Seimo pirmininku.

Juodais kostiumais vilkėję partijų lyderiai vienbalsiai tvirtino, jog pirmiausia reikia gauti partijų vadovybių pritarimą ir pasirašyti prieš tris savaites pradėtą svarstyti ir vėl redaguojamą koalicijos sutartį, kurios tekstas nebuvo detalizuojamas.

"Vyriausybė bus formuojama tada, kai bus paskirtas premjeras. Premjeras gali būti patvirtintas, kai bus išrinkta Seimo vadovybė. Tai reiškia, kad reikia palaukti, kol į pirmąją sesiją susirinks naujasis Seimas", - aiškino A.Paulauskas.

Vietoj atsakymo - raudonis

Paklaustas, kaip Naujoji sąjunga, būdama kairioji partija, ketina formuoti Vyriausybę su dešiniąja liberalų partija ir koks tuomet būtų rinkimų programos likimas, A.Paulauskas išraudęs atsakė: "Jūsų teiginys, kad mes - kairioji partija, nėra visai teisingas".

Į klausimą, kokius rinktųsi ministrus - profesionalus ar politikus, A.Paulauskas atsakė, jog rinktųsi profesionalus. R.Paksas minėjo partinius profesionalus.

Ekspremjeras pašmaikštavo, kad vėl tapęs premjeru norėtų ne ilgesnės kaip ketverių metų kadencijos.

"Lietuvos rytas"